Hava Durumu

Dünyadan 14 Şubat gelenekleri!

Kökeni Eski Roma'ya dayanan Sevgililer Günü'nü neredeyse her ülke farklı şekilde kutluyor. Haydi gelin dünyada 14 Şubat geleneklerine göz atalım.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2021 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2021 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünyadan 14 Şubat gelenekleri!

Ülkelerin farklı 14 Şubat gelenekleri...

Danimarka: Gizemli şiirler

Kuzey ülkelerinden Danimarka'da Sevgililer Günü 90'lı yıllarda keşfedildi. Bu özel günde erkekler hoşlandıkları kadınlara 'gaekkebrev' denen kısa şiirler gönderiyor ancak, isimlerini belirtmiyorlar. Şiirin altına tahmin edilebilmesi için isimlerinden bir veya iki harf ve kardelen çiçeği koyuyorlar. Eğer kadın, kendisinden hoşlanan erkeği doğru tahmin ederse gelecek Paskalya'da hediye olarak bir yumurta kazanıyor.

İtalya: Dört dilde aşk

İtalyanlar, Sevgililer Günü'nü İlkbahar Festivali olarak kutluyor. Çardaklarda ve bahçelerde toplanan gençler şiirler okuyup şarkılar söyledikten sonra sevgilileriyle birlikte geziyor. Bu özel günün arifesindeyse bekar kadınlar, müstakbel eşlerini görmek için gün ağarmadan uyanıyor. Böylece gördükleri ilk erkekle ya da ona benzeyen biriyle evleneceklerine inanıyorlar. Bunun dışında çiftler birbirlerine 'Baci Perugina' adı verilen çikolata kaplı fındık hediye ediyor. Bu şekerlemelerin içinde dört dilde yazılmış aşk manileri yer alıyor.

Fransa: Yasaklı kura

Sevgililer Günü'nde kırmızı gül gönderme adeti Fransız Kralı 16'ncı Louis'in karısı Marie Antoinette'e bu günde kırmızı güller göndermesiyle başladı. Romantizm denince akla gelen ilk ülkelerden Fransa'nın Sevgililer Günü'nde yasaklanan bir geleneği vardı. 'Loterie d'Amour', yani 'Aşk Kurası' denilen bu gelenekte bir evde toplanan  bekar erkek ve kadınlar bir masada karşılıklı oturup anlaşmaya çalışıyorlardı. Ancak, Fransız hükümeti tarafından 'kontrol edilemez' gerekçesiyle yasaklandı.

Brezilya: Aşıklar Günü

Brezilya'da Sevgililer Günü 12 Haziran'da kutlanıyor ve adına da 'Dia dos Namorados' yani 'Aşıklar Günü' deniyor. Bu özel günde aşk dolu hediyeleri, çikolata kutuları, çiçek buketleri ve Sevgililer Günü kartlarını, müzik festivalleri ve ülke çapında kutlanan çeşitli etkinlikler tamamlıyor.

Filipinler: Toplu düğün törenleri

Filipinli çiftler için Sevgililer Günü demek, düğün demek... Sevdikleri insanlarla hayatlarını birleştirmek için bu özel günü seçen Filipinliler, her yıl tam 14 Şubat'ta nikah kıydırıyorlar. Hatta istatistiklere göre, 2012 yılında ülkede yaşayan 2 binden fazla çift aynı anda dünyaevine girdi.

Çin: Senede bir gün

Çin'de Sevgililer Günü, Ay takvimine göre yedinci ayın yedinci gününde kutlanıyor. Bir Çin efsanesine göre Niulang adlı bir çoban Zhinu adlı bir periye aşık olur ancak cennetin tanrıçası perinin bir ölümlüyle evlenmesine izin vermez ve aşıklar yılda sadece bir kez Qixi adındaki bir köprünün üzerinde görüşebilirler. 'Yedilerin Günü' denilen bu günde çiftler tapınaklara gidip evlilikleri ve ilişkileri için dua ederken bekarlar da aşk konusunda şans dilerler.

İngiltere: Rüyaya giren sevgili

Sevgililer Günü'nde en ilginç geleneklere sahip olan ülkelerden biri de İngiltere. Bu özel günün arifesinde kadınlar yastıklarının her köşesine ve ortasına birer tane olmak üzere toplamda beş adet defne yaprağı iğneliyor. Böylece, gelecekteki eşlerini rüyalarında göreceklerine inanıyorlar.

Güney Kore: Bitmeyen kutlamalar

Güney Kore'de her ayın 14'ü çok özel. 14 Ocak'ta birbirine ajanda alan çiftler önemli günleri işaretliyorlar. 14 Şubat'ta kadınlar sevdikleri erkeklere aşkını itiraf ederken 'Beyaz Gün' denilen 14 Mart'ta sıra erkeklere geçiyor.

14 Nisan 'Siyah Gün'deyse yalnızlar bir araya gelerek 'jajangmyeon' denilen siyah erişte yiyorlar. 14 Mayıs'da çiftler sarı giyinerek, birbirine gül verirken 14 Haziran ise 'Öpücük Günü' olarak kabul ediliyor.

14 Temmuz'da birbirine gümüş yüzük alan sevgililer, 14 Ağustos'ta doğayla iç içe bir gün geçiriyorlar. Güney Koreliler, 14 Eylül Fotoğraf Günü'nde romantik anlarını ölümsüzleştirirken 14 Ekim'de şarap yudumluyorlar.

Ülkede 14 Kasım'da sinemalara akın edilirken 14 Aralık'ta ise çiftler birbirine sarılıyor.

Ne diyelim, 14 Şubat bahane, sevmek şahane!

Sevgililer Gününüz kutlu olsun. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.