Hava Durumu

Bursa için acil çağrı: "'Kurtarın beni' feryadını kimse duymuyor"

İYİ Parti Nilüfer İlçe Teşkilatı'nın Yolçatı köyünde düzenlediği "Nilüfer Çayı Zehir Akıyor" eyleminde, Bursa'nın hayat kaynağının yok olduğuna vurgu yapıldı. TBMM Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve İlçe Başkanı Levent Öncü sorumlu kurumların yetkililerini acil göreve çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2021 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2021 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa için acil çağrı: "'Kurtarın beni' feryadını kimse duymuyor"

Nilüfer Çayı'ndan adeta zehir aktığını belirten İl Başkanı Öncü, " Bildiğiniz gibi ilçemize asırlar boyunca 'hayat kaynağı' olan Nilüfer Çayımız, ne yazık ki artık tamamen zehir akıyor ve Yetkili Kurumlar ise buna seyirci kalmayı sürdürüyor.

Uludağ'ın güney yamaçlarından doğarak Bursa Ovası'na inen ve 168 km uzaklıkta Karacabey Boğazın'dan Marmara Denizi'ne dökülen Nilüfer Çayımızın, kelimenin tam anlamıyla 'Kurtarın beni!' diye feryat eden sesini, ne üzücüdür ki, kimseler duymuyor" dedi.

'ATIK KANALI'

BUSKİ'nin resmi internet sitesinde de Nilüfer Çayı'ndaki oksijen seviyesinin neredeyse sıfıra düştüğünü belirten Öncü, " Nilüfer Çayı'nı besleyen kollar üzerindeki çözünmüş oksijen neredeyse doymuş seviyelerde bulunuyor. Bu seviye, Bursa Ovası'nın ortasında yer alan Geçit'te ve Marmara Denizin'den önceki son durak olan Karacabey girişinde ise adeta sıfır seviyesine düşüyor. Bu durum tabii ki, doğal yaşamı doğrudan etkilerken, birçok canlı türünün yok olmasına sebep oluyor ve Nilüfer Çayı'nı özellikle yaz dönemlerinde tam anlamıyla bir 'Atık Kanalı' haline getiriyor. Çay'daki, Kimyasal Oksijen İhtiyacı ile Toplam Azot ve Fosfor (PO4-P) gibi organik kirleticilerin Marmara Denizi'ne dökülmeden önce ne kadar arttığı da yine BUSKİ'nin resmî sitesindeki tabloda gözlemleniyor. Bahsettiğimiz bu kirleticilerin, Marmara Denizi'nde sebep olduğu müsilaj problemini de zaten hep beraber yaşadık, halen de yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

'VEBALİ BÜYÜKTÜR'

Başkan Öncü sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Şayet Nilüfer Çayımızın içinde tekrar balığı, kurbağayı, su kaplumbağasını, doğaya yararı tartışılmaz su yılanını ve tüm su bitkilerini görmek istiyorsak; Kısacası 'Hayat Kaynağımıza' yeniden kavuşmak istiyorsak, derhal aklımızı başımıza devşirmeliyiz. Aksi halde vebal büyüktür ve bu hazin vebalin en büyük sorumluluğu da bu kenti yönetemeyenlerindir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.