Hava Durumu

Dev çekirgeler ortaya çıktı! Sayıları hızla artıyor

Batman'da çiftçilik yapan bir kişi tarlasında dev çekirgeyle karşılaşmıştı. Etle beslendiği belirlenen çekirgenin boyutu ise görenleri şaşkına çevirmişti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde ortaya çıkan dev çekirgelerinin çiftçi dostu olduğu belirlendi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, 22-25 santimetre boyuyla şaşırtan etçil çekirgenin, zararlı böcek ve diğer çekirgeleri yiyerek, çiftçiye yarar sağladığını söyledi. İşte haberin ayrıntıları...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2021 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2021 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dev çekirgeler ortaya çıktı! Sayıları hızla artıyor

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son günlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kırsal kesimlerinde görülen 'Saga Ephippigera' türü çekirgenin çiftçiye yarar sağladığını belirtti.

Boyları, antenleriyle birlikte 25 santimetreyi bulan çekirgenin korunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Satar, "Geçmiş yıllarda bu türün korunması için, yaptığımız uyarılar dikkate alındı"

"İnsanlar artık bu türü öldürmemeye başladı. Sayıları da arttı. Sayıları artan bu tür, zararlı böcek ve diğer çekirgeleri yiyerek, çiftçiye yarar sağlıyor. Onları korumamız lazım" dedi.

'BU TÜRE LÜTFEN ZARAR VERMEYELİM' 

Saga Ephippigera türü çekirgenin, dış görüntüsünün aksine, zararsız bir tür olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Satar, "Çok garipsemeye gerek yok. Bu tür, ülkemizin hemen her tarafında yaygın olan, zararlı böcekleri yiyen türler. Dolayısıyla farkındalık oluşturmak için, bu haberleri gündeme getirmekte fayda var."

"Kırsal alanda yaşayanlardan şunu istiyoruz, bu türe lütfen zarar vermeyelim. Bunları koruyalım. Ağaçların üzerinde, deve dikenlerinin üstünde bulabilirsiniz. Sayıları arttı. Dolayısıyla ilaç kullanmadan, bunlar zararlı böcekleri yiyeceği için, çiftçiye ve ürettiriciye de fayda sağlıyor. Bunlara sahip çıkalım" diye konuştu.

TARLADA DEV ÇEKİRGE İLE KARŞILAŞTI 

Batman'ın Gercüş ilçesinde çiftçilik yapan Hasan Bıçakçı, tarlasında mercimek hasadı yaparken yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda etçil çekirge buldu.

Bıçakçı, 2 yıldır bu büyüklükte çekirgeler gördüğünü belirterek, "Otların arasında bir şeyin yürüdüğünü fark ettim. Başta yengeç sandım, yaklaştığımda dev bir çekirge olduğunu gördüm." dedi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Kaplan da boyu 20 santimetreye kadar ulaşabilen bu türün, özellikle geceleri avlanan etçil çekirge olduğunu söyledi.

Arpa ve mercimek hasadından sonra çekirgelerin yoğun görüldüğünü belirten Kaplan, "Ekinlerin biçilmesiyle yiyecek bulamayan çekirgeler yerleşim noktalarına geliyor." ifadesini kullandı.

BİTLİS'TE ÇİFTÇİLERİN KORKULU RÜYASI ÇEKİRGELER 

Bitlis'in bazı kesimlerinde popülasyonu artan etçil ve otçul çekirgeler, ekili alanlarda yol açtıkları zararla çiftçilerin korkulu rüyası oldu.

Merkez ve ilçelere bağlı bazı köylerde bu yıl sürü halinde görülen çekirgeler, girdikleri arazilerde ekinlere zarar veriyor. Boyları 3-6 santimetre arasında değişen ve ekinlerin yanı sıra ağaçlardaki meyveleri de yiyen çekirgeler, çiftçileri tedirgin ediyor.

İlde ilaçlama çalışması yürüten Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de köylüleri bilinçsizce ilaç kullanmamaları konusunda uyarıyor. Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Ekrem Timur, çekirgelerin yerel türler olduğunu söyledi.

Düzenli ilaçlama yaptıklarını belirten Timur, şu ifadeleri kullandı: 

"İklimsel şartlardan dolayı bu yıl bazı bölgelerde popülasyon çok fazla oldu. Bu bölgeleri ilaçlarla kontrol altına almaya çalışıyoruz. Biyolojik mücadeleyle ilgili çeşitli projelerimiz mevcut. İlerleyen dönemlerde kimyasal ilaçlardan çok biyolojik mücadele safhasına geçmeyi planlıyoruz.

