Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme dair önemli gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, sel bölgesindeki vatandaşlara "Vatandaşlarıma bir şeyi hatırlatmak istiyorum, zorda kalmadıkça karayollarını tercih etmeyin, her an heyelan olabilir." çağrısında bulundu. Öte yandan Erdoğan THK uçakları, Afgan göçmenler konusu, sosyal medya düzenlemesi ve okulların açılmasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan fındık alım fiyatlarını da açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2021 22:15
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2021 22:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bu ara yangınla uğraşırken bir diğer tarafta sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Bu sel felaketinde de şu an itibarıyla bir tane kaybımız var ama henüz aranmakta olan başka vatandaşlarımız da var.

Tüm bakan arkadaşlarımız ve AFAD, hepsi şu anda oradalar. Kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Arkadaşlarla görüştük az önce, 'Oralardan ayrılmayacaksınız' dedik. Çatı katından, damlardan helikopterlerimizin kurtardığı insanlar var.

SEL FELAKETİ

Darda zorda kalmadıkça ulaşıma adeta kapalı sayılabilecek karayollarını da tercih etmeyin. Her an heyelan olabilir. Nereden yol veriyorlarsa oradan gitmek en isabetlisi olacaktır.

ORMAN YANGINLARI

Şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Bütün araçlarımızla, helikopterlerle, arazözlerle ciddi bir güce ulaştık. Helikopterlerimiz, uçaklar çok büyük fonksiyon icra ettiler, ediyorlar. Çok kısa zamanda denizlerden suyu alıp söndürme alanına gidebiliyor. Burada iyi bir yere Türkiye artık ulaştı ve bunu da artırarak devam ettireceğiz.

YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI

Ülkemiz yangınlarla mücadelede 2 asra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Bunun yanı sıra her türlü teknolojik altyapıya da sahip. Son 19 yılda yangınlarla mücadelede kara ve hava araçlarımızı yenileyerek sayılarını artırdık.

Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak bin 78'e çıkardık. Araç parkında olmayan su ikmal araçlarından 281 tane daha aldık. Yangınlara anında müdahale için 2270 tane ilk müdahale aracı aldık. İş makinesi parkımızı yüzde 125 büyüterek 682'ye çıkardık.

Yangınla mücadele hava filomuz ise çok daha verimli hale getirdik. Yangın söndürme uçaklarımızın su atma kapasitesi artırıldı. Kiralama yollarına da gittik, dost ülkelerden de destekler geldi. Coğrafyamızda yangın söndürmede en önemli helikopterlerden 2002 yılında 18 adet var iken 2020'de bunu 39'a çıkardık, bu süreçte bu rakam 60'a yaklaştı. Bu helikopterlerle çok ciddi işler gördük.

Önümüzdeki yıl belki kendimize ait uçağımızı satın alacağız. İtfaiye noktasındaki ekibimizi, filomuzu çok daha güçlü hale getirmiş olacağız.

YANAN ALANLARIN AĞAÇLANDIRILMASI

Anayasa'ya göre kesinlikle yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir. Orada yeni bir yapılanmaya gidemezsiniz. Yanan orman alanlarını yeniden nasıl ağaçlandırdığımız ortada. Son yangınlardan sonra bu bölgelerde hızla ağaçlandırma çalışmalarına başlayacak. Yanan ormanlarımız küllerinden yeniden doğacak. Bu alanlar en verimli şekilde ağaçlandırılacak, yeniden orman olacak. Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa'da 1., dünyada 6. sırada yer aldı.

TÜRK HAVA KURUMU

Türk Hava Kurumu, devletin bir kurumu değildir. Nasıl çeşitli vakıflar, dernekler varsa Türk Hava Kurumu da bunlardan bir tanesi. Türk Hava Kurumu'nun elindeki uçaklarla ilgili tartışma yeni değil. Türk Hava Kurumu yetkilileri gerekli adımları atmadığı gibi çalışır durumdaki uçakların da bakımını yaptırmayarak hepsini adeta çürümeye terk etmişler. Uçakların bakımını yaptırmayanlar kurumun eski yöneticileridir.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Meclis'in açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum.

EKŞİ SÖZLÜK'TEKİ AYAKLANMA İÇERİĞİ

Hiçbir dijital mecra hukuktan azade değildir.

Onlar da gereği gibi bunun bedelini ödeyecektir. Takma isimlerin arkasına saklanarak kişilere iftira, hakaret edilmesine, milli-manevi değerlere küfredilmesine, ayaklanma çağrılarına hiçbir şekilde müsaade etmeyiz, yargı sistemimiz de müsaade etmez.

