Hava Durumu

Dev gemiler botla nasıl kaçırılır? Uzman isim saniye saniye anlattı!

15 Türk denizcinin kaçırıldığı Mozart gemisi saldırısının ardından sektöre uzak olan bazı çevrelerin "Koca gemi bir botla nasıl kaçırılır?" gibi tepkileri üzerine konunun uzmanından tartışmaları bitiren açıklamalar geldi. Nijerya açıklarında seyir halindeyken deniz korsanları tarafından botla kaçırılan Türk gemisinin nasıl kaçırıldığını Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi Savaş Güven anlattı. Güven, korsanların botlarla gemiye yaklaştıktan sonra patlayıcı yerleştirdiğini ve dediklerini yapmamaları durumunda bu bombaları patlatmakla tehdit ettiklerini aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2021 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2021 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dev gemiler botla nasıl kaçırılır? Uzman isim saniye saniye anlattı!

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezinde seyir halindeki Mozart isimli Türk konteyner gemisi korsanların saldırısına uğradı. Nijerya'nın Lagos kentinden Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen gemideki 19 mürettebattan 15'i kaçırıldı, 1'i öldürüldü, mürettebattan 3 kişi ise gemiyi güvenli bir limana götürdü.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "15 denizcimizin salimen Türkiye'ye dönmesi için tüm imkanlarımız seferber edilmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da korsanların saldırısına uğrayan geminin kaptanlarından Furkan Yaren ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, saldırıdan kurtulan 3 personel hakkında bilgi alırken kaçırılan denizciler için girişimlerin sürdüğünü aktardı.

SON DAKİKA AÇIKLAMASI İŞTE "GEMİ BOTLARLA NASIL KAÇIRILIR?" SORUSUNUN CEVABI

Geminin botlarla kaçıldığının açıklanması üzerine eleştiriler artınca Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisi Savaş Güven, merak konusu olan "Botla koca gemi nasıl rehin alınır?" sorusuna cevap verdi.Babasının bir gemi kaptanı olduğunu belirten Güven, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama, eleştirilere ilişkin "Lütfen yazdıklarımı okuyup empati yapmaya çalışın" uyarısında bulundu.

GEMİYE SESSİZCE BOMBA YERLEŞTİRİRLER VE GİDERLER

"Paylaşımına "4 kişi zodyak botla koca gemiyi nasıl mı rehin alıyor?" sorusuyla başlayan Güven, cevabı adım adım örneklerle verdi.Güven, zodyak botların gemiye oranla çok hızlı ve manevralı hareket edebildiğini ifade ederek, gemiye yaklaşan korsanların geminin dört bir yanına bomba yapıştırdığını aktardı.

"KAPTAN KÖŞKÜNE ATEŞ AÇARLAR"

Korsanların daha sonra, deniz telsizi ile gemi ismini çağırarak gemi gövdesine bomba yerleştirdiklerini ve geminin durmaması halinde bombayı patlatacaklarını söylediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:Geminin kaptan köşkü ateş açıyorlar. Kancalar atarak gemi güvertesine tırmanıyorlar.Güverteden doğruca yaşam mahalli kaportasına gidip içeri girdikten sonra ikiye üçe ayrılıp birinci grup köprüüstüne, ikinci grup makine dairesine, üçüncü grup ise kamaralara dalıp personeli zorla alıkoyuyorlar. Karşı koyan olursa şiddet uygulamaktan geri durmuyorlar.

"KENDİMİZİ BİR YERE KİLİTLEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK"

Yazdıklarının bir senaryo ya da bir oyundan kesit olmadığını hatırlatan Güven, "Ben kaptan çocuğuyum, gemide büyüdüm ve denizci oldum. Gemide asla ve asla kendinizi korsanlara karşı savunamazsınız. Onların silahları var bizim tork anahtarımız. Kendimizi bir yerlere kilitlemekten başka çaremiz yok" ifadeleriyle saldırıda neler yaşandığını aktardı.

"LÜTFEN EMPATİ YAPMAYA ÇALIŞIN"

Güven, eleştirilere ilişkin "Lütfen yazdıklarımı okuyup empati yapmaya çalışın ve bir daha düşünün" uyarısında bulunarak, "Namlunun ucunda köprüüstünde yere yatırılmışsın gözün kapalı halde, kamaranda yatağının başındaki aile fotoğrafını son bir kez getiriyorsun gözünün önüne, dünyanın bir ucunda sevdiklerine hasret!" sözleri ile gemi personelinin içinde bulunduğu zor anları gözler önüne serdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.