Hava Durumu

Cuma günü okunması tavsiye edilen dualar!

Mübarek cuma gününde hangi ibadetler yapılmalıdır? Hangi dualar okunur? İşte Müslümanlar için Cuma günü ile ilgili tüm merak edilenler...

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 08:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 08:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cuma günü okunması tavsiye edilen dualar!

CUMA GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de Cuma gününün önemi hakkında şöyle buyurmuştur;

"Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah'ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah'ın lütfundan rızk isteyin Allah'ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz."(Cuma 9-10)

Cuma kelimesinin sözlük manası "cem olmak" "toplanmak" tır. Cuma günü tüm Müslümanlar Cuma namazını eda etmek üzere camide toplanırlar. Bugün adeta bir bayram havasında geçer. Cuma günü hakkıyla yapılan her ibadet Allah katında çok değerlidir. Bu güne "Seyyidü'l-eyyam" günlerin değerlisi denmesinin sebebi de budur.

Peygamber Efendimiz(sav.) hadis-i şerifinde Cuma gününün kudretini bizlere böyle nakletmiştir;

"Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, Cum'a, 18)

CUMA GÜNÜ NASIL GEÇİRİLMELİ? HANGİ İBADETLER YAPILMALI

Cuma Namazı

Cuma namazı her Müslüman erkeğe farz kılınmıştır. Allahu Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de Cuma namazını şöyle müjdelemiştir;

"Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah'ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah'ı çok zikredin ki (dünya ve ahirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz)."

Gusül Abdesti Almak ve Cumaya Hazırlanmak

Müslüman inancında temizlik imandan gelir. Cuma namazına iştirak edecek her müminin de namazdan evvel bedensel temizliğini yerine getirmesi gerekmektedir. Cuma günü boy abdesti alarak güne başlamak çok faziletlidir. Sonrasında da güzel kıyafetler giymek, kokular sürünmek rivayete göre Peygamber Efendimizin de yerine getirdiği hayırlı amellerdendi. Peygamber Efendimiz, bu konuyla alakalı şöyle buyurmuştur;

"Cuma günü abdest alan mümin ne güzel iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaptır." (Ebu Davud, Taharet 130, (354); Tirmizi, Salat 357, (497); Nesai, Cuma 9)

Dua Etmek

 

Müminin miracı olan dua kulu Allah'a yaklaştırır. Cumayı perşembeden karşılamak çok sevaptır. Mümin Perşembe günü ikindiden Cuma'ya kadar tefekkür hali içinde olmalı, kendini ve yaptıklarını hesaba çekmelidir.

Allahu Teâla Kur'an'da şöyle buyurmuştur;

"Cuma gününde bir saat vardır. Allah'ın kullarından bir Müslüman namazda iken Allah Teâlâ'dan niyaz ile bir şey isteyip duası o saate tesadüf ederse Allah Teâla Hazretleri o kimsenin dileğini verir." (bk. Nevevi, el-Ezkar, 80; Buhari, Deavat,61)

Cuma Günü Okunabilecek Dualar;

"La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram" Bu duayı eden, Allah'tan dilerse Allah dilediğini verir.

Cuma günü akşam ezanına 45 dakika kala "Ya Meliki Muktedir sin Allah'ım bana yardım et" ismini (100) defa tekrarlayıp sonrada dileğinizi dileyin, sıkıntınız gider, huzur ve rahata erersiniz.

İmam-ı Gazali'ye göre Cuma günü bin kere Ya Allah diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar.

Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa "Ya Allah, Ya Hu" diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir.

Cuma namazından sonra yüz defa "Ya Rahman" diyenler unutkanlıktan ve gafletten kurtuldukları gibi kalpleri de nurlanır.

Cuma namazından sonra yüz defa "Ya Gaffar" ism-i şerifini okuyanlar affa mağfirete mazhar olurlar

Cuma günü akşama doğru "Yâ Veliyy" ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur.

Cuma gecesi 1000 defa "Yâ Muhsî" ism-i şerifini okuyanın kıyamet gününde hesabı kolay olur.

Cuma günü 1000 defa "Yâ Vâlî" ism-i şerifini okuyarak dua edenin duası kabul olur, işleri kolaylaşır.

10 hafta süreyle Cuma günleri onar defa "Yâ Ganiyy, Yâ Muğni" ism-i şeriflerini okuyan zengin olur.

Cuma geceleri 100 defa "Yâ Dârr" ism-i şerifini okumaya devam eden Cenabı Hakka yakın olur ve zarar verici şeylerden emin olur.

Cuma namazından sonra yüz defa "Yâ Gafur" ism-i şerifini okuyanlar af olunur.

Cuma namazında hutbe esnasında yüz defa "Ya Basîr" ism-i şerifini okuyanı Cenab-ı Allah hidayete erdirir, kalp gözünü açar.

Cuma Günü " YA VELİYYÜ YA ALLAH" esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.

Cuma günü "LA İLAHE İLLALAHÜ'L MELİKÜ'L HAKKU'L- MÜBİN" (200) defa zikreden Kişi Allah'tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah'

SALAVAT GETİRMEK

 

Peygamberimiz (sav.) şöyle buyurmuştur;

"Günlerimizin en üstünü Cuma günüdür. O gün bana çok salat ve selam getirin. Çünkü sizin salat ve selamlarınız bana sunulur." (Ebu Davud, Salat: 201.)

KEHF SURESİ OKUMAK

Rasulullah Efendimiz(sav.) şöyle buyurmuştur;

"Size bir sure haber vereyim mi ki, azamet sema ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyi etmiştir? O sure Kehf suresidir. Kim Cuma günü bu sureyi okursa Allah onu öteki Cumaya kadar bu sure ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyadesi vardır. Ve semaya ulaşan bir nur verilir ve Deccal'in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu surenin sonundan beş ayet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır." (Suyuti, el-Camiu's-Sağir, no:2862)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.