Hava Durumu

Çoban Ateşi Hareketi: 'Doğru düzgün yatırım yok'

Çoban Ateşi Hareketi Bursa ekibi tarafından düzenlenen '2020'ye Girerken Dünya ve Türkiye Ekonomisi' başlıklı programda sunum yapan Prof. Dr. Ali Ceylan, "Türkiye'de 2009'dan bu yana yapılmış doğru düzgün bir yatırım yok" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2019 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2019 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çoban Ateşi Hareketi: 'Doğru düzgün yatırım yok'

N. Nuri Yavuz

Ördekli Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirilen programın açılışında katılımcılara, Türkiye'nin yakın dönem siyasi aktörlerinin yer aldığı, güncel sorunlara değinen ve hareket hakkında bilgi veren bir tanıtım videosu seyrettirildi.

Programın açılış konuşması, Çoban Ateşi Hareketi Bursa İl Başkanı Tolga Kornoşor tarafından gerçekleştirildi. Tolga Kornoşor, "2002 yılından bu yana ülkenin kurucu değerlerinden gün be gün uzaklaşıyoruz. Uzaklaştıkça da zarar görüyoruz. Maddi zarar bir şekilde telafi ediliyor ama gördüğümüz manevi zararın hesabı yok ve nasıl telafi edileceğinin de çözümü yok" dedi.

MÜDAFA-İ HUKUK CEMİYETİ

Çoban Ateşi Hareketi hakkında bilgi veren Kornoşor, "Hareketi, eski sağlık ve devlet bakanı Rıfat Serdaroğlu'ndan tanıdım. Kendisinin söylediği kısaca şuydu; '19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarken örgütlediği Müdafa-i Hukuk cemiyetlerinin aynısına şuan ihtiyaç duyulduğu idi. Bu, o günlerde benim içinde olduğum arayışla örtüşen sözdü. Daha sonra hareketin bir parçası olmayı arzu ettim ve kendisi de örgütlenme için Bursa'da beni görevlendirdi. Ağustos ayından bu yana toplantılar yapıyoruz. Hareketin şehir dışındaki etkinliklerine katılıyoruz" diye konuştu.

KÜRESEL KRİZ SÜRÜYOR

Kornoşor'un açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Ali Ceylan, dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine sunum gerçekleştirdi. Uluslararası ve ulusal kuruluşların raporlarına yer verdiği sunumunda Prof. Dr. Ceylan, "Dünya ekonomisinde küresel krizin 2007'de 'yüksek faizli ipotek (mortgage) kredileriyle ABD'de başladı. ABD'den Avrupa'ya oradan da Uzak Doğu'ya sıçradı. Türkiye'ye bu kriz 2009'larda yansıdı. 'Teğet geçiyor' derken bu krizden biz de etkilendik. Dünya hâlâ bu krizin içindedir. 2020 ile ilgili yapılan tahminler bu krizin sürdüğünü gösteriyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı da krizin devam ettiğinin işaretidir ki bu ticaret savaşı bitene kadar kriz sürecektir ve bütün ülkeler bu krizden etkilenecek" dedi.

YATIRIM YOK

'Türkiye'de 2009'dan bu yana yapılmış doğru düzgün bir yatırım yok' diyen Prof. Dr. Ceylan, "Yerli ve yabancı özel sektör, yatırımdan uzaklaşmış durumda" dedi. Enflasyonda Türkiye'nin dünya ülkeleri arasından negatif ayrışma yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Ceylan, IMF ve Yeni Ekonomi Programı (YEP) enflasyon tahminlerini hatırlatırken "Çok fazla kötümser olmaya gerek yok. Son aylarda enflasyonda düşüş var. Merkez Bankası da atik davrandı ve enflasyona paralel olarak faizleri düşürdü. Bu da kredi faizlerine yansıdı biraz daha da yansıyacak. Dolayısıyla yatırım yapmak isteyenler eğer önünü görebilirse harekete geçebilir" diye konuştu.

GENÇ İŞSİZ ÇOK

Türkiye ekonomisinin büyüme grafiğinde yaşanan büyük dalgalanmanın altını çizen Prof. Dr. Ali Ceylan, "Büyüme rakamlarındaki dalgalanma ülke ekonomisindeki risklerin gösterir. Bizdeki bir diğer olumsuz gösterge de işsizlik. Çünkü yıllardır yatırım yapılmıyor. Bizde işgücü piyasasına katılım yüzde 50 iken Avrupa'da yüzde 70. Çok ciddi sapma var. Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman 15-24 yaş grubu yani genç işsizlik bu yıl ulaştığı yüzde 27,1 seviyesine çıkmamıştı. Bu çok yüksek bir orandır. 1 yılda yeni işsiz sayısı 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bin seviyesine ulaştı. İşsizlikle ilgili söylenecek tek olumlu şey; kadınların işgücüne katılım oranının artmasıdır" ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIK ARTACAK

Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi verileri üzerinden değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Ceylan, "İnsanlarda satın almak gücü kalmadı. Dolayısıyla yeni yatırım yapılmıyor. Bir başka önemli gösterge de dış ticaret açığıdır. Biz yıllardır dış ticarette açık veren bir ülkeyiz. Aldıklarımız sattıklarımızdan fazla. Aradaki açığı devamlı borçlanarak kapatıyoruz. Enflasyonun, işsizliğin tırmandığı büyümenin düştüğü bu yıl son aylarda cari fazla veriyoruz. Nedeni, yatırım olmadığından yatırım malı ithalatının yapılmaması ve ihracatın artmasıdır. Dinamik bir ekonomimiz var, seneye tahmin edildiği gibi bir büyüme gerçekleşecekse yatırım arttıkça cari açık da yükselecek. Tabi cari dengeyi olumlu yönde etkilen turizm gelirleri de oldukça iyi durumda bunu da hesaba katmamız gerekir" şeklinde konuştu.

ÇOBAN ATEŞİ HAREKETİ NEDİR?

Hareket, hiçbir parti veya misyonun temsilcisi ya da devamı değildir. Hareket, kendine münhasır, Cumhuriyetin kuruluş değerleri ile Atatürk ilke ve inkılaplarına yürekten bağlı, anayasamızın değişmez altı maddesi ile herhangi bir ihtilafı olmayan, milli ve manevi değerlerimize saygı duyan, dürüst, çalışkan, ahlaklı ve vatansever insanların oluşturduğu, yenilikçi demokratik merkezde yer alan siyasi bir platformdur.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.