Hava Durumu

Dünya bunu konuşuyor: Dev şirkete soruşturma açıldı!

Kripto paralara Elon Musk'ın ardından bir darbe de Amerikan yönetiminden geldi. Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'e kara para ve vergi suçu iddiasıyla soruşturma açıldı. Bitcoin öncülüğünde sanal paraların düşüşü hızlandı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 07:56
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 07:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünya bunu konuşuyor: Dev şirkete soruşturma açıldı!

Kripto para dünyasında hareketlilik eksik olmuyor. Sanal paralara desteğiyle tanınan Tesla'nın patronu Elon Musk'ın Bitcoin'e cephe almasının ardından şimdi de dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'e ABD'de soruşturma açıldı.

Binance'e kara para ve vergi suçu iddiasıyla açılan soruşturma Bitcoin öncülüğünde sanal paraların düşüşünü hızlandırdı.

Bloomberg'in haberine göre, Amerikan Adalet Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi (IRS) tarafından yürütülen gizli soruşturma Binance'in işleyişini mercek altına aldı.

2017'de faaliyete geçen Binance'in kurucusu teknoloji girişimcisi Changpeng Zhao. Habere göre, Cayman Adaları'nda kurulan ve ofisi Singapur'daolan şirketin çoğunlukla Amerikan hükümetinin denetimi dışında kaldığı belirtiliyor.

Yine habere göre, müşterileri arasında ABD federal kurumlarının da bulunduğu adli blokzincir firması Chainalysis, geçen yıl Binance üzerinden suçla bağlantılı paraların diğer kripto borsalarına göre daha çok geçtiği sonucuna vardı.

Binance sözcüsü Jessica Jung ise, "Şüpheli işlemleri tespit etmek için finans kurumları tarafından da kullanılan kara para aklamayı önleme ilkeleri ve araçlarını içeren sağlam bir uyum programı oluşturmaya çalıştık" dedi.

Borudan kripto fidye mi aktı? 

Bu ay ABD'nin doğusunda akaryakıt sıkıntısını tetikleyen Colonial Pipeline'a yönelik siber saldırı, kripto para ve suç ilişkisi konusunda tehlikenin boyutunu gösteren bir işaret oldu.

Bloomberg, saldırıyı izleyen saatler içinde Colonial şirketinin Doğu Avrupalı hacker'lara takip edilemeyen kripto parayla yaklaşık 5 milyon dolar fidye ödediğini bildirdi.

İki sanal parayı parmağında oynattı 

ABD'li elektrikli oto devi Tesla'nın ve roket şirketi SpaceX'in patronu Elon Musk, kripto paraları adeta parmağında oynatıyor.

Elon Musk'ın gözüne kestirdiği Dogecoin 2020'de önemsiz bir kripto parayken şimdi 100 kat değerlendi, öte yandan Tesla 1.5 milyar dolarlık alım yapınca Bitcoin 50 bin dolar sınırını aştı.

Daha sonra Musk, bir U dönüş yaparak Bitcoin'i üretmek için kullanılan enerji miktarı için "çılgınlık" ifadesini kullanıp, araç satışlarında Bitcoin kullanmayı askıya aldıklarını duyurunca Bitcoin 58 bin dolar seviyesinden 46 bin dolar bandına kadar geriledi.

Dolandırıcılık mı? 

Musk, Dogecoin için de TV'de katıldığı bir skeçte "dolandırıcılık" benzetmesi yapınca kripto paranın değeri üçte bir oranında düştü.

Musk sonra da Dogecoin'in etkinliğini artırmaya çalıştığını söyleyince değeri yüzde 20 fırladı. Tabii etkinlik ifadesi enerji konusunda mı, yoksa para olarak kullanmak açısından mı henüz belli değil.  

Dogecoin işlem başına 0.12 kilovat saat elektrik tüketirken Bitcoin için bu rakam 707 kilovat saat. Ancak Dogecoin kullanarak bir şey satın almak şu an için neredeyse imkânsız.

ANALİSTLER NE DİYOR? 

Reuters'ın haberine göre broker sitesi OANDA analisti Edward Moya, Musk'ın tweetleri ve piyasanın tepkisinin dikkat çektiğini söyleyerek, "Tesla, Musk'ın Bitcoin'deki amigoluğu nedeniyle muazzam dikkat çekiyor. Tesla, Dogecoin için adım atarsa, piyasa düzenleyicileri gözünü Musk'a çevirebilir" dedi.

Ancak bazıları da, kripto pazarının eski moda bir balon olabileceğini söylüyor. Yatırım uygulaması Freetrade'in analisti David Kimberley ilginç bir uyarı yaparak, aşırı fiyatlı varlık almanın, onu satabilecek "daha büyük bir enayi" bulunduğu sürece kârlı olabileceğini dile getirerek, "Dogecoin 'daha büyük bir enayi' teorisi için bir ders olmaya devam ediyor. Çabucak zengin olmak isteyen insanlar (ve Elon Musk) tarafından pompalanıyor" yorumunu yaptı.

Kiralık katili Bitcoin'le tuttu 

ABD'nin Tennessee eyaletinde bir kişinin internetten bulduğu kiralık katile eşini öldürmesi için Bitcoin'le ödeme yaptığı tespit edildi.

Kripto para dünyasını takip eden Decrypt'in haberine göre, Nelson Replogle adlı kişi kiralık katile Bitcoin yollamanın yanı sıra eşinin aracının tarifini verdi ve evcil hayvanlarını veterinere götüreceği zamanı bildirdi.

Olay öncesi istihbarat alan FBI azmettirenin kim olduğunu bilmeden Ann Replogle ve kiralık katili tutan eşi Nelson Replogle'ı uyararak cinayeti önledi.

Daha sonra ödemenin yapıldığı Bitcoin cüzdanının izini süren FBI Siber Görev Gücü Bitcoin yollayanın Nelson Replogle olduğunu belirledi. İzini belli etmeden ödemeyi alan kiralık katilin kimliğine ise ulaşılamadı.    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.