Hava Durumu

Dört koldan destek! Faiz ve kar payı desteği...

Hükümet stratejik yatırım kriterlerinde değişikliğe gitti. Buna göre, yatırımlarda faiz veya kâr payı desteği sınırı, 50 milyon TL'den 75 milyona çıktı. Sabit yatırım tutarları da arttı. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2021 09:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2021 09:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dört koldan destek! Faiz ve kar payı desteği...

Devletin verdiği destek, teşvik ve hibelerin tek çatı altında toplanmasına yönelik çalışmalar sürerken stratejik yatırım kriterlerinde de düzenlemeye gidildi. Cumhurbaşkanı Kararı'yla faiz veya kâr payı desteği sınırı, stratejik yatırımlarda 50 milyon TL'den 75 milyon TL'ye çıkarıldı.

Savunma sanayinde yatırım konusu ürünle ilgili son 1 yıl içinde gerçekleşen ithalat tutarının 50 milyon doların üzerinde olması, yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması şartı aranmayacak.

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre İstanbul'da belirlenen konularda gerçekleştirilecek yatırımlara 1. bölgedeki bölgesel desteklerin uygulanması için belirlenen yatırım sınırı da 5 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi.

SABİT YATIRIM TUTARLARI ARTTI 

Yatırımlarda devlet desteği için gereken asgari sabit yatırım tutarı, bir ve ikinci bölgelerde 1 milyon liradan 3 milyon liraya, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde ise 500 milyon liradan 1.5 milyon liraya çıkarıldı. Yatırımlarda devlet yardımları hakkında karar kapsamında, yatırımların destek unsurlarından yararlanmasına esas asgari sabit yatırım tutarları sınırları artırıldı.

Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda, finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutar sınırı, her bir finansal kiralama şirketi için 1, 2, 3 ve 4. bölgelerde asgari 500 bin liradan 750 bin liraya, 5 ve 6. bölgelerde ise asgari 300 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı.

MARKA, LİSANS, KNOW HOW ORANI 

Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranının teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarına olan oran sınırı ise yüzde 50'den yüzde 25'e indirildi.

Yeni düzenlemeyle, baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine ve teçhizat ithal edilemeyeceğine yönelik sınırlamaya, çimento imali yatırımları da dahil edildi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla "stratejik yatırım" olarak değerlendirilecek yatırım kriterinde düzenlemeye gidildi.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI 

Buna göre, Savunma Sanayi Başkanlığı'ndan alınacak proje onayıyla gerçekleştirilecek savunma sanayine yönelik yatırımlarda, yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının 50 milyon doların üzerinde olması ve yatırım konusu ürünle ilgili yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması şartları aranmayacak.

75 MİLYON LİRAYA ÇIKTI 

Kararla, kapsamdaki yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 70'ine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payı desteği oranlarıyla ilgili de düzenlemeye gidildi. Faiz veya kâr payı desteği sınırı, stratejik yatırımlarda 50 milyondan 75 milyon liraya, yatırım tutarına olan oran sınırı ise yüzde 5'ten 10'a çıkarıldı.

YERLİ PANEL 

Cumhurbaşkanı Kararı'yla Ankara'da proje bazlı devlet yardımı kapsamında desteklenen fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi yatırımının toplam sabit yatırım tutarı 1 milyar 991 milyon liradan 2 milyar 100 milyon liraya çıkarıldı.

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş. tarafından yapılacak güneş paneli üretim tesisi yatırımına verilecek proje bazlı devlet yardımının detayları Resmi Gazete'nin 5 Eylül 2019'da duyurulmuştu. Fotovoltaik güneş paneli üretim tesisinin yıllık kapasitesi 500 MWp olacak.

İSTANBUL'DAKİ YATIRIMLARA 1. BÖLGE DESTEĞİ 

İstanbul'da organize sanayi veya endüstri bölgelerinde, komple yeni yatırımlar hariç, belirlenen konularda gerçekleştirilecek yatırımlara 1. bölgedeki bölgesel desteklerin uygulanması için belirlenen yatırım sınırı 5 milyondan 10 milyon TL'ye çıktı.

İstanbul hariç olmak üzere, OECD teknoloji yoğunluk tanımına göre orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerden kararın ekinde belirtilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımların desteklerden yararlanma koşulları düzenlendi. Teşvik belgeleri için asgari sabit yatırım tutarını 1. ve 2. bölgelerde 1 milyon, diğer bölgelerde ise 500 bin TL olarak sınırlayan hüküm kalktı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.