Hava Durumu

Bursa için normalleşme öncesi kritik uyarı: Vaka sayıları patlayabilir!

Bursa'da aşılama oranlarının düşük, haftalık açıklanan yüz bin dilimlik vaka oranlarının yüksek olduğuna ve Sağlık Bakanının geçmişte kenti örnek göstermesine dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, kısıtlamaların kaldırılmasına temkinli yaklaşılmasını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa için normalleşme öncesi kritik uyarı: Vaka sayıları patlayabilir!

Serhat İNCİ

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrasında açıklanacak 'kademeli normalleşme' öncesi uyarıda bulundu. Terminolojinin yanlış kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Türkkan, "Kademeli normalleşme, normalleşme falan değil. Yani yaşadığımız şey normal değil. Normalleşme tanımlamasını doğru bulmuyorum. Tıpkı sosyal mesafe gibi kafamızı karıştırıyor. Aslında sosyal mesafeyi hiçbirimiz istemeyiz. Fiziki mesafeden bahsediyoruz. Öncelikle bu normalleşme değil, normalleşmeden bahsedemeyiz. Biraz daha kısıtlamaların azaltılması" dedi.

AŞILAMA DÜŞÜK

Türkkan, kısıtlamaların azaltılması için aşılamaya bakılmasını söyledi. Aşılama oranlarında Bursa'nın bazı illere göre geri kaldığına dikkat çeken Türkkan, "Şu anda aşılanmış kişi oranımız birinci doz için Bursa'da yüzde 8,19. Bakıyorum şimdi tabloya İzmir yüzde 10, Denizli yüzde 10, Trabzon yüzde 11, Kırklareli yüzde 12, Aydın yüzde 12, Balıkesir yüzde 13, Amasya 13, Burdur yüzde 13. Bizden çok daha başarılı aşılama yürütmüş iller var. Bizden kötüler de var mesela. Batman 4,09, Hakkari 1,6 gibi... Toplumumuzun (Bursa'nın) yüzde 8 i aşılanmış. Biz yüzde 8 ile ne kadar rahat davranmalıyız" bilgisini verdi.

'VAKA SAYILARI PATLAYABİLİR'

Şehirlerin haftalık açıklanan yüz bin dilimlik vaka oranlarında Bursa'yı değerlendiren Türkkan, "Yüz binde 39,14 ile Türkiye sıralamasında ortalardayız. Şimdi buna göre biraz daha rahat davranabilir miyiz? Hem aşılamada çok başarılı değiliz. Hem de kötü bir şanımız var. Bir dönem sürekli Sağlık Bakanı Bursa'ya vurgu yaptı. Geçmişteki kötü örnekler beni kaygılandırıyor. Biraz daha rahatlarsak acaba o eski günlere döner miyiz? Bazen çok özensiz davranabiliyoruz. O yüzden vaka sayıları patlayabilir. Temkinli olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

'ALGI FARKLILAŞABİLİYOR'

Normalleşme ile halkın algısının farklı olabileceğini vurgulayan Türkkan, "Hiçbir zaman maskeden uzaklaşın demiyoruz ama halkın algısı farklı olabiliyor. Maske, mesafe ve temizlikten vazgeçemeyiz. Normalleşme mesajı verdiğinizde her şey normale dönecek algısı ile özensiz davranılırsa çok sıkıntı yaşayabiliriz. Ayrıca varyantlı virüsler var, korkuyorum. Ve çok daha hızlı bulaşıyor. Biz varyantlı virüsler gelmeden önce en çok vakanın olduğu şehirler arasında anılan bir ildik. Varyant çok daha kolay bulaşan bir virüs olması nedeniyle beni kaygılandırıyor" diye belirtti.

İL SAĞLIĞA SORULAR?     

Bursa ile ilgili verilere ulaşılamadığını da belirten Türkkan, "Baştan beri hangi verilere ulaşabildik? Bilgiyi kimden alacağız. Bilginin tek adresi İl Sağlık Müdürlüğü. Biz bu verinin üzerine yorum yapabilecek kurumuz. Bu sayılar doğrumu? Kaç test yapıldı? Nerede yoğun mesela? Bursa'da binde 39,14 çok büyük bir rakam bence. Ama nerede. Bu rakam belki Nilüferde yüz binde 1, belki Osmangazi de yüz binde 5, belki Yıldırım'da yüz binde 40 bunu bilemiyoruz. Bütün Bursa için eşitsizlik olduğu bir ortamda buyurun normalleşin diyemem. Bursa'da yapılan 300 bin civarı aşının hangi yaş ve meslek grubuna, hangi cinsiyete, hangi mahalledeki insana yapıldığını biliyor olmamız lazım. Yüzde olarak verseler. Ben bir halk sağlıkçıyım. Benim işim bu rakamlar ile oynamak zaten. Ama hiç bilmiyoruz" açıklamasında bulundu.