AFGAN GÖÇMENLER

Biz göçmenlerle ilgili en önemli adımı Suriye'de attık. Suriye'den bize 4 milyona yakın göçmen geldi. Biz bunlara kapıları açtığımız gibi meslek sahibi, sanat sahibi birçok Suriyeli vatandaş da oldu. Afganistan durumu biraz daha farklı. Sınırlarımızda duvarları yükseltiyoruz. Bu son gelişmelerde gerçekten Afgan halkının içine düştüğü durum çok sıkıntılı bir durum. Taliban'la bunların yaşadığı süreç çok sıkıntılı. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Taliban'la bazı görüşmelere varıncaya kadar ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Kontrol altına alınmadığı takdirde Afganistan'daki barışı sağlamamız da mümkün olmaz. Afganistan'da bizim soydaşlarımız durumunda olanlar var. Bazı adımları atıp yanımıza kimleri alabiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Üst düzey arkadaşlarımızı yurt dışına gönderdim. Aynı şekilde Katar'la görüşmem oldu. Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelik adım atabiliriz diye.

Gerek İran kapısından gerek Irak'tan duvarlarımızı ciddi oranda yükseltiyoruz. Buralarda yükselen duvarlar bu düzensiz göçün ülkemize girmesini engellemek için.

Herkes bilsin ki Türkiye yol geçen hanı değildir. Sosyal medyanın abarttığı şekilde sınırlarımızdan düzensiz göç akını söz konusu değildir. Yakalanan Afgan düzensiz göçmenlerin önemli bölümü yetkili kurumlarımız tarafından tekrar Afganistan'a sınır dışı ediliyor.

Tüm tedbirleri düzensiz göçü engellemek için alıyoruz. Birileri içeride bu işleri yalanla beraber köpürtüyor.

AŞILAMA

Toplumumuzun tamamının aşılanmasını istiyoruz. Buna göre de imkanlarımızı seferber ettik. Aşısızlar daha fazla hasta oluyor ve ağır geçiriyor. Tüm vatandaşlarımızı ben Cumhurbaşkanları olarak aşı olmaya davet ediyorum.

YERLİ AŞIDA SON DURUM

Neticeler şu ana kadar gayet güzel. Herhalde müjdeyi yıl dolmadan alacağız.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Müjdeyi pazartesi günü yapacağımız Kabine Toplantımızda müzakere edeceğiz. Yüz yüze eğitime geçebilmek, Mahmut Bey hazırlıkları bu yönde yapmışsa, 'okulları açalım' diyorsa, biz de Kabine olarak bu işe ikna olursak 'hayırlı olsun' deriz. Çocuklarımız okullarına hasret kaldılar.

EKONOMİ

Salgın boyunca sürekli destek paketleri açıkladık. Dünyadaki ekonomik dönüşümü bu salgın olumsuz etkiledi.

Bu yıl ilk çeyrekte yakaladığımız yüzde 7'lik büyüme yılın tamamını gayet iyi seviyede kapatacağımızın habercisidir.

Salgın şartlarına rağmen yıllık ihracatımızın 200 milyar dolar eşiğini aştı. Önümüzdeki dönemde ihtiyaç sahibi her kesimin yanında yer almaya devam edeceğiz.

Son işsiz rakamları geldi. Bu rakamlarda ülkemiz 2-2,5 puan daha düştü. Yani işsizlikte de Türkiye şu an olumlu istikamette ilerliyor.

FINDIK ALIM FİYATLARI

Fındık alım fiyatımız yüzde elli sağlam iç esasına göre Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 liradır. Yüksek randımanlı fındığa en az 1 lira fazla ödeme yapılacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz alan bazlı mazot ve gübre desteğini de kg'de 2 lira olarak veriyoruz.

Tüm bunları fiyatlara ilave ettiğimizde fındık fiyatları kg'de 29,5 ile 30 lira arasında gerçekleşiyor.

KAMU İŞÇİLERİNE YAPILAN ZAMLAR

En düşük ücret 4 bin 100 liraya yükseltildi. En düşük ücret alan işçilerin aylıklarında 1217 liralık artış sağlandı. Toplu sözleşme kapsamında bulunan kamu işçilerinin tamamına 1. 6 ay için yüzde 12, 2. 6 ay için ise yüzde 5 + enflasyon farkı olmak üzere enflasyon zammı yapıldı.

İlk kez bu sözleşmeyle kamuda hizmet zammı uygulamasına geçilmiş oldu. Bu zam yaklaşık yüzde 3'e tekabül ediyor.

TOKYO OLİMPİYATLARI

Tokyo, bizim kuraları çektiğimiz zaman finalde ikimiz kalmıştık ve nasip onlaraymış. Bizde kalsaydı bedeli herhalde çok ağır olurdu. Bedeli onlara bayağı ağır oldu. Bugüne kadar olan tüm olimpiyatların üzerine çıkmış vaziyetteyiz.

İlk defa farklı branş diyeceğimiz, mesela Mete Gazoz okçulukta bizim için bir tarih yazdı ve ilk altın madalyamızı bize Mete getirdi. Bu, her türlü iftiharın üstünde.

Bugüne kadarki tüm olimyatların üzerine çıkmış durumdayız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.