Hava Durumu

Cem Evi Bursa Şube Başkanı Öztürk: Muharrem ayı "matem" ayı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cem Evi Bursa Şube Başkanı Ali Öztürk, yas ve matem ayı olarak kabul ettikleri Muharrem ayının anlam ve öneminden bahsederek, 12 günlük orucun Kerbela'da şehit edilen canlar için olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cem Evi Bursa Şube Başkanı Öztürk: Muharrem ayı "matem" ayı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cem Evi Bursa Şube Başkanı Ali Öztürk, Muharrem ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Muharrem ayının başlamasıyla, Alevi toplumunda yas ve matem söz konusu olur. 12 günlük 'yas-ı matem' orucu, Kerbela'da İmam Hüseyin ile birlikte şehit edilen 73 Can içindir. Evladı Resul'a karşı kin ve intikam güden Ebu-Süfyan taifesi, İslam peygamberi Hz. Muhammed döneminden itibaren yayılıp kesintisiz sürdürülmüştür. İmam Hüseyin'in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolunu piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda 'yas-ı matem'e bürünür. Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin'in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olması, on iki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır."

Alevilik inancında orucun zora dayalı olmadığını ifade eden Ali Öztürk, şöyle devam etti: "Muharrem orucunda aile, komşu ve toplumsal yaşama karşı herhangi bir zorluk olmamalı. Bu konuda gönül rızalığına ve samimiyete dayalı olmasına özenle dikkat edilir. 12 günlük yas-ı matem orucunda insan nefsini ıslah etmesi, kendisi tokken aç ve susuz olanın halinden anlaması, inandığı tanrısal varlıkla kendisi arasında bağ kurup vicdani muhasebe yapması maksadıyla, arınarak oruç tutar. Tüm bunlar Hz. Hüseyin'in sevgisi ve mertliği ile Yezide karşı boyun eğmemesiyle birleştirilip yas-ı matem"e girilir."

Öztürk, son olarak, "Bu ayın 12-13'üncü gününde bir daha Kerbelalar yaşanmasın dilekleriyle aşure kaynatıp dağıtırız. Tek temennimiz yeryüzünde bir daha benzer katliamların yaşanmaması yönünde. Ülkemizi ve yeryüzünün her köşesini kardeşlik, barış ve huzur sarsın, dünyamız mutlu insanların diyarı olsun" ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.