Hava Durumu

Bursa'yı telaşlandıran 'kuduz' iddiası... Vaka görüldü mü?

Bursa Veteriner Hekimler Odası'ndan yapılan açıklamada, "Son günlerde, CNN Türk logosu kullanılarak yayınlanan ve sosyal medyada çok fazla paylaşılarak korku ve paniğe neden olan Bursa Nilüfer İlçesi Özlüce ve Ertuğrul mahallelerinde 'kuduz vakası' görüldüğüne dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2021 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2021 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'yı telaşlandıran 'kuduz' iddiası... Vaka görüldü mü?

Bursa Veteriner Hekimleri Odası, CNN Türk'te yer alan Özlüce ve Ertuğrul mahallelerinde ''kuduz vakası'' görüldüğüne dair haberleri yalanladı. Yapılan açıklamada, "Konu ile ilgili kurumlarla görüşmeler yapılmış, vaka tespit edilmediği öğrenilmiştir. Toplumda büyük kaygıya neden olan bu haber nedeniyle, halkımızı rahatlatmak için yaptığımız bu basın açıklaması vasıtasıyla şunu da belirtmek isteriz ki, kuduz vakasının görülmemiş olması olmadığı anlamına gelmiyor. 2020 yılında Türkiye'de 109 kuduz mihrakı teşhis edilmiştir ancak insanlarda bir kuduz vakası raporlanmamıştır" denildi.

Oda tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Bursa Veteriner Hekimleri Odası'na da yoğun bir şekilde danışılan bu konu ile ilgili kurumlarla görüşmeler yapılmış, vaka tespit edilmediği öğrenilmiştir.

Toplumda büyük kaygıya neden olan bu haber nedeniyle, halkımızı rahatlatmak için yaptığımız bu açıklama vasıtasıyla şunu da belirtmek isteriz ki, kuduz vakasının görülmemiş olması, olmadığı anlamına gelmiyor. 2020 yılında Türkiye'de 109 kuduz mihrakı teşhis edilmiştir ancak insanlarda bir kuduz vakası raporlanmamıştır.

Bilindiği gibi kuduz zoonotik yani hayvandan insana geçen bir hastalıktır, tedavisi yoktur, yüzde 99 öldürücü ancak yüzde 100 korunma sağlanabilen bir hastalıktır.

Bu nedenle, son yıllarda yaygın bir şekilde hayatımızı paylaşan kedi ve köpeklerimizin, üç aylık olur olmaz aşılanması, sahipsiz hayvanların da belediyeler tarafından aşılamalarının yapılması gerekmektedir. Kuduz başta olmak üzere zoonotik hastalıklar bir halk sağlığı sorunudur ve veteriner hekimler hayvanlarda bu hastalıkları önler ve tedavi ederken, tabipler de insanlarda önler ve tedavi eder.

Bu yüzden Koruyucu Hekimlik ve Tek Sağlık yaklaşımı zoonoz hastalıklar nedeniyle de çok önemlidir ve hekimlik grupları arasında işbirliği gerektirir, bu konunun Tarım ve Sağlık Bakanlıkları arasında da gündemde olması gerekmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.