Hava Durumu

Büyük depreminin habercisi mi? Uzmanlardan yanıt geldi...

Bursa'da 3 gün arayla meydana gelen iki depremin ardından Marmara Bölgesi bugün de sallandı. Yalova'daki 4.5 büyüklüğündeki deprem Bursa ve çevre illerde de hissedildi. Depremin ardından 'Büyük depremin habercisi mi?' sorusu da akıllara geldi. Uzmanlar paniğe neden son depremi yorumladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2018 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2018 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Büyük depreminin habercisi mi? Uzmanlardan yanıt geldi...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olarak açıkladığı deprem, saat 09.34'te meydana geldi. Yerin 7.01 metre derinliğinde olan deprem, ilçenin yanı sıra kent merkezi, Bursa, Balıkesir ve İstanbul ve Kocaeli'de de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremde, can ve mal kaybı yaşanmadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Depremin merkez üssünü Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy, büyüklüğünü ise 4.4 olarak açıkladı.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Çınarcık depremini yorumladı. Prof. Dr. Barış şunları söyledi:

FAY KIRILDI

"Bu bir öncü deprem değildir. Çınarcık - Armutlu yarımadası, hem kuzeyinde hem güneyinde iki tane fay var. Sıkışmış bir bölge ve bunun gibi 4,4,5 deprem üretecek onlarca fay var orada. Büyük bir depremin öncüsü değil bunlar. Genellikle 39 Erzincan depreminden 99 depremine kadar bütün depremlerin öncü depremlerine baktığımızda, bugüne kadar öncü deprem aktivitesi yapmamıştır Kuzey Anadolu fayı. Tarihinde böyle bir şey yok. Bu depremin öncü olmadığını, aktif faylardan bir tanesinin daha kırıldığını söylüyoruz. Öncü mü, bir sonraki depremi tetikler mi? Artık bizim bunları konuşmamamız lazım. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, mutlaka depreme hazırlıklı olması gerektiğini söylüyoruz."

STRES BİRİKİMİ VAR

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bildiğimiz gibi 17 Ağustos'ta Kuzey Anadolu fayı üzerinde çok sayıda deprem yaşandı. Bu fayın nereye kadar kırıldığı önemli bir tartışma. Yalova açıklarına kadar uzandığı ortaya kondu. Bunu çok basit bir dille söyleyecek olursak. Bir fayın kırıldığı yerde yeni bir deprem olmaz ama kırıldıktan sonra uçlarında deprem olma olasılığı artar. Bir stres birikimi artışı var. Bunun nereden biliyoruz, buradaki çok sayıda küçük deprem takip edildiği zaman bugün deprem olan bölgede bir yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Burada benzeri depremler 30 Kasım'da da yaşanmıştı. Burada 4, 4.5, 5 büyüklüğünde depremler olağandır."

'BEN BURADAYIM'

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er ise Yalova'da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin uyarıcı nitelikte olduğunu belirterek, "Her 3-3,5 veya 4 büyüklüğündeki depremler, 'Ben buradayım, diriyim ve aktifim. Deprem üretme potansiyelim var' demek istiyor" dedi.

BURSA'DA KORKUTAN DEPREMLER

Bursa'da geçtiğimiz cumartesi merkez üssü Mudanya ilçesi olan 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Mudanya'daki depremin ardından önceki gün de merkez üssü Osmangazi olan 3.0 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Her iki depremde panik ve korkuya sebep olmuştu.

ÜNLÜ PROFESÖRDEN UYARI

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara'da kaçınılmaz 3 deprem beklendiğini belirterek "Bir tanesi Gemlik Körfezi'nin girişinde İmralı depremi, bir tanesi Küçükçekmece İstanbul depremi, bir tanesi de Marmara Ereğlisi önünde Tekirdağ depremi olmak üzere 3 tane deprem beklemektedir Marmara'yı" demişti.

ÇINARCIK ÇUKURU NEREDE?

Özellikle 1999 yılında Marmara Depremi'nden sonra hayatımıza giren Çınarcık Çukuru Marmara Denizi'nde Yalova Çınarcık kıyılarına 1.5-2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Çukurun derinliğinin ise 1200 metre civarlarında olduğu söyleniyor. Çınarcık Çukuru İzmit Körfezi'nden Silivri açıklarına kadar devam ediyor. Kuzey-güney yönünde ise adalardan başlayıp Çınarcık açıklarına uzanıyor.

Bursa'da satılık mesken! Size uygun olabilir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.