Hava Durumu

Dünyaca ünlü casus romanları yazarı hayatını kaybetti

Eserleri Türkçede de yayınlanan ve ülkemizde geniş bir okuyucu kitlesi bulunan dünyaca ünlü casusluk romanları yazarı John le Carre, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2020 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 14:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünyaca ünlü casus romanları yazarı hayatını kaybetti

Birçok eseri Türkçeye de çevrilen, gerçek yaşamdan esinlenerek yazdığı casusluk romanları ile tanınan İngiliz yazarı John le Carre, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Royal Cornwall Hastanesi'nde tedavi gören yazarın ölüm haberini ailesi dün doğrulayarak, "Ölümüyle büyük bir yas içindeyiz" açıklamasını yaptı. Köstebek, Single ve Oğlu, Küçük Trampetçi Kız, Ölüme Çağrı, Casuslar Mücadelesi, Gece Müdürü, Gizemli Melodi, Cinayetin Parıltısı, Hain, Güvercin Tüneli, Casusun Mirası gibi kitapların yazarı olan Carre, için "Soğuk Savaş'ı tarif eden yazar" nitelendirmesi yapılıyordu. 1931 doğumlu John le Carre, 1940'lı yıllarda İsviçre'de Almanca eğitimi alırken, gizli servisler için çalışmaya başladı.

CASUS ROMANLARI TÜRÜNÜN MİHENK TAŞI ONA AİT

Eski bir Dışişleri Bakanlığı çalışanı olan le Carre, 1963 yılında yazdığı Soğuktan Gelen Casus kitabıyla dünya çapında tanınmaya başlamıştı.

Yazarın bu kitabın ardından yazdığı bir dizi başka kitap, casus romanları türünün mihenk taşları oldu.

Bazı eleştirmenlere göre Berlin Duvarı'nın yıkılışı ve Sovyetler Birliği'nin çöküşü, le Carre için iyi olmadı. Romanlarına heyecanlı bir çerçeve sağlayan Soğuk Savaş'ın yok olması, yazarın aleyhine oldu.

Ancak le Carre aynı fikirde değil; 2013'te BBC'ye verdiği mülakatta, "terörle mücadele" söyleminin kendisine yeni bir zemin sağladığını, "kurtarıcısı" olduğunu söyledi.

İngiliz The Guardian gazetesi, John le Carre'yi "macera, medeni cesaret ve edebi kabiliyetin eşit parçalarından heyecanlı hikâyeler oluşturan bir yazar" olarak tanımladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.