Hava Durumu

Dünya sarsılıyor! Çin 'savaş' ilan etti...

Bir günde koronavirüs vakaları ilk kez çeyrek milyonu aştı, yaklaşık 260 bin pozitif test Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmen açıklandı. Reuters ise, yalnızca 100 saat içerisinde (yaklaşık 4 gün) dünya genelinde 1 milyon vakanın belirlendiğini 'son dakika' koduyla duyurdu. Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin'de ise kimsenin beklemediği bir gelişme var.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2020 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2020 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünya sarsılıyor! Çin 'savaş' ilan etti...

31 Aralık 2019 günü Çin'in dünyaya duyurduğu gelişmenin insanlığın kaderini sonsuza kadar alt üst edeceğini kimse tahmin etmemişti, koronavirüs yalnızca 6,5 ayda yeryüzünü diz çöktürdü.

Hafta içinde kırılan korkunç rekorların ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük vakaların ilk kez çeyrek milyonu geçtiğini resmen açıkladı. WHO, yaklaşık 260 bin pozitif testin çoğunun beklendiği gibi ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'da kayıtlara geçtiğini bildiriyor.

BBC, WHO'nun yalnızca bir gün önce yeni güncel rekoru açıkladıktan 24 saat sonra çeyrek milyon barajının geçildiğini aktarıyor.

Vaka artış hızı o kadar yüksek ki, uluslararası haber ajansı Reuters yalnızca 100 saat içerisinde (yaklaşık 4 gün) dünya genelinde 1 milyon testin pozitif çıktığını 'son dakika' koduyla duyurdu.

Dünya genelinde 10 Mayıs tarihinden bu yana en fazla ölüm de yine Cumartesi günü görüldü, bir günde 7 bin 360 can kaybı gerçekleşti.

Seçimlere dört aydan az bir süre kala salgın nedeniyle anketlerde yere çakılan Başkan Donald Trump'ın ülkesi ABD, hafta boyunca üst üste rekorlar ilan etti. John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, vaka sayısının 3 milyon 700 bini geçtiği ABD'de, Covid-19 kurbanları da 140 bini aştı.

ABD'nin güney eyaletleri ve en kalabalık eyaleti California'da koronavirüsün önüne geçilemiyor. Cumartesi günü 19 eyalette bir gün içindeki en yüksek vaka artışı kayıtlara girdi, 71 bin 558 test pozitif çıktı.

Peş peşe iki gün 70 binin üzerinde yeni vakanın açıklandığı ülkede, geçen haftaya göre vaka artış oranı yüzde 18,34 oldu. Hastaneye yatırılma oranları 33 eyalette artarken, bunların 14'ünde rekor artış tespit edildi.

Başta Teksas ve Florida olmak üzere birçok eyaletteki artış nedeniyle hastanelerin yoğun bakım servisleri vakalara yetişmekte zorlanıyor. Bazı yataklar hastane koridorlarına yerleştirilirken, hemşireler çift mesai ile hastalara yetişmeye çalışıyor.

ABD'de salgının merkez üssü haline gelen Florida'da Cumartesi günü 10 bini aşkın test pozitif sonuç verirken, Amerika'nın Sesi eyaletin koronavirüs tedavisi için acilen daha fazla Remdesivir ilacına ihtiyaç duyduğunu aktarıyor.

Virüsün vurduğu bir başka eyalet Arizona'da yoğun bakım ünitelerinin yüzde 89'u doldu, Cuma günü itibarıyla eyalet genelinde 3 bin 238 Covid-19 hastası yoğun bakımda. 147 ölüm ise, Arizona'da bugüne kadar gerçekleşen en yüksek günlük can kaybı oldu.

Günlük yeni vaka sayısının dört gündür 10 binin üzerinde açıklandığı Teksas'ta da hastalar, hastane yatırılmadan önce saatlerce bekletiliyor. Durumu en hafif olan hastalar, koridorlarda yataklara yerleştirilirken ağır hastalar için oda bulunmaya çalışılıyor. Reuters haber ajansı, Kuzey Carolina eyaletinde de vaka sayısında günlük rekor kırıldığını, pozitif testlerin 2 bin 404 artışla 98 bini bulduğunu bildiriyor.

