Hava Durumu

Dünyanın en güzel manzaralı stadı!

Norveç'in kuzeyinde bir balıkçı köyü olan Henningsvaer, dünyanı en güzel futbol sahalarından birine ev sahipliği yapıyor. Ülkenin Nordland bölgesindeki Vagan belediyesine bağlı bir balıkçı yerleşimi olan Henningsvaer Lofoten takımadalarının en ünlülerinden de biri. Yaklaşık iki bin kişinin yaşadığı Henningsvaer, stadıyla da dünya genelinde bir üne sahip. Kayalık bir adacığa inşa edilen stat, dünyada futbolun oynandığı en güzel yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Norveç'in bu şirin belgesine ve stadına yakından bakalım.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2021 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2021 08:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünyanın en güzel manzaralı stadı!

Futbol, dünyada en çok ilgi gören sporlardan biri. Hatta en çok ilgi gören dersek abartmış olmayız. Gezegenin dört bir yanında on binlerce insanı buluşturan dev stadyumlar birer mimari harika olarak yükselirken dünyanın ücra köşelerinde de bu spora gönül verenleri cezbedecek sahalar bulunuyor. Bunlardan biri de Avrupa'nın kuzeyindeki Norveç'te.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Norveç, dikkat çekici bir stada ev sahipliği yapıyor. Bu stat ne mimarisi ne de seyirci kapasitesiyle öne çıkıyor. Henningsvaer Stadı'nı özel kılan bulunduğu konumu ve sahip olduğu eşsiz manzarası. Hâl böyle olunca da hem yöre hem de stat dünya çapında bir şöhrete erişme fırsatı buluyor.

Vagan belediyesine bağlı bir balıkçı köyü olan Henningsvaer, Norveç'in dünya çapında büyük bir üne sahip olan Lofoten bölgesinin en ünlü yerlerinden biri olma özelliği taşıyor. Sayısız küçük adadan oluşan bu coğrafya balıkçı tekneleri kadar dev kruvaziyer gemilerinin de en favori rotalarından biri olma özelliği taşımakta.

Şirin bir balıkçı köyü olan ve kruvaziyer gemilerinin de uğrak rotalarından biri olan Henningsvaer, sahip olduğu stadıyla da dikkat çekiyor. Kayalık bir adacığa inşa edilmiş olan stat, dünyanın en güzel manzaralı sahalarından biri olarak kabul ediliyor. Kayalar oyularak ve arazi düzleştirilerek oluşturulan sahaya ilgi büyük.

UEFA'nın da ilgisini çekmeyi başaran bölgede bir süre önce bir belgesel de çekildi. Henningsvaer Stadı'nın hikâyesinin anlatıldığı belgeselde bölgenin doğası da ayrıntılı bir biçimde ekrana yansıtıldı. Bu belgesel, Henningsvaer'i daha büyük bir üne kavuşturan etkenlerden de biri olma özelliği taşıyor.

Yakın zamanlara kadar kendi halinde bir balıkçı kasabası olan Heningsvaer UEFA'nın "We Play Strong" belgeselinin ardından kazandığı şöhreti çeşitli reklam çekimlerine de ev sahipli yaparak daha da perçinlemeyi başardı. Bu durum da beraberinde küçük balıkçı köyüne daha büyük bir ilginin doğmasıyla sonuçlandı.

Toplam nüfusu 1700 olan balıkçı köyü Henningsvaer, diğer kuzey yerleşimlerinde de görmeye alışkın olduğumuz rengârenk evleriyle dikkat çekiyor. Kuzey mimarisinin karakteristiğini yansıtan bu şirin evlerin bazıları, bölgeye artan ilginin ardından pansiyona da dönüştürülmüş durumda. Zira bölgeye gelip günlerini burada geçirmek isteyenlerin sayısı hiç de az değil.

Özellikle bahar ve yaz aylarında büyük rağbet gören Henningsvaer, bunu kuşkusuz yılın bu dönemindeki hava koşullarına borçlu. Norveç'in kuzeyinde bulunan bölge, kış aylarında çetin kış koşullarıyla mücadele ettiği için ulaşılması zor bir hale geliyor. Bununla birlikte gezip keşifte bulunmak için de uygun bir duruma sahip olmuyor.

Bu nedenle karların ve buzların eridiği bahar ayları ev sonrasında da beyaz gecelerin yaşandığı ve güneşin neredeyse hiç batmadığı yaz mevsiminin ilk günleri HEnningsvaer'in en fazla turist ağırladığı dönem olma özelliği taşıyor. Bölge hem doğa tutkunlarının hem de belgeselin de etkisiyle futbol tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Henningsvaer IL isimli futbol kulübünün maçlarını yaptığı ve köyle aynı adı taşıyan stat, az da olsa izleyiciye ev sahipliği yapma imkânı sağlıyor. Ancak bu rakam köyün nüfusunu da düşünecek olursak oldukça yeterli seviyede. Öte yandan maç izlerken Lofoten'in doğa güzelliklerine de tanıklık edebilmek bölgenin en önemli özelliği.

Sayısız adacık arasında yemyeşil zemine sahip sahasıyla kendini fark ettiren Henningsvaer Stadı, havadan yapılan çekimlerde de bir başka güzellik sunuyor. Norveç'in kuzeyindeki bu şirin kasaba aynı zamanda ülkenin de en renkli yerlerinden biri olma unvanına sahip. Bu da bölgeyi daha da özel kılan bir ayrıntı.

Bölgeye ulaşmak ne yazık ki biraz meşakkatli. Norveç'in kuzeyinde bulunması nedeniyle ulaşım bir hayli zor olduğu Henningsvaer'e gitmenin en yaygın yolu gemi yolculuğu. Bunun dışında uzun bir karayolu yolculuğuyla Henningsvaer'e ulaşmak mümkün. Her iyi yolculuk türü de eşsiz güzellikte görüntüler vaat ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.