Hava Durumu

Cumhuriyet Gazetesi davasında ara karar

Cumhuriyet Gazetesi davasında mahkeme, sanıkların tahliye taliplerini reddederek duruşmayı  Mart'a erteledi. Ahmet Şık, mahkemede siyasi konuşmaları nedeniyle salondan çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2017 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2017 18:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhuriyet Gazetesi davasında ara karar

Cumhuriyet Gazetesi davasında mahkeme, sanıkların tahliye taliplerini reddederek duruşmayı Mart'a erteledi. Ahmet Şık, mahkemede siyasi konuşmaları nedeniyle salondan çıkarıldı.

"Silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan yargılanan 5'i tutuklu 20 sanık hakim karşısına çıktı. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Mehmet Murat Sabuncu, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yunus Emre İper'in tutukluluk hallerinin devamına oy çokluğuyla karar verdi.

Firari sanıklar Can Dündar ile İlhan Tanır hakkındaki yakalama infazının beklenmesine hükmeden mahkeme, reddi istenen heyete ilişkin başkan ve üye hakimlerden yazılı görüş alınarak dosyaya konulması ve dosyanın taleple ilgili karar verilmek üzere üst mahkeme sayılan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, yargılamanın düzeni, kapsamı, izleyici müdahalesi ve sayısının çokluğunu dikkate alarak bir sonraki duruşmanın 9 Mart 2018'de Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki duruşma salonunda yapılmasına hükmetti.

ÜYE HAKİMDEN KARŞI OY

Bu arada, mahkemenin bir üye hakimi, sanıklardan Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Akın Atalay'ın tutuklulukta geçirdiği süre, tanıkların büyük ölçüde dinlenilmiş olması ve sanıklar hakkında delillerin toplanmış olduğu gözetildiğinde delilleri karartma ihtimallerinin bulunmadığını belirterek, uygulanacak adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada ölçülü olacağı gerekçesiyle Şık, Sabuncu ve Atalay'ın tutukluluk halinin devamına yönelik mahkemenin çoğunluk kararına karşı oy kullandı.

"O SÖZLER BANA AİT DEĞİL"

Duruşmada Cumhuriyet Gazetesi eski yayın danışmanı Doğan Satmış tanık olarak dinlendi. Satmış, ifadesini yazılı olarak hazırladığını söyleyince, sanık avukatları tepki göstererek, "Yazılı tanıklık yapılmaz. Sözlülük esası neticesinde tanıklık yapılır. Savunma psikolojisiyle yapılan bu savunma kabul edilemez" dedi.  Bunun üzerine sözlü ifade veren tanık Satmış, mahkemeye röportajları için çağrıldığını, ancak iki gazetede yayınlanan röportajlarının çarpıtıldığını söyledi. Satmış, "Bu hususları sosyal medya hesabımdan da paylaştım.  Ben bu arkadaşların FETÖ bağlantılı olduğunu söylemedim, buna inanmıyorum da. Bu arkadaşlar yıllarca FETÖ'ye karşı mücadele etmiştir. O sözler bana ait değil" dedi.

AHMET ŞIK'IN SÖZLERİ SALONU KARIŞTIRDI

Tanık Satmış'ın ifadesinin ardından mahkeme başkanı duruşmaya ara verileceğini açıkladı ancak bu sırada Ahmet Şık söz istedi. Savunma yapan Ahmet Şık'ın siyasal söylemlerde bulunması üzerine mahkeme başkanı, "Sözünü kesiyorum Ahmet Şık" diyerek uyarıda bulundu. Bir izleyici mahkeme başkanına, "Sen değil siz diyeceksiniz. Ahmet Şık babanızın oğlu değil. Saygı göstermek zorundasınız" diyerek tepki gösterdi. Başkan izleyiciyi salondan çıkarttırdı. Savunmasına devam eden Ahmet Şık'ın yeniden siyasal söylemlerde bulunması üzerine mahkeme başkanı Şık'ın da salondan çıkarılmasına karar verdi. Bunun üzerine izleyicilerin duruşma salonunda slogan atması nedeniyle heyet salonu terk etti. Duruşmaya ara verildi.

15 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANIYORLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

PKK VE DHKP/C'YE YARDIM!

İddianamede, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep edilirken, gazeteci Ahmet Şık'ın ayrıca "PKK ve DHKP/C" silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenmişti.

 

Twitter'daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu'nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar, firari sanık İlhan Tanır'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, sanıklar Güray Tekinöz ve Turhan Günay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti. Sonradan ana dosyayla birleşen iddianamede Cumhuriyet gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper'in de "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.