Dünyada 1970'li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında yaygınlaşan rüzgar enerjisi, küresel elektrik üretiminin parçası haline geldi. Bugün itibarıyla küresel rüzgar enerjisi kurulu gücü 651 gigavata ulaşarak toplam elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 6 pay alıyor.
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) 2019 raporuna göre, AB ülkeleri aynı yıl elektrik ihtiyaçlarının yüzde 15'ini rüzgar enerjisinden elde etti. Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik üretimi ise artış göstererek yüzde 8'e yükseldi. Yine rapora göre Avrupa'daki tüm rüzgar enerjisi kapasitesinin yüzde 67'si 5 ülkede bulunuyor. Almanya 61 GW, İspanya 26 GW, İngiltere 24 GW, Fransa 17 GW ve İtalya 11 GW'ye sahip. Türkiye'nin önünde bulunan İsveç 9 GW kurulu güce sahipken, Avrupa genelinde 7. sırada bulunan Türkiye'nin sahip olduğu kurulu rüzgar enerjisi gücü ise 686 MW'lik artışla 8 GW oldu. Türkiye'de rüzgarı ile nam salmış neredeyse her tepesinde ve vadisinde dev güllerden görmek mümkün.
Her geçen gün gelişen rüzgar enerjisine oranla Türkiye'nin her bölgesinde görülmeye başlanan rüzgar tarlaları vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Kimi gün batımı çekilen fotoğraflarda rüzgar güllerini arka fon yapıyor, kimisi drone ile görüntüleyip dev pervanelerin büyük bir zarafetle dönüşünü gözler önüne seriyor. Her biri devasa boyutlardaki rüzgar güllerine ilgi bu kadar büyük olunca bir yerden bir yere taşınmaları da ilginç oluyor.
Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa Mahallesi Korubaşı mevkiinde kurulacak olan rüzgar türbini tarlası için İzmir'de yapılan her biri 74 metre ve 26 ton olan dev kanatlar Bursa'ya 2 günde getirildi. Zorlu yolculuk havadan ve yerden görüntülendi.
Kanat taşıma operasyonu 9 personel eşliğinde 6 eskort ile yapıldı. Proje başlamadan günler öncesi etüt çalışmaları yapılan sevkıyat öncesi gerekli izinler alınarak geçiş güzergahındaki her il ve ilçedeki bölge ve şehir içi trafik ekiplerine bilgi verilip trafiğin en az olduğu saatler tercih edildi. Dev kanatlar tırlar üzerinde büyük bir ustalıkla taşındı. Bursa - İzmir -İstanbul Çevre Yolu kullanılarak Bursa'ya getirilen 14 dev kanat, daha sonra Hasanağa Mahallesin'nden Korubaşı mevkiine ancak iki aracın geçiş yapabildiği duble yoldan getirildi.
Zaman zaman toprak yollardan da ilerlemek zorunda kalan tırlar dar virajları üzerlerindeki dev yüke rağmen büyük bir ustalıkla döndü. Bazı yerlerde tırlar dönüş yapamayınca geri geri ilerleyerek bölgeye ulaştı.
En Çok Okunan Haberler
Bursa Atatürk Caddesi'nde uygulama yapan polis ekipl...
Bursa'daki fabrikada korkunç patlama! Ölü ve...Bursa'nın İnegöl ilçesindeki bir mobilya fabrikasınd...
Kısıtlamaya saatler kala yeni genelge: Bu ha...Genelgeye göre, vergi borçlarını ödemek/yapılandırma...
Bursa'daki fabrika patlamasından acı kareler...Bursa'nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikasında buha...
Bursa'da dünyaca ünlü kebapçıya büyük şok: H...İskender Kebap'ın sahibi Yavuz İskenderoğlu, yıllard...
Bursa'da polislere saldırdılar! Tekme ve yum...Bursa'da hatalı park sebebiyle kamyonetleri çekilen ...
Bursa'da çileden çıkaran görüntü! Acemi şofö...Bursa'da döneceği kavşağı kaçıran sürücü, 150 metre ...
Bursa'da yarım milyonluk tapu dolandırıcılığ...Bursa'da Tapu Müdürlüğü'nde sahte vekaletnamelerle 5...
Dardanel'den tepki çeken görüntüler için açı...Dardanel'in ton balığı fabrikasında elle paketleme y...
Bursa'da define arayan adamın korkunç ölümü!...Bursa'nın Mudanya ilçesinde define aramak için iple ...
Bursalılar dikkat, güzergâh değişti! T...Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan T2...
Bursa'da kovalamaca kanlı bitti! Polisten ka...Bursa'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan şahısl...
Bursa'da sopalarla birbirlerine girdiler! O ...Bursa'da iki grubun sopalı sokak kavgası cep telefon...
Dikkatsiz noter Bursalı esnafın 450 lirasına...Özbekistan asıllı bir kişinin kimlik ve mal varlığı ...
Bursa'da şoke eden olay! Hızlı tren tüneli g...Bursa'da yapımı devam eden hızlı tren tüneli girişin...