Hava Durumu

Çayın fiyatı 600 liraya fırladı! Büyük kriz...

Yaklaşık iki yıldır sınırları kapalı olan ülkede, kuvvetli fırtına ve seller halkı felaketin eşiğine sürükledi. Sadece iki aylık gıdanın kaldığı ülkede çaresizlik gittikçe artarken, akllara 90'lı yıllarda 3 milyon kişinin hayatını kaybettiği felaket geldi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2021 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2021 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çayın fiyatı 600 liraya fırladı! Büyük kriz...

Kuzey Kore büyük bir krizle pençeleşiyor. Ülkede iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin bu hafta yaptığı genel kurul toplantısında konuşan Kim, Kuzey Kore'nin "mevcut uluslararası durumla" nasıl başa çıkması gerektiği hususunda uluslararası topluma müzakere çağrısında bulundu.

Kim, söz konusu çağrısında ABD ile Güney komşusundan açıkça bahsetmedi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların ve 2020 yılı boyunca yaşanan sel felaketlerinin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Kim, gıda kıtlığı konusunda uyarıda bulundu.

Kim, ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğunu belirterek, yetkilileri tarımsal üretimin artırılması yönünde harekete geçmeye çağırdı. Bunun yanı sıra Kim, ekonomik zorluklara rağmen kapanma tedbirlerini uygulamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Ülkede çay fiyatları 600 liraya ve kahve fiyatları 900 liraya yükselirken Kuzey Kore'nin iki aylık gıda arzı kaldı. Kim Jong-un, Kuzey Kore'yi, ülkenin ürün endüstrisindeki fırtına hasarı ve Kovid-19 nedeniyle sınırların kapanması nedeniyle temel gıdaların fiyatları hızla yükselirken durumun "gerginleştiği" konusunda uyardı.

Ülkedeki kriz nedeniyle vatandaşlar için günlük eşyalar astronomik bir şekilde arttı, bir paket kahvenin fiyatı 900 liraya vurdu. Vatandaşlar poşet çayı ise 600 liraya satın alabiliyor.

Kuzey Kore, koronavirüsün ilk dalgası sırasında sınırlarını kapattı ve fırtınalar ülkenin ürün endüstrisine zarar verdi. Tahminlere göre, durumun 1990'larda üç milyon Kuzey Koreli'nin öldüğü kıtlığın tekrarı olabileceğine dair artan korkular var.

Şeker, yağ ve un da dahil olmak üzere ithal mallar kıtlık yaşarken, pirinç ve yakıt gibi temel ürünler sağlamlığını koruyor. Ancak Kim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Kuzey Kore'nin erzak stokunun yalnızca iki ayı kaldığını bildirdiği için devlet tarafından işletilen ekonominin vatandaşlarını besleyemediğini itiraf etti.

Kuzey Koreli diktatör, krizin kapsamını ayrıntılandırmayı reddetti, ancak vatandaşları 1990'ların kıtlığına verilen isim olan başka bir 'Zorlu Yürüyüş'e hazırlanmaları konusunda uyardı.

Koronavirüsün etkisinden ithalata getirilen kısıtlamalar, devletin bıçak sırtında oturmasına neden oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Kore yarımadasında artan gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

Kim, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeler için kapıyı açık bıraktığını söyledi, ancak nükleer silahlar konusunda "hem diyalog hem de yüzleşmeye" hazırlandığını itiraf etti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "kapitalist yaşam tarzını" yansıtan saç modellerini ve dar kot pantolon giyilmesini yasaklamıştı.

Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansının haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "kapitalist yaşam tarzını" yansıtan giyim ve saç modellerini yasaklayan emir yayımladı.

Buna göre ülkede dar kot pantolon, markalı tişörtler, dövmeler ile boyalı ve dikilmiş saç modelleri yasaklandı. Emirde, "kapitalist yaşam tarzını yansıtan" giyim ve saç modelleri, "anti-sosyalist davranışlar" olarak nitelendirildi.

Kararın, Kuzey Kore İşçi Partisinin resmi yayın organı Rodong Sinmun'un, Kuzey Koreli gençlerin "Batılı moda anlayışını" günden güne daha çok benimsemesinden duyulan endişeyi gündeme getirdiği haberinin ardından alındığına dikkat çekildi.

Kim Jong-un'un "Kapitalist hayat tarzının en ufak bir işaretine karşı dahi dikkatli olmalıyız ve onlardan kurtulmak için savaşmalıyız" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.