Bunlar sadece bir tür değil, birkaç çeşit var. Üniversite ile ortaklaşa bunların türlerinin tespiti için çalışmalar yürütüyoruz. Bitkilerin yapraklarını yiyerek gelişmesini engelliyorlar. Bu yıl kurak geçtiği için tarım alanlarına indiler. Bazı popülasyonlarda tarım alanlarını tamamen yok ediyorlar."

SİVAS'TA BEYAZ BANTLI DAĞ ENGEREĞİ GÖRÜLDÜ 

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve genellikle rakımı 2 bin metrenin üstündeki bölgelerde yaşayan "beyaz bantlı dağ engereği", Sivas'ın Ulaş ilçesinde görüldü.

Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, biyoçeşitlilik ve tür eylem planı izlemesi kapsamında "beyaz bantlı dağ engereği" görüntüledi. "Beyaz bantlı dağ engereği"nin Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Hatay, Tunceli ve Kayseri'nin yüksek rakımlı yerlerinde de görüldüğü öğrenildi.

ÇANAKKALE'DE YILANLARIN ÇİFTLEŞME DANSI 

Bayramiç'e bağlı Mollahasanlar köyünde yaşayan İsmail Över (33), tarlasına giderken çalılar arasından bir ses duydu

Yaklaştığında 2 yılanın çiftleşme dansı yaptıklarını gören İsmail Över, cep telefonu kamerasıyla o anları görüntüledi. İsmail Över, "Yılanlar birden karşıma çıktı.

Biraz irkildim, daha sonra video çekmek aklıma geldi. Zehirli olduklarını bildiğim için çok fazla yaklaşamadım. İnternette yaptığım araştırmada ise Osmanlı engereği olduklarını öğrendim" dedi.

BAHÇEYE ÇIKTI, YILANI GÖRÜNCE ŞAŞTI KALDI 

Olay geçtiğimiz günlerde Çanakkale'nin Biga ilçesi Balıklıçeşme Köyü'nde yaşandı. Bahçeye çay içmeye çıkan Sebahat Erol bir ses duydu. Torunlarına ait bisikletlerin yanında bir yılan olduğunu fark eden Erol, hemen eşi Halil Erol'u çağırdı.

O ANLAR KAMERADA 

Bahçede çay içtiği sırada yılanı gördüğünü anlatan Sebahat Erol, "Bahçede oturdum çay içiyordum. Bir baktım yılan. Hemen eşimi çağırdım. Henüz yavruydu. Eşim yılanı yakaladı." dedi. O anlar ise cep telefonu kamerasına böyle yansıdı.

İŞ YERİNE GİREN YILAN BÜYÜK KORKU YARATTI 

Özellikle park ve bahçe alanlarında ortaya çıkan yılanları gören vatandaşlar korku içinde itfaiye ve zabıta ekiplerine haber veriyor.

Son olarak Bursa'da görülen yılan, girdiği iş yerinde büyük korkuya neden oldu.

Bursa'da bir iş yerine giren 2 metre uzunluğundaki yılan, itfaiye ekiplerince çıkarıldı.

Gemlik ilçesi Kurtul Mahallesi Kurtul Sokak'ta Sezer Dinçer'e ait iş yerine yılan girdi.

Yılanı fark eden Dinçer, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İtfaiye ekipleri, yarım saatlik çalışmanın ardından televizyonun arkasına giren yılanı çıkardı. 2 metre uzunluğundaki yılan, doğaya salındı.

İlçeye bağlı eskiden köy olan Boztepe Mahallesi'nde çiftçiler tarlada çalıştıkları sırada yakınlarına kadar gelen 2 yılanı görünce şaşkınlık yaşadı.

Yılanların birbirlerine sarılı haldeki çiftleşme dansını izleyen vatandaşlar o anları cep telefonuyla kaydettiler.

Engerek türü olduğu düşünülen 2 metre uzunluğundaki yılanlar, bir süre sonra gözden kayboldu.

ÇOCUK PARKINDA YILAN PANİĞİ 

Osmaniye'de, bir sitenin çocuk parkına giren yılan, itfaiye ekiplerince yakalandı.Osmaniye Fakıuşağı Mahallesi 45018 Sokak'taki bir sitenin çocuk parkında yılan gören vatandaşlar, durumu Osmaniye Belediyesi'ne bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, oyun aletlerinin yanında buldukları yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki yılanı, yakalayarak torbaya koydu. Yılan mahalleye uzak bir noktaya götürülerek, doğal yaşam ortamına bırakıldı.

