Hava Durumu

Bursalılar dikkat! Minibüs ücretlerine zam geliyor...

Bursa'da minibüslerin kartlı sisteme geçmesi için BURULAŞ Müdürü Çapar, Arabayatağı/Esenevler durağını ziyaret ederek, süreç hakkından bilgilendirmede bulundu. Çapar, zorla ve cebren kimsenin bir yere sürüklenemeyeceğini ifade etti. Çapar, 1 Ekim itibarıyla minibüs ücretlerine 50 kuruş zam geleceğini de duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2020 06:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2020 06:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursalılar dikkat! Minibüs ücretlerine zam geliyor...

Serhat İNCİ

Bursa Ulaşım AŞ (BURULAŞ) ile kartlı sisteme geçiş için görüşmelerini sürdüren Arabayatağı/Esenevler Minibüs Durağı üyeleri, Genel Müdür Mehmet Kürşat Çapar ve Yiğitler Mahallesi Muhtarı Ferhat Sarman ile bir araya geldi.

Arabayatağı/Esenevler Minibüs Durağı bahçesinde maske ve sosyal mesafe hassasiyeti gözetilerek gerçekleşen toplantıda karşılıklı geçiş süreci ele alındı.

Geçiş hakkında üyeleri bilgilendiren BURULAŞ AŞ Genel Müdürü Kürşat Çapar, dönüşüm sürecini anlattı.

Zorla ve cebren kimsenin bir yere sürüklenemeyeceğini ifade eden Kürşat Çapar, temelde iki yaklaşımları olduğunu belirtti. Başka bir esnaf grubu ile çatışmayalım" diyen Çapar, "Kendi bölgemizde kalalım. İkincisi yolcuyu mağdur etmeyelim" şeklinde konuştu.

GENEL SİSTEM KARTA EVRİLİYOR

Pandemi döneminde Merkez Bankası'nın ar-ge çalışmasına katıldığını aktaran Çapar, "Bakanlıktan ismimizi vermişler. Merkez Bankası'nın İstanbul'da AR-GE ofisine çağırıldık. Ücret toplama sistemleri ile alakalı 'Nasıl takip altına alırız' , 'Buradaki parayı nasıl kayıt ederiz' tarzında bir çalışma yapılıyor. Genel mottoları şu; dolmuş, taksi ve minibüsler elektronik sisteme evrilecek. Elektronik paralar çıktı. Nakit akışı karta doğru kaymaya başladığında esnaf kendi kendine çözüm aramaya başlayacak. 'Ben nasıl bir kartlı sistem yaparım da yolcunun bana gelmesini sağlarım' diyecek " ifadelerini kullandı.

ÜCRETLERE ZAM YOLDA

Kartlı sistemde taşınacak yolcunun artacağını kaydeden Çapar, "Engellisi, yaşlısı sizi tercih edecek. Yolcu kapasitesinde artış olacak. Anlaşacağımız ücret mukabilinde size bedava taşımanın da ücretini yansıtacağız. 50 kuruş zam gelecek. 1 Ekim itibariyle zamlı tarife de uygulanmaya başlayacak, komisyondan geçti" diye söyledi.

 'ARAÇLAR YENİLENMELİ'

Geçiş yapacak esnafın araçlarını yenilemesi gerektiğinin altını çizen Kürşat Çapar, "Mevcut düzende minibüs olmanızdan kaynaklı haklarınız aynen korunarak devam edecek. Ayrıca kartlı sisteme geçişte mikrobüs haklarından faydalanılacak. Ücretlerin ise kendi aranızda mı bölüşüp yoksa araç başı taşınan yolcu kadar mı olacağı size kalmış" açıklamasında bulundu.

'GERİYE DÖNÜŞ MÜMKÜN'

 "Araçlar mikrobüsten geriye dönebilir mi" sorusunu da yanıtlayan Çapar, "Bununla ilgili örnek vaka var. Yunuseli ve İhsaniye durakları minibüsten otobüse döndü. Yaptığımız sözleşmede geriye dönmeyle ilgili tek bir şey belirtmediğimiz halde mahkeme yolu ile tekrar minibüse dönmek istediklerini beyan ederek dava açtılar. Şu an dava sonuçlanıp kazanmalarına rağmen hala otobüs olarak çalışmaktalar. Biz sözleşme yapıp, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararına (geriye dönmeyi) yazmaktan bahsediyoruz" diye konuştu.

'ANCA BERABER KANCA BERABER'

Kartlı sisteme dönüşüm için aynı duraktan bazı arabaların kabul etmemesi halinde durumun ne olacağını açıklayan Çapar, "Anca beraber, kanca beraber. (Dönüşüm için) Bir iki kişi kaldı buna çözüm sağlarız. Tabloyu bir görelim. Oturur ona da kafa yorarız" yanıtını verdi.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Konuyla ilgili konuşan Arabayatağı/Esenevler Minibüs Durağı temsilcisi Refik Şehmusoğlu ise "Güzergah meselesinde hem fikir olduk. Eksik olanları da ileriki görüşmede tamamlayıp anlaşmaya gideceğiz. Yolcu başına alınacak ücret konusunda henüz anlaşma sağlanmadı. Ayrıca ikinci güzergah için Şehreküstü'nden Heykel'e gitme talebimize sıcak bakılmadı" dedi.

Durak esnafının bilgilenmesi için böyle bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan temsilci Şehmusoğlu, üyelerinin kanaatinin oluşmasıyla tekrar görüşme gerçekleştirileceğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.