Hava Durumu

Disleksi zeka problemi midir?

Nöroloji Uzmanı Dr. Olcay Karaca anlatıyor...

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2021 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2021 20:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Disleksi zeka problemi midir?

Disleksi, nörogelişimsel bir farklılık. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkıyor. Araştırmalar, disleksinin ailesel geçiş özelliğini gösterdi. Disleksisi olan anne veya babaların çocuklarında disleksi normalden daha sık görülüyor. Yine kardeşlerde ve ikizlerde de disleksiye normalden daha sık rastlanıyor. Genetik çalışmalar da disleksinin genetik geçiş gösteren bir durum olduğunu ortaya koydu, disleksi ile ilişkili genler saptandı. Çevresel faktörlere gelince... Annenin hamilelikte geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, alkol ve sigara kullanımı gibi olumsuzluklar disleksiye neden olabiliyor. 

TANI NASIL KONULUR? 

Disleksi tanısında ilk adım, durumun öğretmen veya aile tarafından fark edilmesidir. Çocuk yaşıtlarıyla birlikte aynı eğitimi almasına rağmen öğrenmede zorluk çeker, geride kalır. Sonrasında yapılması gereken, çocuk psikiyatristinden yardım alınmasıdır. Disleksi tanısı bazı durumların dışlanmasıyla konur. Yani öğrenmeyi güçleştirebilecek nörolojik, psikiyatrik ve duyu organlarına ilişkin bir hastalık olmadığı gösterilir. Bu değerlendirme çocuk psikiyatrisi tarafından yapılabilir. Yapılması gereken üçüncü şey, standart bir zeka testi uygulanması ve çocuğun zekasının normal (veya normalin üstünde) olduğunun gösterilmesidir. Bu aşamalardan sonra özel öğrenme güçlüğü tanısı konabilir. 

TANIDAN SONRAKİ AŞAMA NEDİR?

 İlk yapılması gereken şey disleksik çocuğa uygun eğitim planının hazırlanmasıdır. Bunun için bazı yardımcı testler kullanılabilir. Bu amaçla çeşitli okuma ve matematik değerlendirme testlerinden yararlanılır. Testlerden elde edilen sonuçlar, çocuğun düzeyinin ve eksiklerinin görülmesini sağlar. İşte bu aşamadan sonra eğitim planı yapılıp eğitime başlanır. 

DİSLEKSİSİ OLAN ÇOCUKLARIN GÜÇLÜ YANLARI VAR MI? 

Öncelikle disleksik çocukların normal ve normal üstü zekaya sahip olduğunu söylemeliyim. Disleksik olup üstün zekalı olan çocuklarla karşılaşmak mümkün. Bu çocuklar için yapılması gereken, öğrenme problemini bir an önce çözüp çocuğun üstün potansiyelini kullanmasını sağlamaktır.Disleksik çocuklarımızın birçoğu görsel sanatlara yeteneklidir. Yaratıcılık, güçlü oldukları bir diğer alandır. Sorunlar için yaratıcı çözüm fikirleri üretme konusunda çok başarılı olabilirler. Olaylar ve durumlara geniş bakış açısı ile bakabilme becerisine sık rastlanabilir. Bu da problemlerin değerlendirilmesi ve çözüm üretilmesi için bir avantaj sağlar. Görüldüğü gibi bu çocukların birçok üstün özellikleri olabilir. Ancak tüm bu üstün özellikleri kullanabilmek için de disleksiye ilişkin problemler çözülmeli, çocuğun üstün yönünü kullanabilmesi sağlanmalı. Yani anne babanın aktif olarak sürece katılması önemli.

Kaynak: Posta

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.