'SEKTÖREL YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL'

Bilim Kurulu'nun iş kolları üzerinden kısıtlamalar ile ilgili yaptığı çalışmayı ele alan Türkkan, "İş kolları üzerinden ve 'normalleşme' yapılabilir. Nerede yapabiliriz? Şu an sağlık çalışanlarında yapabiliriz. Çünkü sağlık sektörü çalışabilir, aşılandılar. Onun dışında kimi aşıladık? 65 yaş. Sektörleri var mı? Çoğu emekli, çalışıyorlarsa onlar rahat çalışsınlar. Ama şimdi aşılamadığımız öğretmenler ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı büyük risk almış olur. Bursa'da otomotiv sektörü çok yaygın. Eğer otomotiv sektörünü koruyucu önlemler aldıysanız insanları aşıladıysanız açın. Ya da lokantalar, çalışanlarını aşıladıysanız açın. Ama böyle bir şey yok. Sektörel yaklaşım doğru bir şey değil. Biz aşıyı yaşa göre düzenledik. Bu yaş gruplarına göre serbestlik sağlanabilir ama sektörler ile ilgili bir şey yapmadık. O yüzden sektörel yaklaşımın doğru olmayacağını düşünüyorum" diye söyledi.

HALA 'AŞI OLALIM MI' DİYE SORANLAR VAR         

Aşı ile ilgili hala kendilerine soru geldiğini ifade eden Türkkan, "Aşı olacağız, başka yolu yok. Hala insanlar beni arıyorlar. Üstelik sosyal medya hesaplarımdan kendim ve annemin aşı olduğunu paylaştım. Annem 84 yaşında. Üstelik aşı olurken fotoğrafımı da koydum. Aşıdan kaçmak mümkün değil. O aşıyı olacağız" diye konuştu.

KENTİN VE ÇEVRE İLLERİN DURUMU

Kademeli normalleşme adımında Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre iller 4 gruba ayrıldı. İllerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkler verildi. Buna göre, yüz binde 10'un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100'ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterildi. Risk hesaplamaları da vaka sayılarına göre belirlenecek. İki haftalık veriler göz önüne alınarak kısıtlamaların kalması veya sıkılaşması yönünde adım atılacak. Bilim Kurulu toplantısında sektörel bazlı normalleşme önerisini kabine toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sunulacak. Buna göre valiliklerinde içinde yer aldığı il hıfzıssıhha kurullarında şehirlere özel yüz yüze eğitime başlanabilecek ve restoran, kafe gibi işletmeler açılabilecek.

8-14 ŞUBAT ARASI İLLERİN GRAFİĞİ

Buna göre illere göre haftalık vaka sayısı açıklandı. Yüz bin kişiye göre kıyasın yapıldığı 8-14 Şubat haftasına göre; düşük riskli iller gurubunda 2 il, orta riskli iller grubunda 28 il, yüksek riskli iller grubunda 43 il, çok yüksek riskli iller grubunda ise 8 il yer aldı.

Orta riskli illerin arasında yer alan Bursa yüz binde 34,87 vaka oranı ile 81 il arasında 26.cı en az vakanın görüldüğü il oldu.

Bursa'nın çevresindeki komşu illerde ise Bilecik orta riskli, Balıkesir, Kütahya, Yalova, Kocaeli, Sakarya yüksek riskli gözüktü.

3 büyükşehirde ise durum şöyle: İstanbul ve İzmir yüksek riskli, Ankara orta riskli durumda.

15-21 ŞUBAT ARASI İLLERİN GRAFİĞİ

Kademeli normalleşme için verilerin açıklandığı ikinci haftada ise düşük riskli iller gurubunda 5 il, orta riskli iller grubunda 25 il, yüksek riskli iller grubunda 39 il, çok yüksek riskli iller grubunda ise 12 il yer aldı.

İlk haftada yüz binde 34,87 vaka oranı ile orta riskli grupta yer alan Bursa, bu kez yüz binde 39,14 oranını buldu. Yüksek riskli gruba geçiş yapan Bursa, ikinci haftada 81 il arasında 35 sırada yer aldı.

İkinci haftada Bursa'nın çevre illerinde yer alan Sakarya yüksek riskli gruba geçiş yaptı. Balıkesir, Kütahya, Bilecik, Yalova ve Kocaeli'nde vaka oranları kısmen artsa da orta riskli grubundan yer almaya devam etti.

3 büyükşehirde ise son hafta da durum değişmedi. İstanbul ve İzmir yüksek riskli, Ankara orta riskli durumda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.