Hava Durumu

Bursa'yı karıştırdı! İznik Belediye Başkanı Sargın: Yapılan haber komplo...

Bursa'nın İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, 2014 yılında bulunan Roma dönemine ait mozaikle ilgili çıkan haberlere ilişkin, "Yapılan haber bir komplodur" açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2018 17:09
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2018 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'yı karıştırdı! İznik Belediye Başkanı Sargın: Yapılan haber komplo...

Dün medyaya yansıyan mozaik haberi, gündeme oturdu. 

2014 yılında İznik ilçesi Beyler Mahallesi'nde kanalizasyon inşaatı sırasında Roma dönemi taban mozaiği bulundu. Arkeolog ve sanat tarihçileri, iki metre derinlikte ortaya çıkan mozaiğin Roma saray kalıntısına ait olabileceğini öne sürdü.

Ahır olarak kullanılan bir binanın altına kadar uzanan mozaiğin kamulaştırılması için müze yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazılı talepte bulundu. Ancak istimlak yapılmadı. Belediye ekipleri kısa süre önce üstü örtülerek koruma altına alınan bölgeyi 7 Aralık 2015 tarihinde asfaltladı. Mozaiğin üzerine dökülen beton asfalt kamuoyunun tepkisini çekince, Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. Muhafaza için jeo tekstil malzemelerle üstü kapatılan mozaiğin üzerini kaplayan asfalt kesilerek kaldırıldı.

Etrafı kesilerek üzerindeki beton kaldırılan ve daha sonra kendi haline terk edilen mozaiğin bulunduğu alanın kamulaştırılmasını isteyen İznikliler, "Çingene kızı kadar buradaki mozaiğin de gündemde olmasını istiyoruz. İznik'teki tarihi mozaiğin gün yüzüne çıkarılıp teşhir edilmesini istiyoruz" dedi.

İLK TEPKİ VALİLİK'TEN...

Haberin ardından ilk açıklama Bursa Valiliği'nden geldi. Bölgenin özel şahsa ait olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bazı basın yayın kuruluşlarında,  "Roma dönemine ait mozaik, çöp konteyneri altında"  ve " İznik'teki mozaik gün ışığına çıkarılmayı bekliyor" başlıklı haberler ile mozaik alanının üzerinde çöp konteyneri bulunduğu ve mozaik alanının üzerine asfalt atıldığına ilişkin haberler yapılmış olup;

Konu ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur;

Bahse konu taban mozaiği özel mülk alanında olup, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce arazi sahibinden muvafakatname alınması kaydıyla kurtarma kazısı yapılması uygun görülmüş ancak parsel sahibinin muvafakat vermemesi nedeniyle şuan itibarıyla herhangi bir kurtarma kazısı yapılamamıştır.

Ayrıca, taban mozaiği mevcut yol kotundan yaklaşık 3 metre alt kotta olup İznik Kaymakamlığı (Müze Müdürlüğü) tarafından 2014 yılında yapılan inceleme ve belgeleme çalışması sonrasında mozaiğin zarar görmemesi için Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü Kurulu Kararı doğrultusunda tekniğine uygun olarak jeo-tekstil malzeme üzerine dere kumu ile kapatılmış ve üzerine 2,5 metre de toprak dolgu yapılmıştır.

Mozaiğinin üzerinde olduğu belirtilen çöp konteyneri ise şu an itibariyle mozaik alanın yaklaşık 5 metre güneyinde bulunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

BAŞKAN SARGIN: KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da, bölgede kamulaştırma çalışmalarının devam etttiğini söyleyip, şöyle konuştu:

"İznik medeniyetler şehri bir ilçe. Burada 2014 yılında yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında Roma dönemine ait taban mozaiği bulunmuştur. Bu bölge, İznik Müzesi ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmayla koruma altına almıştır. Bu bölgede kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Ama bazı basın mensupları "Mal bulmuş mağribi gibi" buranın üzerine çöp konteynırını koyarak haber yapmışlardır. Burada sanki çöp depolanıyormuş imajı vermektedir. Bu, yaşadığın coğrafyayı kötülemekten başka bir şey değildir. İznik tarihi geçmişi ile ün salmış bir ilçedir. Böyle bir ilçenin altında tamamen tarih yatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ile Afet İnan İznik'e geldiğinde, Afet İnan 'Paşam ben İznik'i gezmek istiyorum' demiştir. Mustafa Kemal Atatürk ise 'Hay hay, gidebilirsiniz, fakat unutmamalı ki, asıl İznik'i göremeyeceksin, çünkü o toprağın altındadır' demiştir. Tarihte İznik bir çok deprem geçirmiştir. Kazılar yapıldıkça Bitinya, Roma , Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler çıkmaktadır. Bakanlık  birçok bölgede çalışma yürütmektedir. Hisardere bölgesinde çıkan mezarlar ile çalışma ve kamulaştırma yaparak kazı çalışmalarını sürdürmektedir. Zamanla İznik'teki tüm tarihi değer tek tek ortaya çıkarılacak."

Beyler Mahallesi Muhtarı Aytuğ Bayram'da konu ile yaptığı açıklamada "Çöp konteynırın yeri değiştirilerek haber yapılmıştır" dedi.

42 yıldır aynı sokakta oturan Timur Gider ise, "Benim evim taban mozaiğinin karşısında bulunan ev ve bu çöp konteynırını bizler kullanıyoruz. 42 yıldır burada yaşıyorum. Roma dönemine ait taban mozaiği yapılan çalışmalarla koruma altına alınmıştır. Bu haber kasıtlı yapılmış, böyle bir olay mevcut değildir" açıklamasında bulundu.

Bölgede kamulaştırma çalışmaların devam ettiğini belirten hissedarlardan Abdullah Keskin ise, "Bakanlık tarafından sürdürülen kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Bölge üzerinde tespit çalışmaları karşılıklı görüşmelerle sürdürülmektedir. Anlaşmazlık nedeni ile konu mahkemeye taşınmıştır" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.