Hava Durumu

Dünya gündemine bomba gibi düştü! 'Gelmiş geçmiş en kötü sonuç...'

Zayıflamış görüntüleri servis edilen Kuzey Kore lideri, iktidarının en bunalımlı günlerinde Rusya'dan gelen teklifi reddetti. BBC muhabiri, Kim'in kaderinin çizileceği tarihin yaklaştığını bildiriyor. İşte son dakika gelişmeler...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2021 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2021 17:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünya gündemine bomba gibi düştü! 'Gelmiş geçmiş en kötü sonuç...'

18 ayını dolduran koronavirüs salgınında şimdiye kadar tek bir vaka bile açıklamayan Kuzey Kore, yaşanan tarihi krizin ortasında bir kez daha Rusya'ya ret yanıtı verdi.

Ülkesinde neredeyse bir buçuk yıldır karantina uygulayan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayındaki İşçi Partisi toplantısında gıda sıkıntısı olduğunu ilk kez kabul etti.

Haziran ayının sonuna gelindiğinde ise Kim birçok üst düzey yöneticisini pandemi önlemlerini yeterince uygulamadıkları gerekçesiyle kovdu, "Yetkililer büyük bir kazaya yol açtı" dedi.

Sert kapanma tedbirlerinin aşırı açlığa yol açtığı Kuzey Kore'nin çılgın lideri Kim Jong-un'un zayıflamış görüntüsü günlerce konuşulurken, resmi televizyon akıllara zarar haberler yayınladı.

Resmi televizyona konuşan Kuzey Koreliler, liderleri Kim'in zayıflaması nedeniyle üzgün olduklarını söyledi. Kim, yine geçen ay halkından gelmiş geçmiş en kötü sonuca hazırlanmalarını istedi.

Kuzey Kore koronavirüsü durdurmak için Çin sınırını tamamen kapattı. Bunun sonucu olarak ülkenin Çin ile ticareti sekteye uğradı. Pyongyang yönetimi, gıda, gübre ve yakıt konularında Çin'e bağımlı.

LAVROV TEKLİFİ YİNELEDİ 

BBC, Pyongyang'ın bir diğer müttefiki Rusya'nın koronavirüs aşısı gönderme teklifini yinelediğini ancak Kuzey Kore'nin söz konusu öneriyi tekrar geri çevirdiğini bildiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Çarşamba günü bir kez daha Kuzey Kore'ye seslendi ancak Moskova beklediği yanıtı alamadı. Kuzey Kore, diğer ülkelerden gelen yardım tekliflerini de kabul etmiyor.

BBC MUHABİRİ BICKER: KRİTİK AYLAR BAŞLIYOR 

BBC'nin Seul muhabiri Laura Bicker'in analizine göre, ülkedeki krizin ne kadar büyüyeceği, önümüzdeki birkaç ay içinde yaşanacak gelişmelere bağlı olacak: "Kim Jong Un'un orduya ambardaki ürünlerini halka dağıtma emri verdiği düşünülüyor.

Dün yayınlanan bir BM raporu, ülkenin bu yıl yaklaşık 860 bin tonluk bir gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu ve ülke çapında 'sert bir dönem' öngördüğünü belirtti.

Açık olalım, bu hiçbir şekilde 1990'larda görülen kıtlık seviyelerinin yakınından bile geçmiyor ancak gıda stokları azalıyor ve yaygın hale gelen açlığı önlemek için sonbahar hasadının iyi gitmesi gerekiyor.

HİÇBİR İŞARET YOK 

Geçen yıl bir dizi tayfun tarlaları sular altında bıraktı ve ekinleri yok etti. Kuzey Kore daha fazla doğal afeti kaldıramaz. Bu krizden çıkmanın yollarından biri, Covid-19'a karşı ülkedeki insanları aşılamak olacaktır.

Böylece rejimin sınır kısıtlamaları kalkacak, ticaret yeniden başlayacak ve hatta belki önerilen yardımları da kabul edecekler. Buradaki lojistik meseleleri bir dizi uzmanla tartıştım.

Bu uzmanlar, Kuzey Kore'nin isteksizliğinin aşıyı taşımak için soğutma tesislerinin eksikliği ve yabancıların ülkeye girişine izin verme korkusundan kaynaklanabileceğini öne sürdü.

Bunların tartışılıp üstesinden gelinebilecek sorunlar olduğu söylendi. Öte yandan şu anda Pyongyang, harekete geçmeye istekli olduğuna dair hiçbir işaret göstermiyor. Bu arada, rejimin bir kez daha kendi kendine yetmekte ısrar etmesi, halkının aç kalması anlamına geliyor."