ABD'de, maske takmak da dahil virüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemler son derece siyasileşti. Beyaz Saray Sağlık Danışmanı ve salgın hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci eyalet ve yerel yönetimlere, insanları maske takmaya zorlama çağrısı yaptı ancak daha sonra Başkan Trump, maskeyi ulusal düzeyde zorunlu kılmayı reddetti.

ABD'den sonra tarihi salgının en fazla etkilediği ülke olan Brezilya'da vaka sayısı 2 milyon 75 bine ulaşırken, koronavirüsü hafife alan aşırı sağcı Jair Bolsonaro yine skandal sözler sarfetti.

Son aylarda birçok kez karantina karşıtı gösteriler düzenleyen 'Tropik Trump' lakaplı Bolsonaro, 78 bin 772 insanın yaşamını yitirdiği ülkede önlemlerin ekonomiyi mahvedeceğini savundu.

"Maaşsız ve işsiz, insanlar ölüyor. Karantina öldürüyor" diyen Brezilya lideri, kendisinin tavsiyelerine uymayan bazı eyaletlerden ekonomik çarkların yeniden başlatılmasını istedi. Bolsonaro bu açıklamayı yaparken, bir fanatik taraftarı Alvorada Sarayı önünde Brezilya lideri için dua ediyordu.

Kendisi de koronavirüse yakalanan Bolsonaro, daha önce salgın için 'Basit bir grip' ifadesini kullanmış, mahkeme kararıyla maske takmaya zorlanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'a hayranlığıyla bilinen aşırı sağcı siyasetçi, Trump gibi, koronavirüse iyi geldiğine ilişkin bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen sıtma ilacı hidroksiklorokin'in kullanımına onay vermişti.

Yeryüzünün en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da ise koronavirüs salgını tsunami gibi ilerliyor. Hindistan'da 39 bin pozitif sonuç veren testle günlük vaka sayısında rekor artış görüldü.

Koronavirüse yakalananların sayısının 1 milyon 77 bin olduğu Hindistan, salgına karşı en uzun süre sokağa çıkma yasağı uygulayan ülkelerden biriydi. Mayıs ayı ortasından itibaren normalleşmeye geçilmesiyle ülke kısa sürede dünya üçüncüsü konumuna yükseldi.

Uzmanlar, salgının Hindistan'daki zirve noktasına ulaşmasına halen aylar olduğu uyarısını yapıyor. Şimdiye kadar 13 milyon 791 testin yapıldığı ülkede, Covid-19 ölümleri 26 bin 816.

Salgının Afrika kıtasındaki merkez üssü Güney Afrika ise, günlük 13 binlerde seyreden pozitif testlerle neredeyse bir ay gibi bir sürede dünya sıralamasında beşinciliğe yerleşti.

350 bin insana koronavirüs bulaştığı resmen belirlenen Afrika kıtasının en gelişmiş ülkesinde, can kayıpları da 5 bin sınırına dayanmış durumda.

45 bini aşkın ölümle ABD ve Brezilya'dan sonra can kayıplarında üçüncü sırada yer alan İngiltere'de ise, bazı kasaba ve şehirlerde karantinanın geri gelmesi üzerine gözler Başbakan Boris Johnson'a çevrildi.

The Sunday Telegraph gazetesine konuşan Johnson, tüm ülkeyi kapsayan karantina uygulamasını 'nükleer caydırıcılığa' benzeterek, "Kesinlikle kullanmak istemiyorum ve kullanma durumunda olacağımızı da sanmıyorum" dedi.

Noel'de 'büyük ölçüde normale dönmeyi' umduğunu kaydeden Johnson, bundan sonraki süreçte gerek duyulması halinde 'yerel düzeyde' karantina kararları alabileceklerini vurguladı.

