Hava Durumu

CHP'li vekilden Bursa Büyükşehir'e 'ulaşım' çağrısı! 'Bu uygulamadan derhal vazgeçilsin'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ve sınırsız ulaşım hakkı olduğunu söyleyerek, "Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ' 4736 sayılı kanunu uygulamaya çağıyoruz. Söz konusu yasanın uygulanması için imza kampanyası başlatacağız ve konuyu meclis gündemine taşıyacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2018 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2018 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
CHP'li vekilden Bursa Büyükşehir'e 'ulaşım' çağrısı! 'Bu uygulamadan derhal vazgeçilsin'

-Onuralp ÖZALP-

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman ile Osmangazi metro istasyonu önünde 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat hakkına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa'da 500 bine yakın 65 yaş üstü vatandaşın yaşadığını belirten Sarıbal, ücretsiz seyahat edebilmeleri için Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden 15 TL karşılığında 'BUKART' almaları gerektiğine değinerek, "Böyle bir uygulama yok. Büyükşehir Belediyesi bu konuda suç işliyor" dedi.

'KARTSIZ SEYAHAT HAKKI'

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol şehirlerde belediye otobüslerine, özel halk otobüslerine ve raylı sistemlere 65 yaş üstü vatandaşların sadece kimliğini göstererek binilebildiğini vurgulayan Orhan Sarıbal, "Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne açık bir şekilde çağrı yapıyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz altında zaten örselenen, zorluklar yaşayan yaşlılarımızdan bir de kart ücreti ve vize ücreti adı altında para alınmamalı. Kent içi ulaşımdan yaşlılarımızın tamamen ücretsiz ve sınırsız bir şekilde yararlanmasını sağlamalısınız. Kart ücretlerini ve sınırlandırdığınız seyahat hakkını kaldırın. Yaşlılarımız sadece nüfus cüzdanlarını göstererek toplu taşıma araçlarına binebilsinler" diye konuştu.

'MECLİS'E TAŞIYACAĞIZ'

2013 yılında 4736 sayılı kanunda yapılan değişikliği hatırlatan Orhan Sarıbal, "5 yıldır bu uygulama yapılmıyor. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Söz konusu yasanın uygulanması için imza kampanyaları başlatacağız ve konuyu meclis gündemine de taşıyacağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu uygulamadan derhal vazgeçmelidir" diyerek sözlerini bitirdi.

'YASAYI UYGULAYIN'

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman ise 12 Temmuz 2013 yılında 4736 sayılı kanundaki değişikliği hatırlatarak, 5 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'la yazıştıklarını fakat herhangi bir sonuca ulaşamadıklarını dile getirdi. Sadece kent içi toplu taşıma araçlarında değil, demir ve deniz yollarında belediyelerin iştiraki olduğu kurumlarda da yüzde 50 indirim uygulanması gerektiğini hatırlatan Onayman şu açıklamaları yaptı: "BUDO'da şuan sadece 4 TL gibi bir indirim uygulanıyor. Fakat söz konusu yasa diyor ki, 'Şehirler arası demir yolları ve deniz yollarında 65 yaş üstü vatandaşlara yüzde 50 indirim yapılmalıdır.' Bu yasa Avrupa Birliği normlarınca yaşlılara verilen bir haktır. Büyükşehir Belediyesi'ni kanuna uymaya davet ediyoruz."

YASA NE DİYOR?

Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.

Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşım hizmetlerinde (...) (1) öğrenci ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamaya yetkilidirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.