Yılanın yakalanma anı ise bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde, çevredeki bazı vatandaşların ellerinde kürekle beklediği görüldü.

TUNCELİ 

Türkiye'deki en zehirli türler arasında yer alan 'koca engerek' yılanı, Tunceli merkeze bağlı Atlantı köyünde görüldü. Ormanlık alanda gezdikleri sırada bir ağacın üzerinde yılan ile karşılaşan köy sakinleri korkuya kapıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne köy sakinlerinin ihbarının ardından gelen ekipler, yaptıkları incelemede yılanın Türkiye'deki en zehirli türler arasında yer alan 'koca engerek' olduğunu belirledi. Yetkiler, yılanın koruma altına alınan türler arasında yer aldığını, öldürülmesi halinde ise 6 bin 600 lira cezası olduğunu söyledi.

'YILANI GÖRÜNCE ÇOK KORKTUK' 

Köy halkından Seher Tumar, yılanı görünce çok korktuğunu belirterek, "Tam kapanma kararı nedeniyle köyümüze geldik. Sabah saatlerinde evimizin yan tarafında bulunan ormanda yürüyüş yapalım, dedik. Yürüyüş yaparken, çalıların arasında bir ses duyduk. Baktığımızda ardıç ağacının üzerinde büyük yılan gördük. Çok korktuk. İnternetten baktığımızda ise, 'koca engerek' yılanı olduğunu anladık. Sanırım bir şey yemişti, sindirmeye çalışıyordu ve hareketsizdi. Sonra ağacın altına girdi" dedi.

'YILANLARIN ÇİFTLEŞME DÖNEMİ' 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nde görevli Murat Özel ise, yılanların bu dönem saldırgan olduğunu belirterek, vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Özel, "Bu yılan, ülkemizde yaşayan en zehirli türlerden biri olan koca engerek. Üstüne basmazsanız asla ısırmaz. Isırdığı zaman da, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmezse öldürür. Küçük olanlar çok tehlikelidir, yetişkin olanlar ise daha az zehir bırakır.

Yılanı tahrik etmediğin sürece, insanı asla ısırmaz. Fakat şu anda tüm yılanların çiftleşme ve besin toplama dönemi. Bu dönemde yılanlar çok saldırgan olur. Mayıs sonuna kadar bu durum devam eder. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımız, otluk alanda gezinirken çok dikkat etmeli" şeklinde konuştu.

BATMAN'DA VATANDAŞLARA AKREP VE YILAN UYARISI 

Gercüş Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi Abdülhamit Ünsal, akrep ve yılan sokması durumunda hastanın en kısa sürede bir sağlık merkezine götürülmesi gerektiğini söyledi.

Akreplerin hava karardığında ortaya çıktığına dikkati çeken Ünsal, "Bu nedenle kamp yaparken ve arazide iken doğrudan zeminde yatılmamalı, gece çıplak ayak dolaşılmamalıdır. Tarla ve bağlarda kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, evlerde ve damlarda serili yataklarda yatılmamalı, cibinlik kullanılmalıdır." dedi.

HAREKET ETTİRİLMEMESİ GEREKİYOR! 

Ünsal, akrep ve yılan sokmasında sakin olunması ve ısırılan bölgenin mümkün mertebe hareket ettirilmemesi gerektiğini dile getirerek, "Isırılan yer bol sabunlu su ile yıkanmalı, açık yara varsa temiz bir bezle örtülmelidir." diye konuştu.

Zehrin vücuda yayılmasını engellemek için yaranın yaklaşık 10 santimetre üstünden kravat ya da bir bezle iki parmağın altından geçebileceği şekilde sarılması gerektiğini anlatan Ünsal, "Yılan sokmalarında da ısırılan bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde tutulmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

ANTALYA'DA YILAN İŞ YERİNE GİRMEYE ÇALIŞTI 

Kentte hava sıcaklığının 24 dereceye çıkması, sürüngenleri de etkiledi. Yaklaşık 1,5 metrelik bir yılan Muratpaşa ilçesinin Arık Caddesi'nde görüldü. Tam kapanma döneminde karayılanın bir simitçi dükkanına girmeye çalışması, giremeyince de uzaklaşması cep telefonu ile görüntülendi.

Kısa süreli şaşkınlık yaşayan gençlerin, "Yakalayabilir misin" sözleri ve konuşmaları cep telefonu görüntülerine de yansıdı. Yılan daha sonra bina aralarında kayboldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.