Hava Durumu

Bursa için 'Kıyamet' yaklaştı

Tüm uyarılara rağmen Bursa'da depreme hazırlık konusunda bir çalışma yapılmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Zaman daraldı, Bursa'da her an 7 ve üzerinde bir deprem olabilir. İşte o zaman kıyamet kopar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 08:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2017 08:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa için 'Kıyamet' yaklaştı

Turgay AKBULUT

Ege ve Marmara bölgelerinde son dönemde gerçekleşen depremler vatandaşları tedirgin ederken, son olarak Irak'ta meydana gelen 7,3'lük sarsıntı, 'yerin altında neler oluyor' sorusunu yeniden gündeme getirdi. Son dönemde meydana gelen depremler ne anlama geliyor ve birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'yı bekleyen tehlikelerle ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, YeniDönem'e çarpıcı açıklamalar yaptı.

20 KAT ARTTI

Sadece Türkiye'nin değil dünyanın büyük bir hareketlilik içinde olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Deprem sayısında önemli bir artış var. Özellikle 2010 yılından sonra ki artışlar dikkat çekici. Bakın 1985 yılında meydana gelen irili ufaklı deprem sayısı bin 57. Bu sayı 1999 yılında bu sayı 8 bin 699, 2011 yılında 18 bin 40, 2012'de ise 20 bin 608. Eskiden bir yılda olan deprem artık bir ayda gerçekleşiyor. 32 yılda deprem sayısı 20 kat arttı" dedi.

TÜRKİYE'YE KAYIYOR

Türkiye'deki bu hareketliliğin ardında yatan nedenleri de açıklayan Engin Er, "Yer altı sürekli hareket içinde. Suudi Arabistan levhası Türkiye'yi sıkıştırıyor. Bu levhanın ittirmesi ile birlikte Türkiye her yıl yaklaşık 2 santimetre güney batıya kayıyor. Alttan gelen kuvvet bölgeyi ittirirken, kütlenin de bir direnci söz konusu. Bu nedenle kırılmalar oluyor. Binlerce yıl sonra Anadolu ortadan ikiye ayrılacak. Doğu Anadolu'daki dağlar bu baskı kuvvetinden dolayı yükselmeye devam ediyor" dedi.

FAY HATLARI

Bursa'nın da birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Engin Er, "Bursa'dan geçen aktif 3 tane fay hattı var. Tüm kentin altı faylarla dolu. Gemlik, Osmangazi, Gürsu, İnegöl, Yenişehir, Mudanya, Nilüfer, Keles, Yıldırım, Orhangazi, İznik, Karacabey, Mustafakemalpaşa büyük tehlike altında. Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles diğer ilçelere göre daha güvenli, Çünkü fay hatlarına uzaklar. Ancak bu tehlikeden tamamen uzak oldukları anlamına gelmez. Oralarda da deprem gerçeği göz ardı edilmemeli" dedi.

HER AN GELEBİLİR

Bursa'da her an büyük bir deprem olabileceğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Bakın Bursa'daki son büyük deprem 1855 yılında 7,5 şiddetinde gerçekleşti. Büyük depremler ortalama 150-180 yıl da bir tekrarlar. Bursa'daki son büyük depremin üstünden 162 yıl geçmiş. Buda demek oluyor ki Bursa'da her an 7 ve üzeri şiddetinde bir deprem meydana gelebilir. Bursa'nın yarın deprem olacakmış gibi hazır olması gerekli" dedi.

BURSA HAZIR DEĞİL

Tüm uyarılara rağmen Bursa'da deprem için bir hazırlık yapılmadığını da belirten Engin Er, "Bakın altında fay hattı bulunan 13 ilçeyi saydım. Bunların çoğunda jeoloji mühendisi yok. Belediyeler üstlerine vazife olmayan işlerle uğraşıp, asıl görevlerini yerine getirmiyorlar. Belediyeler güvenli yaşam alanları oluşturmakla görevlidir. Hangi belediye bunu yapıyor? Kentsel dönüşüme muhtaç kentsel dönüşümler gerçekleştiriyorlar. Çürük zemindeki eski binaları yıkıp yerine yenilerini inşa ederek depremden korunamazsınız. Bursa'daki bir çok kentsel dönüşüm çalışması sıvılaşma olan zeminlerin üstünde gerçekleştiriliyor. Oradaki binaları çok sağlam yapsanız ne olur? En önemlisi kentin 1/ 100 binlik planında depremle ilgili hiçbir şey yok" diye konuştu.

3 MİLYON İNSAN

Olası bir Bursa depreminin sonuçlarına ilişkinde çarpıcı açıklamalar yapan Engin Er, "Bakın 1855 depremine 'Küçük Kıyamet' deniliyor. O zamanın Bursa'sı küçücüktü. Kent Tophane bölgesinde kuruydu. Yumuşak zemin olan ovada ise tarlalar, bahçeler vardı. Binalar küçüktü. O durumda bile öyle büyük bir yıkım oldu ki adına 'Küçük Kıyamet' dediler. Bir de şimdi ki Bursa'ya bakın. Şehir ovalara taşmış. Çürük zemin üstüne koca binalar inşa edilmiş. Yapıların yüzde 70'i kaçak. Nüfus 3 milyondan fazla... Bu defa büyük 'kıyamet' yaşanır" dedi.

EĞİTİM VERELİM

Bursalıların depreme hazır olmadığı gibi deprem meydana gelmesi halinde de ne yapacağını bilmediğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, "Eskinden küçük çocuklar bile deprem anında ne yapması gerektiğini bilirdi. Şimdi koca koca adamlar bile bilmiyor bunu. Çünkü bizler deprem gerçeğini unuttuk. Biz hazırız, okullardan, mahallelerden çağırsınlar gidelim eğitim verelim. İnsanlarımızı bilinçlendirelim" dedi.

AKTAŞ'A ÇAĞRI

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a da depremle ilgili çağrı yapan Engin Er, "Bursa çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Kentin 1/100 binlik planlarını Büyükşehir Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası birlikte yapsın. Diğer ilgili odaları da dahil edelim bu çalışmaya. Bursa'yı birlikte kurtaralım. Bu iş ilçe belediyelerine bırakılacak kadar önemsiz bir iş değil" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.