Hava Durumu

Cargill'in hedefi sürdürülebilirlik

Basın mensuplarını Orhangazi'deki fabrikasında ağırlayan Cargill yöneticileri sürdürülebilirlik vurgusu yaparken, Sorumlu Müdürü Cenan Celebci şirket hakkında doğru bilinen yanlışlara açıklık getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2021 07:54
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2021 07:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cargill'in hedefi sürdürülebilirlik

Ali Şahin

Bursa'daki faaliyetlerini Orhangazi'deki fabrikasında sürdüren gıda şirketi Cargill basın mensuplarını ağırladı. Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu, Afrika ve Hindistan'ı da idare eden Cargill META ekibinin de yer aldığı toplantıda Orhangazi Fabrikası'nın Sorumlu Müdürü Cenan Celebci merak edilen soruları yanıtladı. Cargill Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel'in moderatörlüğündeki sunumda Celebci şirketin kısa geçmişinden bahsetti.

'ORHANGAZİ MERKEZ'

Cargill'in bir çok kişinin bildiğinin aksine 1998 yılında tohum sektöründen çekildiğinin altını çizen Cenan Celebci, "2000 yılında buradaki fabrikamızı açtık. Orhangazi'deki fabrikamız endüstriyel nişastanın merkezi konumunda. Endüstriyel nişasta genel itibarıyla geri dönüşüm için oldukça önemli madde. Bizim buradaki bir önemli amacımız da bioendüstriyel ürünler üretebilmek" dedi.

'TRENDLERİ TAKİP EDİYORUZ'

Şirket olarak sürdürülebilirlik üzerine özellikle çalıştıklarına dikkat eden Arzu Örsel ise "sürdürülebilirlik olmazsa kimsenin gelecekte yapabileceği iş olmayacak. Genel trendler nereye gidiyorsa çok uluslu şirketler de o yöne doğru hareket ediyor. Şu an birinci konu daha az su kullanımı ve bunun için de bitkisel bazlı proteinler popüler hale geldi. Biz de bu kapsamda bezelye proteinini geliştirdik. Ayrıca petrol türevi ürünler içinde yine bitkisel tabanlı endüstriyel ürünler geliştirmek için Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" dedi.

'ÖZEL LABRATUVAR KURDUK'

Sunumda Cargill'in yüzdü yüz yerli ham madde alarak işlemlerini yaptığı ve 'GDO' ile sıkı bir mücadele içinde oldukları belirtildi. Bu konuda bir bilgi notu paylaşan Örsel, "Ulusal ve uluslararası denetimler olmasına karşın biz de kendi içimizde 350 bin dolar harcadığımız özel laboratuvar ile bu işin takibini yapıyoruz. GDO'lu ürünler konusunda tutumumuz oldukça sert. Nasılsa denetimler var deyip bırakabilirdik ama bulaş olması ihtimaline karşı dahi testler uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

'ŞURUP ÜRETİMİ ÇOK AZ'

Çok tartışılan Glikoz-fruktoz şurubu konusuna açıklık getiren Sorumlu Müdür Cenan Celebci, "Bizim toplam üretimimizin sadece yüzde 10'u glikoz-fruktoz şurubundan oluşuyor. Biz burada daha ziyade nişasta üretiyoruz. Ayrıca Türkiye'deki şeker kullanım rakamlarına da bakacak olursak; ülkemizde yılda 2,7 milyon ton şeker üretiliyor. Kanunen bunun sadece yüzde 2,5'i nişasta bazlı şeker olabiliyor. Türkiye'de bu konuda 5 fabrika 70 bin ton üretim yapıyor. Bizim buradaki payımız 29 bin 500 ton. Bu da ülkedeki şeker üretiminin sadece yüzde 1,1'ine denk geliyor" dedi.

'GÖLLE ALAKAMIZ YOK'

İznik Gölü'nda son dönemde yaşanan çekilme hakkında da net bilgiler veren Cenan Celebci, "DSİ'nin bize verdiği su tüketim hakkının 3'te 2'sini kullanıyoruz. Zaten gölden su çekme ya da su bırakma gibi bir durumumuz da yok. Tesiste kullandığımız su yerin 150 metre altında ve direkt Marmara denizine akan bir kaynak. Dolayısıyla çevrede tarım yapan vatandaşların da suyunu kullanmıyoruz. Bu kaynak sürekle aktığı için saklayabileceğimiz bir yapıda da değil. 3 farklı metotla kullandığımız suyu arıtıp yine Gemlik Körfez'ine bırakıyoruz. Arıttığımız su içerisinde canlıların yaşayabileceği ve yasal olarak bize verilen değerlere göre çok daha iyi konumda olarak deşarj ediliyor. İznik gölündeki çekilmenin ana nedeni konusunda biz de yetkililerle görüşüyoruz. Bizim bu konuda etkili olmamız zaten fiziki olarak imkansız" dedi.

SOSYAL PROJELER ANLATILDI

Toplantıda ayrıca fabrikanın sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgilendirme yapıldı. Bu konunun kısaca ayrıntılarını paylaşan Arzu Örsel, "Global olarak kadın yönetici konusunda yüzde 50 hedefimiz var ve bu konuda üniversitelerdeki gençlere hem destek oluyor hem de mentorluk yapıyoruz. Ayrıca bu gençler işe alımlarda da önceliğe sahip olacak. Yine çiftçiler için toprak analizleri başta olmak üzere bir çok konuda üreticimizin yanındayız" dedi. Sunumun ardından toplantı salgın kurallarına uygun biçimde yapılan fabrika gezisi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.