Hava Durumu

Cezaevinde isyan! Kan gövdeyi götürdü: Çok sayıda ölü ve yaralı

Gece 22.00'de başladı, 02.00'ye kadar sürdü... Silah seslerini duyan sakinler paniğe kapıldı. Hapishanede rakip çeteler arasında isyan çıktı. Düzinelerce tutuklu kaçmaya çalıştı, rakip çetelerin savaşında kan gövdeyi götürdü.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2021 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2021 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cezaevinde isyan! Kan gövdeyi götürdü: Çok sayıda ölü ve yaralı

Dünyanın gözü, Ekvador'daki kanlı isyana çevrildi. Güney Amerika ülkesi Ekvador'da bir hapishanede iki rakip çete arasında çıkan isyanda en az iki mahkum öldü, 11 kişi de yaralandı ve düzinelerce tutuklu kaçmaya çalıştı.

Güvenlik güçleri, Pazartesi günü Guayaquil'deki Litoral Hapishanesinin kontrolünü yeniden ele geçirmeyi başardı. Pasifik kıyısındaki kentin en büyüğü olan hapishane şu anda ordu tarafından korunuyor.

Çete üyeleri tarafından silahların ateşlendiği duyulurken, kaçmaya çalışan erkek mahkumların kadınlar pavyonunu ayıran bir duvarın üzerinden tırmandığı görülüyor. Toplam 28 mahkûm yeniden yakalandı ve cezaevinden kaçmaya teşebbüs etmekle suçlandı.

Ekvador polis generali Fausto Bueñano düzenlediği basın toplantısında, "8 ve dokuzuncu pavyonlardaki mahkumlar, teraslardan dışarı çıktı ve üçüncü ve altıncı pavyonlardaki mahkûmlara ateş etmeye başladı" dedi.

Litoral Cezaevi müdürü Franklin Huertas, Cumartesi ve Pazar günleri Los Lagartos ve Los Choneros çeteleri arasındaki isyan sırasında en az yedi mahkumun yaralandığını söyledi. Pazartesi günü bir gecede dört kişinin daha yaralandığı bildirildi.

Yaralanan 11 mahkumdan yedisinin kimliği açıklandı ve Carlos Méndez, Jefferson Hidalgo, Luis Nunez, Jose Angulo, Juan Quiroz, Alfredo Castillos ve Ricardo Coloma oldukları duyuruldu.

El Universo gazetesine göre, ölen mahkûmların ise Santos Núñez ve Jhonny Vivero olduğu belirlendi. Hapishanenin yakınındaki sakinler El Universo'ya Pazar 22:00 ile Pazartesi 02:00 arasında ateş edildiğini duyduklarını söyledi. Hapishanenin dışına ise onlarca asker yerleştirildi.

Ekvador Ulusal Polisi'ne bağlı ajanlar hapishanede bir inceleme yaptı ve bir el bombası da dahil olmak üzere çeşitli silahlara el koydu. Ekvador Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, cezaevinden kaçmaya çalışan mahkûmların 1 Temmuz'da mahkeme önüne çıkarılacağı belirtildi.

Ekvador'da hapishanelerde sık sık sorunlar yaşanıyor. Şubat ayı sonlarında, Ekvador'daki dört hapishanede çıkan bir dizi isyanda en az 80 mahkum öldürülmüştü.

İsyanlarda polisin müdahalesi sonucu en az 50 mahkumun öldüğü bildirildi. Ölü sayısının artacağından endişe ediliyordu ve korkulan oldu.

Ölen mahkumların sayısının 75'i aştığı duyuruldu. Ekvador basınında çıkan habere göre, Guayaquil, El Turi ve Cotopaxi şehirlerinde çıkan ayaklanmaları bastırmak için çok sayıda güvenlik gücü olay yerlerine intikal etti ve cezaevlerinde kontrolü sağlamaya çalıştı.

ÜST ÜSTE CESETLER 

Sosyal medyada yansıyan görüntülerde, bazı mahkumların başlarının kesildiği iddia edildi. Kanlı katliamdan yayınlanan görüntüler, birkaç mahkumun rakiplerinin kopmuş kafalarıyla poz verirken gösteriyor. Bazı fotoğraflarda ise birkaç ölü mahkumun üst üste yattığı görülüyor.

