Dondurulmuş gıdalar tazeleri kadar sağlıklı ve faydalı mı?
Dondurulmuş gıdalar tazeleri kadar sağlıklı ve faydalı mı?
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem besin değeri hem de sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. Ancak doğası gereği hasat edilen meyve/sebzelerde besin değeri kaybı o andan itibaren başlıyor. Besin değerinin minimum düzeyde tutulması ise mümkün. Çözüm, pratikliğiyle de hayatımızı kolaylaştıran dondurulmuş gıdalarda. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, dondurulmuş gıdalarla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.
Haber Giriş Tarihi: 05.06.2021 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2021 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Sağlıklı beslenme trendinin dünyada yükselmesiyle birlikte meyve ve sebzeye olan yönelim artarken bu gıdaları besin değerini kaybetmeden tüketmek ise büyük önem taşıyor. Hayatın yoğun temposu içinde dört mevsim tazeliğini koruyan meyve ve sebze tüketmek için en doğru seçenekler arasında dondurulmuş olanları yer alıyor.
Dondurulmuş gıdalar, hayatı kolaylaştırıyor
Gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, şunları söyledi:
"Hasat edilen meyve sebzelerin satış noktalarına, oradan da soframıza ulaşana kadar genellikle 7 gün civarında bir yolculuğu var. Bu yolculuğu sırasında da ürünler besin değerini kaybetmeye devam ediyor.
Dondurulmuş gıdalar ise tesislerin hasat alanlarına yakın kurulması sayesinde, ürünlerin kısa sürede şoklanmasıyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de ürünlerin besin değerini kaybetmeden dondurulmasını sağlıyor.
Besin değerini kaybetmemesi ve güvenilirliği ile tavsiye edilen dondurulmuş gıdalar, pratikliği ve raf ömrü boyunca besin değerini koruyarak derin dondurucuda saklanabilme özelliği ile de hayatı kolaylaştırıyor.
Evdeki 'dondurma' yöntemlerinde besin değeri kaybı oluyor
Meyve sebze tüketiminin sağlıklı bir beslenmenin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, "Mevsiminde aldığımız meyve ve sebzeleri evimizde kendimiz de dondurarak saklayabiliriz.
Bu iyi bir saklama yöntemi olmakla beraber, yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma işlemi sırasında da besin değeri kaybı olduğunu bilmemiz gerekir.
En iyi dondurma işlemi, gıda endüstrisinde uygulanan 'Tek Tek Hızlı Dondurma' IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır. Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 - 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer.
Bu işlem sayesinde evde yapılanın aksine hücre zarı çatlaması engellenir, hücre öz suyunda küçük buz kristalleri oluşur ve besin değeri kaybının önüne geçilir.
Yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında ise meyve ve sebzelerin hücre zarı çatlayarak öz suyunun bir kısmının dışarı salınır ve ürünlerde az da olsa besin değeri kaybı gerçekleşir" diye konuştu.
Dondurulmuş gıdalara yönelim pandemide artış gösterdi
Pandemi döneminde gıda güvenliğinin öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çeken Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemi dönemi bazı tüketim alışkanlıklarımızın da yeniden şekillenmesine neden oldu. Bir yandan fazla gıda stoklamaktan kaçınmamız gerekirken öte yandan alışveriş sıklığını azaltacak şekilde evde gıda saklayabilmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz.
Alışveriş sıklığını azaltmaya yardımcı olacak ve besin değerini koruyacak şekilde daha uzun süre saklanabilecek gıdalar bu dönemde daha da ön plana çıktı. Dondurulmuş gıdalar da bu avantajlarıyla alışveriş listelerinde daha çok yer almaya başladı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Dondurulmuş gıdalar tazeleri kadar sağlıklı ve faydalı mı?
Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek hem besin değeri hem de sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. Ancak doğası gereği hasat edilen meyve/sebzelerde besin değeri kaybı o andan itibaren başlıyor. Besin değerinin minimum düzeyde tutulması ise mümkün. Çözüm, pratikliğiyle de hayatımızı kolaylaştıran dondurulmuş gıdalarda. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, dondurulmuş gıdalarla ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.
