Hava Durumu

Cep telefonu fiyatları bir günde yükseldi!

Resmi Gazete'lerde yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulaması'na ilişkin güncellemede birim gümrük fiyatı 200 doların altında olan telefonlar için Gözetim Uygulaması hayata geçirildi. Cep telefonlarına yönelik, dün Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin ardından bugün, özellikle 2 bin lira ve altındaki cep telefonu fiyatlarında artış yaşandığı görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2020 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2020 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cep telefonu fiyatları bir günde yükseldi!

8 Mayıs Cuma günü Resmi Gazete'lerde yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulaması'na ilişkin güncellemede birim gümrük fiyatı 200 doların altında olan telefonlar için Gözetim Uygulaması hayata geçirildi.

2 BİN TL ALTI TELEFONLARDA ARTIŞ BEKLENİYORDU

Teknolojioku'da yer alan haberde bu düzenlemenin gümrük bedeli 200 doların (mevcut dolar kuruyla 1400 TL'nin) altında, vergiler bindikten sonra ise satış fiyatı yaklaşık 2 bin TL'nin altında olan cep telefonlarının fiyatında artış beklendiği duyurulmuştu.

Ticaret Bakanlığı'nın bir üründen vergi almak için belirlediği rakam, gözetim uygulamasının alt sınırında olduğunda maliyeti düşük kalıyordu. Bu yeni düzenleme ile 200 dolar altındaki telefonların da biraz daha yüksek vergilendirilmesi mümkün oldu. Gözetim uygulaması daha çok yerli üreticiyi korumak ve ithalattaki vergi kaçağını önlemek için kullanılan bir yöntem. Fakat bu uygulamanın piyasaya yansıması, ucuz fiyatlı cep telefonu fiyatlarına zam şeklinde oldu.

GÖZETİM UYGULAMASI NEDİR?

Yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla, eşyanın ithalatında üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili, birim başına asgari bir fiyat belirlenmesi uygulamasıdır. Gözetim uygulaması; ilgili eşyanın kıymeti, belirlenen birim fiyatın altında kaldığı zaman devreye girer.

FİYATLAR UÇTU

Düzenlemeyle birlikte bu fiyat aralığında modelleri de bulunan Xiaomi, Samsung, realme, TCL gibi markaları oldukça etkilediği belirtiliyor. Düzenleme öncesinde 1000 TL'den satılan bir cihazın fiyatında ortalama yüzde 35 artış gerçekleştiği dikkat çekerken ürünün fiyatının 1350 TL'ye yükseldiği görüldü.

Yine dün online teknoloji marketlerde 2000 TL fiyat etiketine sahip olan bir cihazın fiyatı bugün 2 bin 399 TL'ye (yüzde 20 artış), 1700 TL'lik bir telefonun fiyatı ise 2 bin 300 TL'ye (yüzde 35 artış), 1200 TL'lik telefonun fiyatı 1700 TL'ye (yüzde 42) yükseldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.