Bir tutuklu tarafından kaydedilen korkunç görüntülerde ise, bir mahkumun başka bir mahkumu kasap bıçağıyla defalarca bıçakladığı korkunç anları gözler önüne serdi. Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, cezaevi önünde bekleyen gözü yaşlı mahkum yakınlarının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

İTFAİYE POLİSE YARDIMA GİTTİ 

Devlet Başkanı Lenin Moreno, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ülkenin çeşitli hapishanelerinde suç örgütleri, eş zamanlı olarak şiddet eylemleri gerçekleştirdi.

Güvenlik güçleri, Guayaquil, Cuenca ve Latacunga hapishanelerinde güvenliği yeniden sağlamak için kontrollü şekilde harekete geçti." ifadelerini kullanmıştı. Ekvador gazetesi El Universo, askeri ve polis memurlarının kontrolü yeniden ele geçirmek için hapishaneye gönderildiğini ve hapishane dışındaki güvenlik güçlerine yardım etmek için yerel itfaiye teşkilatlarının sevk edildiğini bildirdi.

ZİYARETÇİLER MAHSUR KALDI 

Ziyaretçilerin ziyaret alanını terk etmelerinin yasak olduğunu ve bazı mahkumların öldürülecekleri korkusuyla odadan çıkarıldığını açıklandı. Bir süre sonra, ziyaretçilerin acil durum alarmlarının çalmasının ardından çıkmalarına izin verildi.

Bu arada, Devlet Başkanı Lenin Moreno da ulusal cezaevi sisteminde acil durum ilan etti ve güvenliğin artırılması talimatını verdi. Moreno, Ekvador Savunma Bakanlığına verdiği talimatta da cezaevlerinin çevresinde sıkı bir silah, cephane ve patlayıcı denetimi yapılmasını istedi. Yetkililer, cezaevlerine gönderilen 800 takviye güvenlik gücünün de desteğiyle kontrolün sağlandığını ifade etti.

İKİ POLİSİN SON DURUMU BİLİNMİYOR 

Savcılık, bazı mahkumların Turi Sosyal Rehabilitasyon Merkezinde yaralandığını bildirdi, ancak kaç kişinin yaralandığına dair resmi bir sayı vermedi. Ekvador Ulusal Polisi'nden bir kaynak, El Universo gazetesine yaptığı açıklamada, Guayaquil'deki Guayas Erkek Özgürlük Merkezi No.8'de en az 11 mahkumun öldüğünü ve beş kişinin yaralandığını söyledi.

Polis kamerasının yaptığı çekimler, hapishaneden çıktıktan sonra yaklaşık iki düzine mahkumun yakalandığı anı kaydetti. İsyan ayrıca, durumlarının ciddiyeti bilinmemekle birlikte iki polis memurunu da yaraladı.

Latacunga'nın kuzey merkezindeki Cotopaxi Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayaklanmalar sekiz mahkumun ölümüne neden oldu. Kaç kişinin yaralandığına dair bir açıklama ise yapılmadı.

SUÇ ÖRGÜTLERİ SUÇLANIYOR 

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno isyanları, "birkaç cezaevinde eşzamanlı şiddet eylemi" gerçekleştiren "suç örgütlerine" bağladı. Yetkililer, "kontrolü yeniden ele almak için harekete geçiyorlar" dedi.

Polis komutanı Patricio Carrillo, Güney Amerika ülkesindeki çeşitli hapishanelerde huzursuzluk yaşandığını bildirdi ve "Durum kritik" dedi. Bu arada İçişleri Bakanı Patricio Pazmino, olayların "ceza infaz merkezlerinde şiddet çıkarmak için suç örgütlerinin ortak eylemi" olduğunu kaydettiği bir tweet attı.

AŞIRI KALABALIK HAPİSHANELER 

Aralık ayında Ekvador hapishanelerinde çete rekabetiyle alevlenen isyanlarda 11 mahkum öldü, 7'si yaralandı. Şiddeti azaltmak için Başkan Moreno tarafından "mafya" gruplarını kontrol altına alma talimatının verilen ülkenin hapishanelerinde, 90 günlük olağanüstü hal geçtiğimiz Kasım ayında kaldırıldı.

17 milyonluk bir ülke olan Ekvador'da yaklaşık 38 bin mahkum var. Polisin sağladığı verilere göre, mahkum anlaşmazlıkları 2020'de 51 can kaybına yol açtı. Koronavirüs salgını sırasında mahkum sayılarını azaltmak için hükümet, hafif suçlardan hüküm giymiş kişilerin cezalarını azalttı ve hapishanelerdeki yoğunluğu yüzde 42'den yüzde 30'a düşürdü.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.