Hava Durumu

Çin'e gözdağı! On binlerce takviye birlik sınıra yığıldı

Geçtiğimiz yıl son 50 yılın en kanlı çatışmasını yaşayan iki ülke arasındaki tansiyon bir türlü düşmek bilmiyor. İki nükleer güç arasındaki gerginlik, Hindistan'ın tartışmalı sınıra on binlerce asker göndermesiyle bir kez daha yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2021 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2021 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çin'e gözdağı! On binlerce takviye birlik sınıra yığıldı

Hindistan, nükleer rakibi Çin'i provoke edebilecek son hamlesiyle yaklaşmakta olan savaşın gelişini iyiden iyiye hızlandırdı.

İki taraf geçen yıl bir dağ savaşında karşı karşıya geldi ve 1962'deki Çin-Hint Savaşı'ndan bu yana görülen en kanlı günlerde, çivili sopalar ve taşların kullanıldığı çatışmada 20'den fazla asker vahşice hayatını kaybetmişti.

Hindistan, Çin'in tepkisini çekmesine kesin gözüyle bakılan bir adım attı ve tartışmalı Himalaya sınırına 50 bin asker daha yerleştirdi.

Kaynaklar Bloomberg'e verdiği demeçte, Hindistan'ın son üç ay içinde sınıra asker ve savaş uçağı göndererek toplam birlik sayısını 200 bin çıkarttığını ve bunun da geçen yıla göre yüzde 40'lık bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Çin'in ne kadar birliğe sahip olduğu belli değil ama tundradaki altyapısını pistler, savaş uçakları için bombaya dayanıklı sığınaklar, obüsler ve ileri karakollarla güçlendirdi.

Bir kaynak, Hindistan'ın yeni konuşlandırmasının, komutanlara saldırı durumunda daha fazla seçenek ve 'saldırı savunması' olarak bilinen bir taktik sağladığını söyledi.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, deniz seviyesinden 14 bin fit yükseklikte bir buzul gölü olan Pangong Tso kıyısındaki savaşın ardından, gerilimdeki tırmandığı Şubat ayından bu yana bölgeye ilk ziyaretini geçen hafta yaptı.

DİĞER SINIR BÖLGELERİNE TAKVİYE 

Hindistan, Nepal ve Butan arasındaki güney Tibet platosu da dahil olmak üzere Çin ile olan diğer sınırlarına daha fazla asker gönderdi.

Bu daha kalabalık bölgede, paramiliter subayları desteklemek için makineli tüfeklerle silahlanmış düzenli askerler toplandı.

Geçen yılki soğukluk, Hint ve Çinli askerlerin birbirlerinin topraklarına devriye göndermemeleri yönünde tekrarlanan sözlü uyarılarını görmezden geldikleri zaman, Mayıs ayı başlarında Karakurum dağlarında başladı.

Haziran ayına gelindiğinde, sürtüşmeler tırmandı ve Hindistan'ın tartışmalı sınır boyunca tüm hava koşullarına uygun bir askeri yol inşa ettiği Depsang ve Galwan Vadisi'nde kuzeye yayıldı.

Galwan Vadisi çatışması en şiddetli olanıydı çünkü yüzlerce adam çivili sopalarla, kalkanlarla ve taşlarla savaştı ve en az 20 Hint askeri öldü, Çin ise sadece dört askerinin öldürüldüğünü iddia etti.

ÇİN ORDUSU DA YIĞINAK YAPIYOR 

Çin ordusu da bölgede harekete geçerek yığınak yapmaya başladı. Dünya basınının "3. Dünya Savaşı kapıda" yorumları yaptığı olayda Çin'in askeri birliği olan Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO), Himalayalar'a sofistike bir uzun menzilli roketatar yerleştirdiği bildirildi.

Bu adımın, Çin ile komşusu Hindistan arasındaki sürekli artan güç savaşından kaynaklandığı düşünülüyor.Kaynaklara göre, HKO tarafından benimsenen strateji, son haftalarda iki güç merkezi arasındaki başarısız görüşmelerin ardından savunmayı sağlamaktı.

South Morning China Post'a göre, HKO, iki ülke arasında yapılan anlaşmanın başarısız olmasının ardından Hindistan sınırına bir füzenin konuşlandırıldığını doğruladı.

Sincan askeri bölgesinde deniz seviyesinden 5 bin 200 metre yükseklikte bulunan HKO kuvvetlerinin, roket sistemi kullanarak tatbikat yaptığı bildirildi.

HKO, roketin tam modelini açıklamasa da, silahın uzun menzilli olduğu, hassas hedefleme kabiliyetine sahip olduğu ve 2019'da hizmete girdiği doğrulandı.

Temmuz 2020'de Hindistan'daki medya kuruluşları, Çin'in Hindistan'ın kuzey-batı ve güney batısına roket yerleştirdiğini bildirdi.

Bunlar, PHL-03 çoklu fırlatma roket sistemi (MLRS) ve PCL-181 araca monteli obüsleri içeriyordu.

'YETERİNCE CAYDIRICI DEĞİL 

Uzmanlar, bu iki silahın yeterince gelişmiş olmadığını ve bu nedenle Hindistan için bir tehdit olmadığını söyledi.

HKO Topçu Kolordusu'nda eski bir eğitmen olan Song Zhongping şunları söyledi: "Yeni silah sistemi, birden fazla 300 mm veya 100 km'den fazla atış menziline sahip, daha büyük roketler taşıyabilen uzun menzilli bir roketatar olmalıdır.

"Yalnızca uzun menzilli bir MLRS Hindistan için caydırıcı olacak kadar güçlü çünkü Hint birlikleri sınırla boyunca askeri konuşlandırmayı da hızlandırıyor."

2019'da Çin Ulusal Günü Geçit Töreni'nde, PCL-191 modeli dünyaya gösterildi ancak adı Çin askeri dergisi Modern Ships tarafından yalnızca birkaç ay sonra açıklandı.

Modern Ships'e göre, PCL-191'in modüler roket sistemi, her biri 500 km'ye kadar uçma potansiyeline sahip iki adet 750mm Fire Dragon 480 taktik balistik füzesi taşıyabiliyor.

Şubat ayında Çin, Haziran 2020'de 27 askerin hayatını kaybetmesine neden olan Himalaya sınırında Çin ve Hint birlikleri arasındaki savaşı gösteren bir video yayınladı.

HKO, daha önce "çelik borular, sopalar ve taşlarla" şiddetli kavgalar olarak bildirilen kanlı sınır çatışmasında dört askerinin öldürüldüğünü ilk kez doğruladı.

ÇİN-HİNDİSTAN SINIR ANLAŞMAZLIĞI 

Çin ve Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimince işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.