YÖNETİCİLERİNİ KOVDU 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayı sonunda koronavirüs nedeniyle birçok parti yetkilisini kovdu. Kim'in tepkisi, koronavirüs salgının ülkenin kurduğu 'savunma hattı'nı aşmış olabileceği endişesi yarattı.

Yetkilileri 'kabiliyetsizlik' ve 'pasif kalıp kendilerini korumaya çalışmakla' suçlayan Kim, "Organizasyonel, materyel, bilimsel ve teknolojik önlemler için çağrılar yapan önemli parti kararlarını dikkate almayarak yetkililer büyük bir kazaya yol açtı ve ülke ile halkının güvenliği için büyük bir risk yarattı. Bu önlemler dünyada süren sağlık krizine karşı atılmış epidemi karşıtı adımlardı" dedi.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN İTİRAF 

Yaklaşık iki ay önce, Mayıs ayında ortadan kaybolup bir ay sonra ortaya çıkan Kuzey Kore lideri hakkında iddialar dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Geçen yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili spekülasyonları artırdı.

Daha önce Kim'in öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış hatta sahte görüntüler bile yayınlanmıştı. Bir ayın ardından iktirdaki Kuzey Kore İşçi Partisi'nin toplantısında konuşan Kim Jong-un'un bir hayli zayıfladığı dikkat çekmişti.

Neredeyse on yıl önce ülkenin lideri olduğundan bu yana fiziksel görüntüsüyle tüm dünyanın ilgisini çeken Kim'in fotoğraflarını analiz eden NK News, Kuzey Koreli liderin "önemli miktarda kilo verdiğinin" altını çizmişti.

Seul merkezli haber sitesi, 37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler yayınlamıştı.

Fotoğraflar, Kim'in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu. Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim'in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtilmişti.

Kuzey Korelilerle Kim'in zayıflaması üzerine röportaj yapan resmi televizyonun haberi, ülke liderinin kilo kaybını ilk defa doğrulaması olarak kayıtlara geçti. Söz konusu adım ayrıca, Kuzey Kore lideri ile ilgili 'hasta adam' tartışmalarını da bir kez daha gündeme getirdi.

ÜLKEDE BÜYÜK KRİZ 

Kuzey Kore şu anda büyük bir krizle pençeleşiyor, Kim açık şekilde gıda kıtlığına karşı halktan destek istedi. Güney Kore medyası, düşman kardeş Kuzey Kore'de bir kilo muzun 45 dolara satıldığını bildiriyor.

Ülkede çay fiyatları 600 liraya ve kahve fiyatları 900 liraya yükselirken Kuzey Kore'nin iki aylık gıda arzı kaldı. Kim Jong-un, Kuzey Kore'yi, ülkenin ürün endüstrisindeki fırtına hasarı ve Kovid-19 nedeniyle sınırların kapanması nedeniyle temel gıdaların fiyatları hızla yükselirken durumun "gerginleştiği" konusunda uyardı.

Ülkedeki kriz nedeniyle vatandaşlar için günlük eşyalar astronomik bir şekilde arttı, bir paket kahvenin fiyatı 900 liraya vurdu. Vatandaşlar poşet çayı ise 600 liraya satın alabiliyor.Kuzey Kore, koronavirüsün ilk dalgası sırasında sınırlarını kapattı ve fırtınalar ülkenin ürün endüstrisine zarar verdi. Tahminlere göre, durumun 1990'larda üç milyon Kuzey Koreli'nin öldüğü kıtlığın tekrarı olabileceğine dair artan korkular var.

Şeker, yağ ve un da dahil olmak üzere ithal mallar kıtlık yaşarken, pirinç ve yakıt gibi temel ürünler sağlamlığını koruyor. Ancak Kim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Kuzey Kore'nin erzak stokunun yalnızca iki ayı kaldığını bildirdiği için devlet tarafından işletilen ekonominin vatandaşlarını besleyemediğini itiraf etti.

Kim Jong-un Nisan ayında da daha önce pek örneği görülmeyen, sıkıntılardan söz ettiği bir konuşma yapmış ve yetkilileri "Halkın karşı karşıya olduğu güçlükleri biraz bile olsa hafifletebilmek için, birbirlerini "daha zorlu bir yürüyüşe teşvik etmeye" çağırmıştı. "Zorlu yürüyüş", kavramı Kuzey Kore tarihinde daha önce de kullanılmıştı.

Bu, 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin çöküşü ardından Kuzey Kore için hayati önemdeki dış yardımın kesilmesi nedeniyle ülkenin karşı karşıya kaldığı açlıkla mücadele sürecine verilen isimdi. O dönemde, açlıktan ölen Kuzey Korelilerin sayısı hala kesin olarak bilinmiyor ama tahminlere göre bu sayı 3 milyona ulaşmış olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.