Hava Durumu

Bursalı vekil Kayışoğlu, sigorta tespitinde zamanaşımının kaldırılması için teklif verdi!

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'le, sigorta tespitinde zamanaşımının kaldırılmasıyla ilgili kanun teklifi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2019 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2019 14:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalı vekil Kayışoğlu, sigorta tespitinde zamanaşımının kaldırılması için teklif verdi!

Kayıt dışılığın Türkiye'de mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Altaca Kayışoğlu, 5510 sayılı yasanın "Prim belgeleri ve işyeri kayıtları" başlıklı 86. maddesinin 8. fıkrasında değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifine gerekçe olarak şu vurguyu yaptı:

"Pek çok çalışanın fiili çalışmalarının SGK'ya bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi nedeniyle mağduriyet yaşanmaktadır. Bireylerin iş hayatındaki fiili çalışmalarının tam ve eksiksiz şekilde SGK'ya bildirilmesi en başta gelen sosyal güvenlik haklarındandır. Fiili çalışmaların kuruma bildirilmesi, çalışanların sağlık, işsizlik ödeneği, iş kazası ve maluliyet ödenekleri ve yaşlılık aylığı gibi pek çok sosyal güvenlik hakkından yararlanabilmelerinde önem arz etmektedir. İşverenin gerekli bildirimleri zamanında yapmaması sebebiyle anayasal bir hak olan sosyal güvenlik hakkı elinden alınan kişilerin, bu haksızlığa karşı sadece 5 yıl içinde karşı çıkabilmelerinin öngörülmüş olması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır."

Fiili çalışmaları SGK'ya zamanında bildirilmeyenlerin başvuru hakkının bir süre ile sınırlandırılmamasının işvereni de kayıt dışılıktan vazgeçireceğini belirten CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, şahısların fiili çalışmalarını SGK nezdinde tespit ettirebilmesi ile ilgili olarak uygulamada da birbirinden farklılıklar olduğuna dikkat çekti.

Tekliflerinin kanunlaşması halinde birçok haksızlığın giderileceğini ve anayasal eşitlik ilkesinin yerine oturacağını ifade eden Altaca Kayışoğlu, bu konuda şu çarpıcı örneği verdi:

"Çok eski tarihlerde kamuya ürün satan bir çiftçi herhangi bir hak düşürücü süre gözetilmeden mal sattığına ilişkin faturaları ibraz etmesi ya da bu faturalara ulaşılması halinde mal sattığı tüm süreye ilişkin prim ödemek suretiyle sigortalı olma hakkına sahiptir. Toplumun belli bir kesimine bu hak verilmişken, bir işverene bağlı olarak çalışanların hizmet tespitini sadece 5 yıl içinde talep edebileceklerinin kabulü hukuka ve hakkaniyete aykırıdır."

Araç almayı düşünenler... Bursa'da satılık 2014 model Audi A4!

...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.