Hava Durumu

Dolar/TL'de son durum

Dolar/TL ABD'de 1990'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkan enflasyon sonrasında doların gücünü koruması ve Türkiye'de devam eden enflasyon-para politikası endişeleriyle psikolojik 10 zirvesinin hemen altında yeni 9.9750 ile rekor tazeleyerek bugün de yükselişini sürdürdü.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2021 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2021 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dolar/TL'de son durum

TL, dün dolar kaşısında %1'e yakın değer kaybederken, önemli bir psikolojik seviye olan 10'a oldukça yaklaştı. Son beş yılda değerinin üçte ikisini kaybeden TL, benzer para birimleri arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi olarak öne çıkıyor. TL'deki bu kayıp ve çift haneden düşmeyen enflasyon lokallerin alım gücünü eriten en önemli etkenler.

Dolar/TL bu sabah 9.9855 zirvesini gördükten sonra saat 08.46 itibarıyla 9.9600/9.9800 seviyesindeydi. Avro/TL aynı saatte 11.3840/11.4480, sepet bazında TL 10.6837/10.7003 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise Ekim sonunda 470 baz puandan başlayan düşüşle birlikte bu hafta itibarıyla 400 baz puanın altına kadar gerilemişti. Düşüşün ardından yükselişe geçen CDS dün dört baz puan yükselişle günü 409/415 baz puandan tamamladı.

ABD'de tüketici fiyatları Ekim ayında %0.9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Yıllık bazda değişim %6.2 ile beklentilerin üzerinde artarken, yükselen enflasyon Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini de artırdı.

Yatırımcılar artık Fed'in bu durum karşısında faiz oranlarını Avrupa ve Japonya merkez bankalarından daha erken artırabileceğini düşünüyor. Bu beklentiyle birlikte dolar, sterlin ve Avro karşısında 2021'in yeni zirvelerini gördü.

Dolar endeksi ise 95 seviyesini aşarak 18 ayın zirvesine yükseldi.

Bugün izlenecek veriler arasında saat 10.00'da yayımlanacak olan Eylül ayı sanayi üretim verisi ve TCMB Kasım ayı piyasa katılımcıları anketi bulunuyor.

Reuters'ın sekiz kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin, koronavirüse bağlı kapanma önlemlerinin kaldırılmasının ardından büyümesini 15'inci aya taşıyarak Eylül'de %10 artması bekleniyor.

ENFLASYON ENDİŞELERİ TÜRKİYE'DE DE ARTIYOR

Enflasyon Türkiye'de de belirgin yükseliyor. Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin bir şekilde sıkılaştırma ya da destekleri azaltma eğilimine girdiği dönemde TCMB ise yükselen enflasyona ve değer kaybeden TL'ye rağmen dünyanın aksine gevşeme eğiliminde.

TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise Ekim'de yükseldiği %20'lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki yükselişini daha da yukarı çekebileceğinden endişeliler.

Bu kapmamda önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB para politikası toplantısı da yakından takip ediliyor. Eylül ayından beri politika faizini 300 baz puan indiren TCMB'nin indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

Deutsche Bank TCMB'nin bu ay ve önümüzdeki ay yapacağı toplatılarda faizleri 100'er baz puan düşürmesini beklediğini açıkladı.

Yükselen enflasyonun etkilerinin farkında olduğunu belirten hükümet ise yüksek enflasyonun vatandaş üzerindeki negatif etkisini azaltmak için bütçe açığını artırma yöntemini kullanacak. Asgari ücretin yüksek bir seviyede belirlenmesi başta olmak üzere bütçede gevşeme yönlü uygulamalar belirginleşecek. Uzun yıllar reddedilen emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenlemeler de ilk kez gündeme alındı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.