Sağlıklı beslenme trendinin dünyada yükselmesiyle birlikte meyve ve sebzeye olan yönelim artarken bu gıdaları besin değerini kaybetmeden tüketmek ise büyük önem taşıyor. Hayatın yoğun temposu içinde dört mevsim tazeliğini koruyan meyve ve sebze tüketmek için en doğru seçenekler arasında dondurulmuş olanları yer alıyor.
Dondurulmuş gıdalar, hayatı kolaylaştırıyor
Gıdaların besin değerlerini kaybetmeden tüketilmesinde ve sağlıklı bir şekilde saklanmasında en güvenilir yollardan birinin dondurma işlemi olduğunu söyleyen Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, şunları söyledi:
"Hasat edilen meyve sebzelerin satış noktalarına, oradan da soframıza ulaşana kadar genellikle 7 gün civarında bir yolculuğu var. Bu yolculuğu sırasında da ürünler besin değerini kaybetmeye devam ediyor.
Dondurulmuş gıdalar ise tesislerin hasat alanlarına yakın kurulması sayesinde, ürünlerin kısa sürede şoklanmasıyla üretiliyor. Uygulanan yüksek teknoloji de ürünlerin besin değerini kaybetmeden dondurulmasını sağlıyor.
Besin değerini kaybetmemesi ve güvenilirliği ile tavsiye edilen dondurulmuş gıdalar, pratikliği ve raf ömrü boyunca besin değerini koruyarak derin dondurucuda saklanabilme özelliği ile de hayatı kolaylaştırıyor.
Evdeki 'dondurma' yöntemlerinde besin değeri kaybı oluyor
Meyve sebze tüketiminin sağlıklı bir beslenmenin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, "Mevsiminde aldığımız meyve ve sebzeleri evimizde kendimiz de dondurarak saklayabiliriz.
Bu iyi bir saklama yöntemi olmakla beraber, yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma işlemi sırasında da besin değeri kaybı olduğunu bilmemiz gerekir.
En iyi dondurma işlemi, gıda endüstrisinde uygulanan 'Tek Tek Hızlı Dondurma' IQF (Individual Quick Freezing) yöntemiyle yapılandır. Bu işlemde meyve ve sebzeler -40 derecede şoklanır ve ürünlerin merkez sıcaklığı 5 - 8 dakika gibi kısa bir sürede -18 dereceye düşer.
Bu işlem sayesinde evde yapılanın aksine hücre zarı çatlaması engellenir, hücre öz suyunda küçük buz kristalleri oluşur ve besin değeri kaybının önüne geçilir.
Yavaş gerçekleşen ev tipi dondurma esnasında ise meyve ve sebzelerin hücre zarı çatlayarak öz suyunun bir kısmının dışarı salınır ve ürünlerde az da olsa besin değeri kaybı gerçekleşir" diye konuştu.
Dondurulmuş gıdalara yönelim pandemide artış gösterdi
Pandemi döneminde gıda güvenliğinin öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çeken Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemi dönemi bazı tüketim alışkanlıklarımızın da yeniden şekillenmesine neden oldu. Bir yandan fazla gıda stoklamaktan kaçınmamız gerekirken öte yandan alışveriş sıklığını azaltacak şekilde evde gıda saklayabilmemiz gereken bir dönem yaşıyoruz.
Alışveriş sıklığını azaltmaya yardımcı olacak ve besin değerini koruyacak şekilde daha uzun süre saklanabilecek gıdalar bu dönemde daha da ön plana çıktı. Dondurulmuş gıdalar da bu avantajlarıyla alışveriş listelerinde daha çok yer almaya başladı.
Kaynak: Milliyet
En Çok Okunan Haberler
Kenya’da askeri helikopter düştü: 5 ölü, 3 yaralı
ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik talebini veto edecek
Kurtulmuş: "Dünya barışının kalbi Ortadoğu'dur"
Tokat'ta bir deprem daha!
Abide Gülel, depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aynı aktörlerin İsrail'e dur demeleri gerekiyor"
Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma
Aşkın Nur Yengi'den "emeklilik" açıklaması
Tokat'ta şiddetli deprem!