Hava Durumu

CHP'de koronavirüs değerlendirmesi! Bursa'da kriz masası var mı?

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, CHP'li Belediye Başkanları Turgay Erdem, Hayri Türkyılmaz ve Mehmet Uğur Sertaslan "sosyal mesafeli" bir toplantıda bir araya gelerek Covid-19 salgını çerçevesinde alınan önlemleri değerlendirdiler. Toplantıda önümüzdeki sürece ilişkin talepler de dile getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2020 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2020 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP'de koronavirüs değerlendirmesi! Bursa'da kriz masası var mı?

CHP Bursa İl Başkanı Karaca, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyelerinin aldığı önlemlerle bir yandan Bursalıların sağlığını korurken bir yandan da sosyal belediyecilik örneği sergilediğini kaydetti. İlçe belediye başkanları da, hem sosyal yardımlaşma hem de kamuya açık alanlarda hijyen koşullarının sağlanması adına yapılan çalışmaları paylaştılar.

Toplantıya katılan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Kayıhan Pala, Dünya Sağlık Örgütü'nce pandemik (salgın) vaka ilan edilen Koronavirüs ve korunma yollarına ilişkin bilgiler aktardı.

HEMŞEHRİLERİMİZ İÇİN GEREKEN YAPILIYOR

Toplantıda, ilçe belediyelerinin genel olarak virüsün yayılmasını engellemeye dönük tedbirler aldığı, etkinliklerin iptal edildiği, büyük marketler, eczaneler, aktarlar, fırınlar ve medikal malzeme satan işyerlerinin denetlenerek fiyat artışlarının kontrol alına alınmasına dönük çaba harcandığı vurgulandı. Belediyeler tüm devlet okulları ve özel okullarda dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirirken, kendi çalışanlarına ilişkin (atık toplayanlar, cenaze ve zabıta hizmetleri vb) tüm kişisel koruyucu önlemleri almış bulunuyor.

Belediye ambulans, cenaze ve özel hizmet araçlarının sık aralıklarla dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor.

EVDE KAL TÜRKİYE - İHTİYAÇLARIN KAPINA GETİRİLECEK

Evlerinden çıkmamaları istenen 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın evlerinden çıkamadıkları süre içerisinde ihtiyaçları için 112, 155 ve 156 çağrı merkezlerine gelen talepler, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyeleri tarafından da kurulan ekiplerle gerekli destek sağlanarak karşılanıyor. Talepler sabah 09:00-12:00 saatleri arasında alınarak 12:00-17:00 saatleri arasında da dağıtımı yapılıyor.

TOPLANTIDAN ÇIKAN ÖNERİLER PAKETİ

Toplantıda, Türkiye çapında başlangıçta alınan önlemlerle Koronavirüsle mücadele edilmeye çalışılmakla birlikte; salgının bundan sonraki dönemde daha ağır seyretme olasılığı göz önüne alınarak, şu önerilerde bulunuldu.

Salgınla mücadele kapsamında izolasyon bu dönemde önem kazanmıştır. Test sayısı artırılmalı ve izolasyona özel önem verilmeye alınan önlemler artırılarak devam edilmelidir.

Vatandaşlarımızın soğuk algınlığı gibi küçük rahatsızlıklar için sağlık ocağı veya hastanelere gitmemesi sık sık hatırlatılmalıdır. Bunun yerine telefonla (Alo 184 vb) bilgi alınması sağlanmalıdır.

Sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu tıbbi malzeme, dezenfektan gibi sorunlar yaşadığı sıklıkla dile getiriliyor. Bir an önce aile sağlık merkezleri noktalarından başlayarak maske, dezenfektan gibi ihtiyaç malzemeleri sağlanmalıdır. CHP'li belediyeler olarak aile sağlık merkezlerine ve gereksinim duyulan hastanelere desteğe hazırız. İhtiyaçların tarafımıza bildirilmesini talep ediyoruz.

Covid-19 mücadelesinde 3T olarak dile getirilen "Temasın engellenmesi, hastaların Tecrit edilmesi ve Test" uygulamaları yoğunlaştırılarak devam edilmelidir.

Salgının daha da yaygınlaşarak büyüme ihtimali de gözden uzak tutulmamalı, kalp krizi ve benzeri acil durumlarda hastaların başvurabileceği pandemi hastaneleri dışındaki hastaneler topluma duyurulmalıdır.

Cenaze törenleri mümkün olan en az katılımla gerçekleştirilmeli ve sosyal mesafe konusu halkımıza tekraren anlatılmalıdır.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'ne verdiğimiz önerge, oturum yapılmaması nedeniyle beklemededir. 1930 yılında kabul edilen Umumi Hıfzısıhha Kanunu, salgın durumlarında hijyen için büyük önem taşıyan her aileye 10 ton suyun ücretsiz verilebilmesine izin vermektedir. BUSKİ derhal bu uygulamaya geçmelidir. Her aileye kullanacağı ilk 10 ton su ücretsiz olmalıdır.

İstemeleri halinde, sağlık personelinin pandemi döneminde eve gitmeden çalışmalarını sağlamaya dönük konaklama hizmeti konusunda mutlaka kurumsal bir çözüm oluşturulmalıdır.

Bursa'da bir kriz masası olup olmadığı konusu kamuoyunda bilinmemektedir. Böyle bir İl Kriz Masası var mıdır, kimler görevlidir, hangi iletişim araçlarıyla bu masaya ulaşılabilir konularında kamuoyuna detaylı bilgi verilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.