Hava Durumu

Bursa'daki fabrikalarda işçi ölümleri artıyor! 'Acilen üretime ara verilmeli'

DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası Bursa Şubesi, dondurulmuş sebze-meyve ve unlu mamuller üretimi yapan Kerevitaş'ta işçi Ahmet Durmalar'ın koronavirüsten hayatını kaybetmesi üzerine sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2020 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2020 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'daki fabrikalarda işçi ölümleri artıyor! 'Acilen üretime ara verilmeli'

Sendika binasında yapılan açıklamada konuşan Gıda İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Nuri Aysever, "Salgın dünyanın her tarafında, işçi ve emekçileri vurmaya devam ediyor. Yüzlerce işçi arkadaşımız alınmayan önlemler nedeniyle salgında hayatını kaybetti. Bursa'daki fabrikalarda her gün vaka haberleri gelirken üretimde son hızıyla devam ediyor. Delphi Aptiw fabrikasında 15 gün içinde 3 işçi virüsten hayatını kaybetti. Son olarak da geçtiğimiz günlerde Bursa'da dondurulmuş sebze-meyve ve unlu mamuller üretimi yapan Kerevitaş'ta işçi Ahmet Durmalar koronavirüsten hayatını kaybetti.  Farklı bölümlerde çalışan birçok işçinin virüse yakalandığı bilgisi geliyor bizlere. Çarklar dönsün çağrıları yapılırken o çarklarda işçiler koronavirüsten her gün ölüyor. Evine ekmek götürme derdi olan biz işçiler her gün tezgahlarda ölümle burun buruna çalışıyoruz" dedi.

Gıda İş olarak taleplerini ise Aysever şöyle sıraladı:

-Bir an evvel üretime ara verilmeli!

-Tüm işçiler en az 14 gün süreyle evde izole edilmeli, izinde geçen süre için işçiler hiçbir hak kaybı yaşamamalı yani ücretli izne çıkarılmalıdır.

-Tüm çalışanlara test yapılmalı, ücreti patron tarafından karşılanmalıdır.

-Fabrika yeniden üretime başladığında ise: İşçi sağlığı ve iş güvenliği komiteleri oluşturularak çalışmalara başlanmalı.

-İşyerlerinde koronavirüse karşı nasıl önlem alınacağına dair, üretim süreçlerinde eğitim verilmeli.

-İşyerinde düzenli hekim kontrolleri yapılmalı.

-Tuvalet, yemekhane, kantin, servisler, duş alma yerleri gibi işçilerin ortak kullandığı ve bir arada bulundukları alanlar dezenfekte edilip hijyen acilen sağlanmalı. İşyerlerinde sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar verilmeli.

-İşyerlerinde her iki saatte bir, işçilerin 15 dakika havalandırmaya çıkarılmalı, yemek saatleri uzatılmalı, koruyucu maske verilmeli, iş kıyafetlerinin temizliğine önem verilmeli, dezenfektan ürünleri işçilere ücretsiz dağıtılmalı, her türlü koruyucu malzeme patronlarca sağlanmalı.

-İşyerlerinde bantlar arasında en az bir metrelik sosyal mesafe sağlanmalı.

-Gece vardiyaları kaldırılmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, haftalık izin süreleri iki güne çıkarılmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.