Hava Durumu

Doğalgazın yükselmesiyle, kömür de rekorları getirdi!

Enerji hammadde fiyatlarındaki artış bugün de hız kesmeden yükselişini sürdürdü. Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 40 civarında yükselişle megavatsaat başına 160 euronun üzerine çıktı. Doğalgazın yükselmesiyle kömüre olan talebin artması ise kömür de rekorları getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2021 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2021 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Doğalgazın yükselmesiyle, kömür de rekorları getirdi!

Avrupa'da kömürün ton fiyatı, 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. AB ülkeleri, yükselen fiyatların ardından soruşturma çağrısı yaparken, Rusya'dan yanıt gecikmedi.

DOĞALGAZ NEDEN ARTIYOR?

Doğalgaz fiyatlarındaki yükselişte normalleşmenin ve havanın soğumasının etkisiyle artan talebin yanı sıra Rusya'dan kıtaya gönderilen doğal gaz miktarının düşük seyretmesi etkili oluyor. Ayrıca kömürden elektrik üretimine uygulanan karbon fiyatlarındaki artış ve yer altı doğal gaz depolama tesislerinin doluluk oranının geçen yıllara göre düşük olması önemli rol oynuyor.

KÖMÜR BİR AYDA YÜZDE 70 YÜKSELDİ

Geçen yıl kasım kontratlarında ton başı 55 dolar seviyesinde olan kömür fiyatındaki artış yüzde 400'ü buldu. Kömür fiyatları son bir ayda ise yüzde 70'e yakın artmıştı. Artışta arz-talep dengesizliğinin etkili olduğu belirtildi.

ÜRETİM YETERSİZ

Birçok alanda enerji talebini karşılama konusunda yaşanan sorun fiyatların zamlanması olarak karşımıza çıktı. Avrupa'da üst üste rekorlar kıran kömür ve doğalgaz fiyatları ve bu fiyatlardan etkilenen elektrik faturaları nedeniyle insanlarda tedirginlik başladı.

SANAYİYE ZAM GELDİ

Avrupa'da geçen yıl 100 dolara kadar düşen bin metreküp doğalgaz fiyatı ise 2 bin dolara yaklaştı. BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, ekimde sabit bıraksa da sanayi için yüzde 15'lik artışa gitmişti.

EPDK SESSİZ

Yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık yarısını elektrik üretiminde kullanan Türkiye'de BOTAŞ'ın kararı sonrası yeniden elektrik fiyatları için zam beklentisine gidildi. Bu arada EPDK'nın, 1 Ekim'de yayınlaması gereken dördüncü dönem elektrik tarifesi halen açıklanmadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.