Hava Durumu

Bursa için sevindirici haber! Son verilere göre orta riskli grupta yer alıyor

Mart ayında uygulamaya alınacak normalleşme adımları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan il bazında koronavirüs vaka tablolarına göre şekillenecek, vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim dönüşümlü olarak uygulanmaya başlayacak ve hafta sonu kısıtlamaları kaldırılacak. Bursa, son verilere göre orta riskli grupta yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2021 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2021 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa için sevindirici haber! Son verilere göre orta riskli grupta yer alıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın COVID-19 salgınının seyrine göre tedbiri elden bırakmayacak şekilde normalleşme adımlarının Mart ayında atılacağına ilişkin açıklaması esnafta büyük heyecana yol açarken koronavirüs tedbirlerine ilişkin de yeni bir modele geçilecek. Mart ayında uygulamaya alınacak normalleşme adımları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan il bazında koronavirüs vaka tablolarına göre şekillenecek, vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim dönüşümlü olarak uygulanmaya başlayacak ve hafta sonu kısıtlamaları kaldırılacak. Yüksek risk grubunda bulunan şehirlerde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek.

İller; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacak

Bebek Sahili'nde sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen bazı vatandaşlar banklarda otururken, bazılarının ellerinde kahvelerle yürüyüş yaptıkları görüldü. Vatandaşların oluşturduğu kalabalık kameraya yansıdı. İstanbul'un en ünlü sahillerinden biri olan Bebek sahilinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen oluşan kalabalık dikkat çekti. Kafe ve restoranların kapalı olması nedeniyle kimi İstanbullular yiyecek ve içeceklerini alıp dışarı çıktı. Kimi vatandaşlar bisiklet sürerken, kimileri çocuklarını alıp parka gittikleri görüldü. Bazı vatandaşların ellerinde kahvelerle yürüyüş yaptıkları da görüntülendi. Yoğunluk oluşan sahilde kimileri maske takıp kurallara uyarken kimileri de maskesiz bir şekilde yürüyüş yaptı.

Vaka sayısı ve aşılanma oranları göz önünde bulundurularak iller 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandırılacak ve illerin normalleşme takvimi buna göre şekillenecek.

Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli, yüz binde 11-35 arası vaka olan iller orta riskli, yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek riskli, yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise çok yüksek riskli olarak belirlenecek. Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

Güncellemeler iki haftada bir yapılacak

İşletmelere uygulanan kısıtlamalar ile hafta sonu yasaklarına yönelik verilecek güncelleme ise iki haftada bir Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanacak. Şayet bir ildeki vaka sayısı artışa geçerse o ile yönelik kapanma ya da tam tersi vaka sayısında azalma olursa açılma gündeme gelecek. Yeni modeller bir nevi illerin kaderini o ilde yaşayan vatandaşlar belirlemiş olacak. Salgın sürecinde tedbiri elden bırakmayan ve kurallara eksiksiz uyan illerde tedbirler kontrollü bir şekilde gevşetilecek.

Eğitim dönüşümlü olarak devam edecek

Koronavirüs risk grubunda düşük seviyede yer alan illerde 1 Mart tarihinden itibaren tüm okullarda da yüz yüze eğitime geçilecek. Ancak kademeli normalleşme döneminde dönüşümlü eğitim modeli uygulanacak. Sınıflar ikişerli gruplara bölünecek ve Pazartesi, Salı ve Perşembe, Cuma şeklinde okullarda eğitim verilecek Çarşamba günlerinde ise okullarda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilecek.

Şırnak, Hakkari, Bitlis düşük risk grubunda

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere ve getirilen kısıtlamalara yönelik Mart ayında startı verilecek yeni modele ve Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı haftalık koronavirüs vaka sayılarına göre değişiklik olmaması halinde 3 il en düşük risk grubunda bulunurken, 9 il çok yüksek düzeyli risk grubunda, 27 il orta düzeyli risk grubunda, 42 il yüksek düzeyli risk grubunda yer alıyor.

Haftalık koronavirüs vaka tablosuna göre Mart ayının ilk haftasında normalleşme sürecine hızla girecek iller yüz binde 10'nun altında vaka sayısı ile Şırnak, Hakkari ve Bitlis olacak.

Şırnak, Hakkari ve Bitlis'te vaka sayıları en düşük olan üç il

Orta düzey risk grubunda yer alan illerde ise haftalık vaka sayılarına göre il pandemi kurulları tarafından alınan kararlar doğrultusunda farklı uygulamalara gidilebilecek ve kontrollü açılışın uygulanacağı alanlar değişiklik gösterebilecek.

Yüksek risk grubunda yer alan illerde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek.

Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller:

Batman, Van, Mardin, Muş, Diyarbakır, Kars, Siirt, Afyonkarahisar, Çankırı, Iğdır, Gaziantep, Bingöl, Şanlıurfa, Ağrı, Uşak, Kastamonu, Kırşehir, Eskişehir, Denizli, Sivas, Isparta, Karabük, Bursa, Aydın, Çorum, Bilecik, Ankara.

Yüksek riskli

Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller:

Çanakkale, Erzurum, Tunceli, Kahramanmaraş, Yozgat, Malatya, Manisa, Kırıkkale, Düzce, İzmir, Bartın, Bolu. Elazığ, Kütahya, Kırklareli, Kilis, Zonguldak, Niğde, Muğla, Tekirdağ, Kayseri, Adana, İstanbul, Erzincan, Bayburt, Hatay, Ardahan, Edirne, Nevşehir, Yalova, Burdur, Sakarya, Antalya, Artvin, Sinop, Balıkesir, Kocaeli, Mersin, Konya, Aksaray, Amasya, Gümüşhane.

Çok yüksek riskli

Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller:

Adıyaman, Tokat, Karaman, Osmaniye, Samsun, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.