Koronavirüsün dünyaya yayıldığı Çin'den ise ürkütücü bir haber geldi. Haberin odak noktası, Çin'in milyonlarca Uygurlu Müslüman Türk'ü kamplara kapattığı Şincan Özerk Bölgesi.

Bölgenin başkenti Urumçi'de bir günde 17 yeni vakanın tespit edilmesi, bir gün sonra toplam vakaların 27'yi bulması üzerine Pekin yönetimi harekete geçti.

BBC, yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip Urumçi'de yeni vakaların ilk kez Çarşamba günü tespit edildiğini, pozitif testlerin aylar sonra Şincan Özerk Bölgesi'ndeki ilk vakalar olduğunu aktarıyor.

Çinli yetkililer binalardaki taramalarda koronavirüse rastlanması üzerine taramayı bütün Urumçi'ye yayma kararı verdi, insanların komşuları ve diğer akrabalarını ziyaret etmesi yasaklandı.

Urumçi'den yapılan uçuşların neredeyse tamamı iptal edildi. Kentteki Diwopu Uluslararası Havaalanı'nda iptal edilen 600'den fazla uçuş, her gün yapılan sefer sayısının yüzde 80'ine denk geliyor.

Metro, otobüs ve taksi gibi ulaşım araçlarında sefer sayıları azaltıldı. Kentten ayrılmak isteyenler de havaalanına metro hizmetinin askıya alınması dahil olmak üzere bazı kısıtlamalarla karşı karşıya.

İnsanların gruplar halinde bir araya gelmesinin yasaklandığını bildiren Çin Devlet Televizyonu CCTV, halktan zorunlu olmadıkça Urumçi dışına çıkmamalarını istedi. Urumçi dışına seyahat edecekler, koronavirüs testi yaptırmak zorunda.

Çinli yetkililer, atılan adımları 'savaş zamanı' önlemleri olarak adlandırıyor. BBC Çin muhabiri Stephen McDonell, Çin'in en hassas bölgesi olan Şincan'da milyonlarca Müslüman Uygur'un kamplarda tutulduğunu ve salgının kamplara ulaşması halinde hızla yayılabileceğini belirtiyor.

McDonell, ayrıca Pekin yönetiminin Müslüman Uygur Türklerinin çocuklarını zorla ellerinden aldığı Şincan'ndaki sorunun son dönemde ABD ve Çin arasındaki en önemli gerilim alanı olduğunu, geçen hafta Washington'ın yeni yaptırımlar açıkladığını vurguluyor.

Aylar sonra yeniden karantinaya dönen Avustralya'nın en büyük ikinci kenti Melbourne'de ise, bir günde üç can kaybı gerçekleşince maske zorunluluğu getirildi. Maske takmayanlar 200 dolar ceza ödeyecek.

Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews, ikinci dalga uyarısını bir kez daha yineledi, halktan karantinaya uymasını "Evde kalın demek, evden çıkmayın demek. Evde sıkılmak, yoğun bakımda acı çekmekten daha iyidir" sözleriyle istedi.

Başbakan Andrews, "Hiç kimsenin ceza almasını istemiyorum. Geçerli nedenlerle dışarı çıktığınızda ağzınızı ve burnunuzu kapatacak şekilde maske takmanız gerekiyor. Bunu yaparken ev yapımı maskenin yanı sıra ister bandana ister eşarp, isterseniz atkı kullanabilirsiniz" dedi.

Melbourne'de 8 Temmuz'dan bu yana egzersiz, okula veya işe gitmek, tıbbi bakım alma veya vermek, yiyecek ve diğer temel malzemeleri satın almak dışında sokağa çıkmak yasak.

Son 24 saatteki 18 kişinin daha koronavirüse yakalandığı Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin başkenti Sydney'de ise, zorunlu haller dışında seyahat ve etkinliklerden kaçınılması çağrısı yapıldı. Yetkililer, virüsün en çok barlar, restoranlar, evler ve spor salonlarında yayıldığını belirtiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.