Hava Durumu

Bursa siyahında 'kampanya' krizi! Üretici ne yapacağını şaşırdı...

Bursalı üreticinin siyah incirde yaşadığı sorunlara bir yenisi daha eklendi. İhracat firmalarının bazı köylerdeki alım kampanyalarını durdurmasıyla üreticiler ürünlerini tüm zararı göze alarak traktörlerle başka köylerde satmak zorunda kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2019 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2019 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa siyahında 'kampanya' krizi! Üretici ne yapacağını şaşırdı...

Ali ŞAHİN

Siyah inciri ile dünyanın pek çok ülkesinde marka olan Bursa'da üreticiler zor durumda. Yıllardır olgun incirin satışı konusunda sıkıntı yaşayan üreticileri son birkaç yıldır da ihracat için alım yapan özel firmalar zorlamaya başladı. Özellikle bu yıl fiyattaki ani düşüş sebebiyle üreticinin tepki gösterdiği ihracat firmaları son olarak da küçük yerlerdeki alım kampanyalarını durdurdu. Alım kampanyası durdurulan köy ve mahallelerdeki üreticiler de ürünlerini civar köylerdeki alım tesislerine götürmek zorunda kaldı.

FİYATLAR DÜŞTÜ

Siyah incir alımı durdurulan köylerden birisi olan Mudanya Altıntaş Mahallesi Muhtarı Tayfun Uyar özellikle son yıllarda ürettikleri siyah incirin satışı konusunda sıkıntı yaşadıklarını YeniDönem'e anlattı.  "Alım kampanyaları ilk başladığında 12 TL olan ihracatlık ham siyah incir 1 hafta içerisinde kademeli olarak 10 TL, 8 TL, 5 TL ve 3 TL olmak üzere indirildi" diyen Uyar, "Son birkaç yıldır ürünün en verimli olduğu zamanlarda alım kampanyaları durdurulması bizleri zora sokuyordu. Ne yazık ki bu yıl da aynı sorun baş gösterdi" ifadelerini kullandı.

'İNCİR ZARAR GÖRÜYOR'

Şu an ellerindeki ürünleri traktörlerle incir alımı yapılan en yakın yerler olan Gündoğdu ve Göynüklü'ye götürmek zorunda kaldıklarını dile getiren Uyar, "Altıntaş olarak yılda 250-300 ton dolayında ihracatlık siyan incir üretiyoruz. Bizimle aynı durumda olan pek çok yer var. Traktörlerle 10-15 kilometre uzaklıktaki yerlere incir taşımak hem maliyetimizi artırıyor hem de bizleri zor durumda bırakıyor. Bu durum aynı zamanda incir daha fazla güneş altında kaldığından ürettiğimiz ürünün kalitesinin düşmesine de neden oluyor" dedi. Daha 1 aylık bir ürün toplama süreci olduğunu belirten Muhtar Uyar ayrıca "İncirler kasa içerisinde uzun yol yaptığı zaman zarar görüyor. İncir üzerindeki leke, vuruk vb. olaylar ürünlerimizin geri dönmesine neden oluyor" dedi.

'ZARAR EDİYORUZ'

Yıllardır aynı sorunu yaşadıklarını söyleyen Altıntaş Mahalle Muhtarı, "İncir ağaçlarının en verimli dönemlerinde ihracatlık incir alan firmalar kampanyaları durduruyor. Üretimin zirve yaptığı bu dönemlerde elimizde kalan inciri olgun şekilde iç piyasaya satmak zorunda kalıyoruz. Bu durumu fırsata çeviren bazı tüccarlar da iyice fiyat düşürüyor. Şu an Bursa ve İstanbul haline gönderdiğimiz incirin büyük boyunun kilosu 2 TL, küçük boyunun kilosu 1,2 TL. Reçellik diye tabir ettiğimiz inciri de 1 TL'den satıyoruz. Kendi hesabına alım yapan tüccarlar da bu rakamların 25-50 kuruş altından alım yapmaya çalışıyor" diye konuştu.

ÜRÜN ZAYİ OLUYOR

Bursa siyahı olarak coğrafi işaret sahibi olan incirlerinin büyük kısmının zayi olduğunu belirten üreticiler ise, "Şu an Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ. Mudanya'nın Çepni köyünde alım kampanyası başlattı. Aynı uygulamayı zor durumda kalan bütün köylerde yapmasını istiyoruz. Artan maliyetleri şu anki rakamlarla karşılayamadığımızdan tonlarca ürün toplanmadan zayi oluyor. Taşıma su ile değirmen dönmüyor" ifadelerini kullandılar.

ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR

Alım yapan şirketlerin serbest piyasa bahaneleri ile kendilerini mağdur ettiklerini belirten üreticiler, "Alım kampanyası ile ilgili bir düzenleme istiyoruz. Bu konuda Bursa'mızın milletvekillerini, belediye başkanlarını göreve davet ediyoruz. Özel sektörün elinde kaybolan emeklerimizin giderilmesi adına göreve davet ediyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.