Hava Durumu

D vitamini eksikliği neden olur?

D vitamini güneş sayesinde elde edebileceğimiz bir vitamin. Kapalı mekanlarda çalışmak ve gün ışığı alımını engelleyen kapalı giysiler, vücutta D vitamini eksikliğine neden oluyor ve birçok hastalığa kapı aralıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2020 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
D vitamini eksikliği neden olur?

D vitaminini eksikliği depresyondan mesane sorunlarına kadar birçok rahatsızlıkta başrol oynuyor. Hatta ölümcül sonuçlar bile doğurabiliyor. Bu nedenle en önemli vitaminlerden biri olan D vitaminin hangi yollardan alınacağı merak konusu olurken eksikliğinin nedenleri de araştırma konusu oluyor. D vitamini güneş sayesinde elde edebileceğimiz bir vitamin. Kapalı mekanlarda çalışmak ve gün ışığı alımını engelleyen kapalı giysiler, vücutta D vitamini eksikliğine neden oluyor ve birçok hastalığa kapı aralıyor. D vitaminin eksikliği ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. D vitaminin faydaları ise saymakla bitmiyor.

D vitamini eksikliği neden olur?

D vitamini yaklaşık yüzde 95 oranında güneşten sağlanır. D vitamini eksikliğinin en önemli nedeni, vücudun güneşten alınan UVB ışınlarına yeterince temas etmemesi. Vücut güneşten aldığı D vitaminini başka hiçbir yolla ve besinle alamaz. Bunun nedeni D vitamini içeren besinlerde vitamin oranının az ve yeterli olmaması.

Bazen güneş ışınlarının emilimi konusunda vücutsal bir problem de olabilir. Vücudun güneş ışınlarıyla D vitamini üretme kapasitesinin azaldığı ilerlemiş yaş, gıdalarla birlikte alınan yağın sindirilmesini engelleyen sindirim rahatsızlıkları, koyu ten rengi, kolesterol, epilepsi ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar güneşle temas edilse dahi vücudun vitamini almasına engel olur.

Yaşlılık veya böbrek rahatsızlıkları D vitamini eksikliği riskini artırır. Bağırsaklarımızdan yeterince D vitamini emilemez. Çölyak hastalığı, kistik fibrozis ve crohn hastalığı da D vitamini emilimini etkiler.

Fazla kiloya dikkat

Kilo da D vitamini eksikliğini artırır. Şöyle ki, yağ hücreleri dolaşımdaki D vitaminini dolaşımdan alır böylece vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olanlarda D vitamini eksikliği sıktır.

D vitamini eksikliğinin bir diğer nedeni ise vejetaryen beslenmedir. D vitaminin yoğun olarak bulunduğu besinler; balık, ciğer, yumurta gibi hayvansal ürünlerin tüketilmemesi bu durumu daha çok tetikler.

D vitamini eksikliğinin belirtileri neler?

Uzun süreli ve zaman yayılan bu belirtiler gözden kaçacak şekilde olağan gelebilir. Ancak hayatı olumsuz şekilde etkileyeceğinden farkına varmak ve tetkikleri yaptırmak gerekmektedir. Bu belirtilerden bazıları aşağıdaki gibidir;

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.