Hava Durumu

Çorlu faciasında mahkeme kararına tepki: Yönetimin kusurlu bulunmaması skandal

Çorlu'da 8 Temmuz'da meydana gelen tren faciası davasında TCDD yönetimi hakkında tahliye kararı verilmesine tepki gösteren CHP'li Aygun, "Yönetimin kusurlu bulunmaması skandal" ifadesini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2018 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2018 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çorlu faciasında mahkeme kararına tepki: Yönetimin kusurlu bulunmaması skandal

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında 8 Temmuz'da yaşanan tren faciasına ilişkin yargılanan TCDD yönetimi hakkında tahliye kararı verilmesi tepki çekti. Hazırlanan bilirkişi raporunun TCDD yönetimini aklamasını "skandal" olarak değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, kazanın tüm faturasının yol-bakım onarım ekibine kesmesinin adil ve hakkaniyetli olmadığını belirtti.

Aygun, TCDD'de meteorolojik verileri alıp işleyecek tek bir uzmanın olmadığının, Osmanlı'dan kalma menfezin dolgusunun 135 yıldır yenilenmediğinin ve tüm ihalelerde güçlendirmenin es geçildiğinin bilirkişi raporu ile kayıtlara geçtiğini vurguladı.

RAPOR İHMALLERİ ORTAYA KOYUYOR

Bilirkişi raporuna ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Aygun, raporda TCDD yönetiminin ihmallerini ortaya koyduğunu belirterek, şu tespitlere dikkat çekti:

-Kaza olan hat Osmanlı İmparatorluğu Döneminde inşa edilmiştir. Kaza olan mevkii kesiminde hattın yenilenmesinde menfezde dolgu yenileme çalışması yapılmamıştır.

-Menfezde bugüne kadar bir tıkanıklık ve mecrasında bugüne kadar taşkınlık görülmediği için menfeze ait dere ve yağış analizlerine ilişkin bilgi ve belge TCDD bünyesinde bulunmamaktadır.

-Kazanın meydana gelmesinde en önemli faktör, kaza olan menfez üzerindeki balast tabakası ile dolgu tabakasının erozyona uğramasıdır. Balast ve dolgu tabakasının erozyona uğramasındaki temel faktör, hattın dik kesen menfezin kapasitesinin yetersiz gelmesidir. Bu nedenle ray ve travers çerçevesinin altı boşalmıştır. Bu husus, hatlardan sorumlu Yol Bakım Onarım Müdürlüğü/Şefliği tarafından fark edilmemiştir.

-TCDD'nin, henüz dönüşüm çalışmalarını tamamlayamadığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarıyla koordineli çalışmaları beklenen düzeye getiremediği, TCDD Altyapı ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'de kadrolu meteoroloji mühendislerinin olmadığı ve hava koşullarını anlık değerlendirecek teknik birimin olmadığı tespit edilmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.