Hava Durumu

Çin Devlet Başkanı: Ülkeyi bölmeye çalışanların kemiklerini kırarız

Pekin sekiz aydır Hong Kong'daki protestolarla sarsılırken, Devlet Başkanı Şi Cinping "Çin'i bölmeye yönelik her girişim, parçalanmış cesetler ve unufak edilmiş kemiklerle son bulacaktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2019 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çin Devlet Başkanı: Ülkeyi bölmeye çalışanların kemiklerini kırarız

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde martta filizlenen ve yazdan beri büyüyen protestolar, zanlıların Pekin'e iadesiyle ilgili tartışmalı yasa tasarısının geri çekilmesine rağmen daha şiddetlenerek devam ediyor.

Pazar günü Hong Kong'da şiddetli çatışmalar çıkarken Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bölgenin adını anmadan savurduğu 'açık tehdit' dikkat çekti.

Şi Cinping, Nepal ziyareti sırasında şunları söyledi:

"Bir bölgesini Çin'den çekip ayırmaya her kim kalkışırsa kendilerini cesetleri parçalanmış ve kemikleri unufak edilmiş bulacak. Çin'in bölünmesini destekleyen her yabancı güç, Çin halkı tarafından ancak boş hayaller peşinde koşan kuruntu sahipleri olarak görülecektir."

CNN'e göre Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin devlet haber ajansı Şinhua, Şi'nin sözlerini bu şekliyle yayımladı. Çin devlet televizyonu CCTV ise 'parçalanmış cesetler, unufak kemikler' ifadelerine yer vermedi. 

Bugünde dek doğrudan Hong Kong'la ilgili bir açıklama yapmamış olan Şi, sert uyarısında herhangi bir bölgenin adını anmadı. Buna rağmen, yorumlar, demokrasi yanlısı gösterilerin Çin karşıtı, bağımsızlık yanlısı protestolara dönüştüğü Hong Kong'u işaret ettiğinde birleşti.

Hong Kong'da pazar günü yine barışçı başlayan gösteriler ilerleyen saatlerde güvenlik güçleriyle çatışmalara dönüşürken, toplu ulaşın istasyonları ve Pekin yanlısı bilinen esnafların dükkanları saldırıya uğradı ve zarar gördü. 

Pekin, dış güçleri protestoları körüklemekle suçluyor ve ABD ile İngiltere'yi Çin'in içişlerine müdahale etmekle suçluyor. 

Pekin'in bugüne değinki tutumu, Hong Kong polisinin krizle baş etme kabiliyetine inancını dile getirmekle sınırlı kaldı. Ancak protestocular dünyanın en büyük askeri gücü olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun eylemleri bastırmak üzere bölgeye gönderileceğinden korkuyor. Ancak uzmanlar, Çin liderliğinin 1989'da Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda yaşanan sahnelerin 2019'da Hong Kong'da tekrarlanması ve tüm dünyaya malzeme olmasını istemeyeceği görüşünde. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.