Hava Durumu

Bursalı çiftçinin 6 bin tonluk zararı Meclis'te: Nakdi yardım yapılacak mı?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, geçtiğimiz gün etkili olan doludan zarar gören çiftçiyi ziyaret etti. Yine dolu ile karşılaşan Aydın, çiftçinin zararını Meclis'e taşıyarak Bakan Pakdemirli'ye, "Tek geliri çiftçilik olan köylülerin tespitini yaparak, zararlarının nakdi yardım olarak tanzim edilmesi için bir çalışmanız olacak mı?" diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2020 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalı çiftçinin 6 bin tonluk zararı Meclis'te: Nakdi yardım yapılacak mı?

Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Keles ilçesinde yarım saatten fazla süren dolu yağışı tarım alanlarına ciddi zararlar verdi. Özellikle Kozağacı adı verilen bölgede Hereke, Çayören, Davutlar, Denizler, Durak, Issızören, Harmandemirci ,Yunuslar köylerindeki kiraz, çilek, vişne, erik, ceviz gibi ürünler dolu yağışı sebebiyle hasar gördü. Ankara'dan dönen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın'da ayağının tozu ile çiftçiyi ziyarete gitti. Aydın, ilçeye geldiğinde yine yoğun yağmur ve dolu yağışıyla karşılaştı.

Konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan Aydın, verdiği önergede çiftçilerin ağır girdi maliyetleri ve ürün hasadının umuduyla da bankadan kredi çektiğine dikkat çekti. Aydın, Bakan Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu bölgede dolu yağışının sebep olduğu zararın karşılanması amacıyla bir anlaşmanız var mı? Bakanlık olarak bu bölgeyi 2090 Doğal Afet Kanununun kapsamına almayı planlıyor musunuz? Bu kapsamda tek geliri çiftçilik olan köylülerin tespitini yaparak, zararlarının nakdi yardım olarak tanzim edilmesi için bir çalışmanız olacak mı? Ayrıca bankalara kredi borcu olanların borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi ve çiftçinin bu yıl bahçeleri için yaptıkları girdi maliyetlerinin karşılanması maksadıyla bir planlamanız var mı?"

İlçe genelinde toplamda 15 bin tona yakın kiraz üretildiğini ve yaşanan afet bölgesinde bunun 6 bin tona yakınının zarar gördüğünü belirtti. Zarar gören meyvelerin satılamayacağı ve dalında çürüyeceği kesin fakat seneye tekrardan ağaçların meyve vermesi için şu anki kirazların genede ağaçlardan toplanması gerektiği ifade edildi. Sıyırma yöntemi kullanarak mutlaka mahsulü ne yerde nede ağaçta bırakılmaması gerektiği ziraat yetkilileri tarafından açıklandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.