Hava Durumu

CHP Bursa İl Başkanlığı'na bağımsız aday! 'Mevcut yönetim gerekli nitelikleri taşımıyor'

CHP Bursa İl Kongresi'ne günler kala Güner Aklan da İl Başkanlığı adaylığını açıkladı. Güner Aklan, mevcut yönetimin gerekli nitelikleri taşımadığına, diğer bir rakibin de rövanş alma dürtüsüyle davrandığına işaret ederek, İl Başkanlığı'na bağımsız olarak adaylığını koyduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2020 06:11
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2020 06:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP Bursa İl Başkanlığı'na bağımsız aday! 'Mevcut yönetim gerekli nitelikleri taşımıyor'

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa'da olağan kongreye hazırlanıyor. Erol Gülmez, mevcut İl Başkanı Hüseyin Akkuş, daha önce de İl Başkanı adayı olan İsmet Karaca'nın ardından CHP Yıldırım İlçe eski Başkanı Av. Güner Aklan da yarın saat 13.00'te resmen İl Başkanlığı'na adaylığını açıklayacak. Adaylığını resmen açıklamadan önce YeniDönem gazetesini ziyaret eden Güner Aklan, Muhabirimiz Onuralp Özalp'in sorularını yanıtladı.

Sayın Güner Aklan, daha önce CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı görevini iki dönem boyunca sürdürdünüz ama üçüncü dönemde aday olmayarak 2017 yılında görevi teslim ettiniz. Bugün İl Başkanlığı görevine talipsiniz, neler söyleyeceksiniz?

Evet, iki dönem boyunca Yıldırım İlçe Başkanı olarak görev aldım. Göreve gelirken sadece 2 dönem için geleceğimi daha sonra ise koltuğu yeni arkadaşlara devredeceğimi söylemiştim. Görev sürem bittikten sonra ne kadar devam etmemi isteyen arkadaşlar olsa da bu konuda kararlı duruş sergiledim. Çünkü partinin her zaman değişime ihtiyacı vardır. Sizden sonra gelecek arkadaşlar örgütü daha ileriye taşıyabilecek kapasitede olabilir. Bu yüzden de zamanı geldiğinde yerinizi devretmeniz gerekmektedir.

Fakat geçen dönem parti içerisinde görev almaya devam ettiğinizi biliyoruz. Bu dönemde 2 büyük seçimi atlattık. Bu süreçte neler yaptınız?

 Yıldırım İlçe Başkanlığım döneminde açtığımız, Bursa'nın ilk parti okulunda eğitimler vermeye devam ettim. Seçim döneminde de arkadaşlarımızla birlikte sahadaydık. Yıldırım'da seçim sürecini doğru yönettiğimizi düşünüyorum. Oy oranımızı neredeyse yüzde 70 civarında artırmayı başardık ama burada bir parantez açmak isterim. Seçimi kazanıp kazanmamak sadece ilçe örgütünün elinde olan bir şey değildir. İl genelinde, hatta ülke genelinde bir örgütlenmeye bağlı olarak seçimler kazanılır veya kaybedilir. Biz Yıldırım'da seçimi kazanamasak da yine de parti bazında başarıyı yakaladığımızı düşünüyorum.

İl Başkanlığı olarak seçim sürecinin doğru yönetildiğini söyleyebilir misiniz?

Maalesef bu konuda doğru bir yönetim anlayışıyla yönetildiğini ifade edemem! Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bu konu hakkındaki görüşü 'Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Bozbey doğru bir karardı ama örgüt olarak süreci doğru yönetemedik!' şeklinde bir öz eleştirisi olmuştu. Bursa'da bu kadar yaklaşmışken olmadı. Bu da mevcut yönetimin süreci doğru yönetmediğine işarettir! Ben de bu yüzden aday oldum diyebilirim!.. Diğer aday, İsmet Karaca'nın yaklaşımını da doğru bulmuyorum. 2017 yılında girdiği seçim yarışında kaybetmişti. Şimdi ise bir rövanş olarak görüyor. Bu yaklaşımlar da CHP Bursa il bazında kutuplaşmalara neden oluyor. Biz öncelikle bu kutuplaşmayı yok etmeli ve bütünleşmeliyiz!

Kongre tarihi 9 Şubat ama siz adaylığınızı yarın açıklayacaksınız, sizce de biraz geç kalmadınız mı?

