Hava Durumu

Cilde elma sirkesi sürmek faydalı mı?

Elma sirkesini yemeklerden temizliğe kadar birçok şekilde kullanıyoruz. Peki cildimiz için de kullanabilir miyiz? Bilimsel olarak kesin bir kanıt olmasa da elma sirkesi bazı cilt problemlerinin çözümünde kullanılabiliyor. Her ne kadar akneye iyi geldiği düşünülse de elma sirkesinin asidik olduğunu ve hassas ciltlere zarar verebileceğini unutmamak gerekiyor. Gelin elma sirkesinin sıralarına birlikte bakalım...

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2021 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2021 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cilde elma sirkesi sürmek faydalı mı?

Elma sirkesi eski zamanlardan beri açık yaraları tedavi etmek amacıyla kullanılırdı. Birçok rahatsızlığın da tedavisinde kullanılan elma sirkesi hakkındaki bu iddialar bilimsel olarak çok fazla desteklenmiyor. Ancak yine de insanlar elma sirkesini yüzlerinde kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor.

Elma sirkesi meydana gelirken geçirdiği fermantasyon sonucunda antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip asetik asit meydana gelir ki, keskin kokusunun da nedeni budur. Ancak yine de elma sirkesinin deri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olup olmadığına dair net bir kanıt yok.

Cildimizde elma sirkesi kullanabilir miyiz?

Birçok insan, hafif asidik olan cilt bariyerini güçlendirmek ve ciltlerini iyileştirmek için elma sirkesi kullanmayı tercih edebiliyor. Cilt bariyeri cildi sağlıklı ve yumuşak tutar. Kuru ciltlerde bu bariyer zayıftır ve cildin tahrişe yatkın olmasına neden olur.

Ancak cilt üzerinde seyreltilmiş elma sirkesi kullanmak, cildin asit düzeyini yeniden kazanmasını sağlayarak cilt bariyerini destekleyebilir.

Elma sirkesi kullanımıyla ilgili yapılan bazı araştırmalarda ise kimilerinde cilt bariyeri düzeldi, kimilerinde etkilenmedi, kimilerindeyse daha da kötüleşti.

Elma sirkesi hangi cilt hastalıklarını tedavi edebilir?

Elma sirkesinin hastalık tedavi etmesine dair hala net bir kanıt olmasa da, egzama ve güneş yanıkları için elma sirkesi kullanmanın faydalı olduğu düşünülüyor.

Cilt problemi olmayan kişiler de elma sirkesini suyla seyrelterek tonik ya da cilt temizleyici olarak kullanabiliyor.

Elma sirkesinin içindeki kimyasallar cilt hücrelerinin küçülmesini ve cildi sıkılaştırmasını sağlayabilir. Kırışıklıkları önlemek için elma sirkesi en iyi dostunuz dahi olabilir.

Kimyasal yapısı nedeniyle, elma sirkesi genellikle en iyi cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan salisilik ve glikolik asit ile karşılaştırılır.

Akne gibi cilt rahatsızlıklarından muzdarip olanlar genellikle kimyasal peelinglere yönelirler, ancak herhangi bir asidik ürünün hassas ciltte kullanılması felaketle sonuçlanabilir. Unutmayın, elma sirkesi de asidik bir madde. Akneli ciltlerin doktora danışmadan elma sirkesi kullanmaması daha sağlıklı olacaktır.

Komplikasyonları önlemek için, elma sirkesini kullanmadan önce bir cilt uzmanıyla görüşmelisiniz.

Kaynak: Posta

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.