Hava Durumu

Diyabet rejimi açlık rejimi mi?

Şeker hastası olmaya aday olduğunuzu veya şeker hastası olduğunuzu öğrendiniz. Sevdiğim şeyden uzak mı kalmalıyım, aç mı gezeceğim, nasıl komplikasyonlar yaşarım, ömrüm kısa mı olacak?" benzeri kafanızda birçok soru işaretleri oluştu ve endişe sizi kaplamaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2017 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Diyabet rejimi açlık rejimi mi?

Stj Diyetisyen Rumeysa Yahyaoğlu

 Bu endişelerden arınmanız çok da zor değil, çünkü diyabetli bir birey doğru beslendiği ve fiziksel aktivitesini artırmayı yaşam biçimi haline getirdiği zaman oldukça sağlıklı bir biçimde yaşamını sürdürebilir. Diyabette diyet tedavisi vazgeçilmez bir önem taşımaktadır. Zaten diyabette beslenme tedavisinin amacı kan şekerini normal sınırlarda tutarak buna bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarını engellemek veya önlemektir. Edinilen alışkanlıklarla ve tedaviyle birlikte yaşam süresi ve kalitesi de önemli ölçüde artar.

Diyabet tedavisinde her basamak çok önemlidir. Bunlar; beslenme eğitimi, fiziksel aktivite, beslenme tedavisi ve ilaç desteği olarak birbirini tamamlayan birer yapboz gibidir. Kulaktan dolma bilgiler sağlığımızı tehlikeye düşürüp geri dönüşü olmayan sonuçlara zemin hazırlayabilir. Oysa diyabet hastalığı her hastalıkta olduğu gibi kişiye özel sonuçlar doğurur. Bu bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına fiziksel aktivite durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre belirlenmektedir. Diyabetli bireyin beslenmesi tüm diyetler gibi kişiye özeldir. Bu noktada uygun vücut ağırlığı diyabet kontrolünde çok önemlidir.

 Tip2 diyabetli bireylerin %80'i obez olduğu görülmektedir. Bu yüzden enerjinin doğru kaynaklardan bireyin gereksinimlerine göre alınması gerekmektedir. Kişinin gereksinimlerine göre belirlenen diyetine uyum sağlaması; ideal kiloya ulaşılması, insülin direncini kırmak ve hipoglisemiyi iyileştirmenin yolunu büyük ölçüde açar. Tedaviye uyum aynı zamanda uzun dönemde komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kişiyi zorlamayan ve hayatıyla uyumlu bir diyet; istikrar sağlanması ve alınan olumlu sonuçları kalıcı hale getirmek açısından çok önemlidir. Bunun yanında beslenme biçimi kalori kısıtlamasından ibaret olmayıp düzenli dengeli, çeşitli beslenmedir. Yani aslında ne yediğinin farkında olmak, yeni beslenme alışkanlıkları edinmek ve fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Diyabet beslenmesinde sanılanın aksine her besin grubuna yer vardır. Ancak bunların ölçüleri diyetisyen tarafından kişiye özel düzenlenmeli ve danışanla uyum sağlanmalıdır. Bu beslenme tedavisinde yasaklardan çok porsiyon kontrolü ön planda olmalıdır. Toplumda zannedilenin aksine diyabet rejimi açlık rejimi değil sağlıklı yaşam biçimidir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.