Aslında ben adaylığımı son ilçe kongresi bittiği akşam sosyal medya üzerinden açıkladım. Yani gözüktüğü gibi 9-10 günlük bir süre değil, İl Kongresi'ne daha 3 hafta vardı. Ve bu 3 hafta aslında o kadar da kısa bir süre değil. Doğru siyaset, doğru teknikle üyelerin, delegelerin karşısına çıkarsanız hatta uzun bile sayılabilecek bir süre. Bu süre zarfında tüm ilçelere ziyaretler gerçekleştirdim ve kendimi anlatma fırsatı yakaladım. Partililerimizin vicdanen karar verebilecekleri seviyede bir süre.

Peki, adaylığınızı açıklamak için neden son kongreyi beklediniz? Daha önce de açıklayabilirdiniz!

Evet, ama ben hiçbir ilçe kongresine müdahil olmak istemedim. İlçeler, kongrelerini gerçekleştirsin, herkes bağımsız ve hür iradesini sandığa yansıtsın daha sonra ben İl Başkanlığı'na adaylığımı koyduğumda da yine aynı irade içerisinde oyunu kullanabilsin diye son ilçe kongresine kadar adaylığımı açıklamayı düşünmedim. Bir tarafın adayı değil, her tarafa eşit mesafede aday olmak için bekledim.

İl Kongresi'ne hangi vaatlerle çıkmayı düşünüyorsunuz?

Öncelikle parti içi bütünleşmeyi sağlamamız gerekiyor. İlk olarak örgütlü bir yapı haline gelmemiz gerekiyor. Kendi içimizdeki birliği yakaladıktan sonra seçmenin karşısına daha organize bir ekiple çıkmış oluruz. Biz bu konuda kendimize güveniyoruz. Kesinlikle çarşaf listeyi destekleyeceğiz, yaprak listeye imza vermeyeceğiz. Her zaman ne olursa olsun ön seçimi savunacağız. Kesinlikle, bir kişi veya bir grubun inisiyatifine bırakmayacağız. Disiplin kurulu tam bağımsız olarak çalışmasını sürdürecek, herhangi bir baskı veya müdahaleye izin vermeyeceğiz. Özellikle katılımcı bir yönetim anlayışını uygulayacağız. Şimdiye kadar biz başkanı ve adamlarını seçtik. Bunun yanlış olduğunu ve ayrışmaya neden olduğunu gördük. Açık ve şeffaf aynı zamanda katılımcı bir yönetimle bunların önüne geçeceğiz. Özellikle belirtmek isterim ki, siyasette en önemli şey samimiyettir! Samimiyetin olmadığı yerde güvensiz bir yapı vardır! Güvensiz yapı içinde başarılı olunamaz!..

İl Başkanlığı makamını sıçrama olarak görenler var. Bu yüzden geçen seçim öncesi mevcut başkan Hüseyin Akkuş'un da bu yönde bir sözü vardı. Ama hem kendisi hem de yönetimi açısından bu söz tutulamadı! Siz bu konuyu nasıl görüyorsunuz?

Geçmişime baktığınızda parti içerisinde bir görev aldığımda başka bir göreve talip olmadığımı görürsünüz zaten. Ben aldığım görevi sonuna kadar sürdürürüm. Delege görev verdiyse sonuna kadar sürdürürüm. Bu bağlamda istifayı da uygun bulmuyorum. Burada bir parantez daha açmak isterim. (İstifa son çaredir. Eğer, sizi seçen kişiler hata yaptıklarını düşünmeye başladılarsa ve partiye zarar vermeye başladığınıza inanıyorlarsa bu seçenek düşünülmelidir. Sağlık koşullarınız el verdiği sürece görevinizi sonuna kadar sürdürmeniz gerekmektedir.) Evet, Hüseyin Akkuş istifa etmedi ama adaylığı açıkça konuşuldu. Erol Gülmez de İl Sekreterliği görevinden istifa ederek milletvekili adayı oldu! Bunları yanlış buluyorum!..

CHP'de kongreler başladığı zaman görev yapan belediye başkanları veya o ilin milletvekilleri de seçim sürecine dâhil olmak isterler. CHP Bursa'da bunun örneklerini görüyoruz. Bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Açık ve net söylüyorum. Parti içinde herkes kendi işini yapmalı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da telkinleri bu yöndedir. Hiçbir milletvekili veya belediye başkanının bu sürece dâhil olmaması gerektiğini söyler. Herkes hür iradesi ile partiyi daha ileriye taşıyacak kişiyi seçmelidir. Biz doğru rol modellik yaparsak herkes farklı şekilde davranır. Parti içi barışı tesis edecek olan yine bizleriz. Bu yüzden herkes kendi öz eleştirisini yapmalıdır!..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.