Hava Durumu

Bursa'dan çok önemli 'İmar Barışı' uyarısı! 'Sakın itibar etmeyin'

Türkiye'de hemen her gün yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle karşılaşıyoruz. Şimdi de kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen düzenleme üzerinden vatandaş, sosyal medya ve broşürlerle kandırılmaya çalışılıyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çolak, mağduriyetlere karşı, "Yetkisiz kişilere itibar etmeyin" uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2018 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2018 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'dan çok önemli 'İmar Barışı' uyarısı! 'Sakın itibar etmeyin'

-N.Nuri YAVUZ-

İmar Barışı'nda yürütülecek iş ve işlemlerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çolak, "Bilgilendirme ve danışmanlık adı altında vatandaşlardan ücret talep edildiği görülüyor" diye konuştu.

DOLANDIRILMAYIN!

Vatandaşlara "İmar barışı fırsatçılarına aldanmayın, dolandırılmayın" çağrısındabulunan Çolak, "Teknik bilgi gerektiren ve istismara açık bir konu olan İmar Barışı başvurularında vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için yetkisiz kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir" dedi.

"HUKUKİ SORUMLULUK VAR"

Çolak ayrıca şu bilgileri de paylaştı: "Vatandaşlarımız, Yapı Kayıt Belgesine müteakip tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için hazırlanacak Zemin Tespit Tutanağında mühendis ile birlikte hukuki sorumluluğunun bulunduğunu bilmelidir. Zemin Tespit Tutanağı Bursa ilimizde, sadece Harita ve Kadastro Mühendisleri Odamızda Tescilli olan 90'ı serbest 10'u lisanslı olmak üzere 100 adet büro ve şirket tarafından aynı şartlarda yapılacaktır.

Yapılacak tüm işlemlerinizin fatura karşılığında olmasına özen gösterilmelidir. İmar Barışı ile ilgili süreçlerin takibi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi bilgilendirme kanalı olan "http://imarbarisi.csb.gov.tr/" web adresinden veya odamıza kayıtlı Harita Mühendisi meslektaşlarımızdan bilgi alınması hususunu vatandaşlarımızın bilgisine sunarız.

3 AŞAMALI İŞLEM

-Yapı malikleri, e-devlet üzerinden şahsi şifreleriyle 31 Ekim'e kadar 'Yapı Kayıt Belgesi' müracaatı yapacak.

-Talep edilmesi halinde harita mühendisinin hazırlayacağı 'Zemin Tespit Tutanağı' ve mimarın hazırlayacağı proje tapuya verilecek.

-Hazineye veya belediyeye ait taşınmazların satın alma işlemi bakanlıkça tespit edilen ya da ettirilen bedel üzerinden yapılacak.

YAPI KAYIT BELGESİ 3 AŞAMALI BİR İŞLEM GEREKTİRİYOR:

1. aşamada resmi olarak kaydı olmayan yapıların bildirilmesi, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıkların bildirilmesi işlemleridir. Bu aşamada kesinlikle yapı malik ya da maliklerin e-devlet üzerinden şahsi müracaatları gerekiyor. Üçüncü şahıslara ihtiyaç bulunmuyor.

2. aşamada talep edilmesi halinde, yapının cins değişikliği ve kat mülkiyeti için Harita Mühendisinin hazırlayacağı "Zemin Tespit Tutanağı" ile Mimarlar tarafından hazırlanacak projelerin tapuya teslim edilmesi işlemidir. Bu işlemleri sadece Odalarına kayıtlı ve büro tescilleri bulunan Harita Mühendislik büro/şirketler ile Mimarlık büro/şirketler tarafından yapılıyor.

3. aşama ise hazineye veya belediyeye ait taşınmazların satın alınması işlemidir. Satış işlemi Bakanlıkça tespit edilen ya da ettirilen bedel üzerinden yapılacak. Her 3 aşamada da vatandaşların yapacağı işlemlerde Bakanlık, Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri, odalarına kayıtlı ve büro tescil belgeleri aktif olan Harita Mühendislik ile Mimarlık büro/şirketleri yetkilendirildi. Kanunun tebliğ edildiği tarihten bugüne kadar, gerek sosyal medya gerekse basılı broşürlerle "İmar barış bürosu" tarzında reklam ve duyuru yapan asılsız ve yetkisiz şahıs ve kuruluşlara itibar edilmemeli. "Yapı Kayıt Belgesi" müracaatlarında e-devlet üzerinden şahsi olarak ve ücretsiz yapılıyor. Ücretli ya da ücretsiz yardım etmek isteyen imar barış yasasını fırsata çevirmek isteyen üçüncü şahıslarla e-devlet şifresinin paylaşılmamalı.

VALİ'YE BRİFİNG

Öte yandan Çolak, bugün konuya yönelik Bursa Valisi İzzettin Küçük'e bilgilendirme yapılacağını ve Vali Küçük'ün talimatları doğrultusunda bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını da söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.