Hava Durumu

Duyan koşuyor... Paranın yarısı cepte kalacak!

Kamu bankalarının art arda faiz indirimi açıklamalarının ardından vatandaş kredi hesaplama sitelerinde büyük yoğunluk oluşturdu. Öte yandan 180 ay vadeli 500 bin lira konut kredisi alacakların faiz yükü 980 bin liradan 573 bin liraya inmiş olacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2019 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Duyan koşuyor... Paranın yarısı cepte kalacak!

Merkez Bankası'nın politika faizini 4.25 puan düşürmesinden sonra bankacılık sektöründe ilk faiz indirimleri kamu bankalarından geldi. Ziraat Bankası ve Vakıfbank, konut kredisi faizini yüzde 1'in altına (0.99), tüketici kredisi faizini ise 1.59'a düşürdü. Kamu bankalarından başlayan faiz indirme hareketinin, tüm sektöre yayılması bekleniyor.

Ziraat Bankası, dünden geçerli olmak üzere, tutarı 500 bine kadar konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1'in altına çekerek aylık yüzde 0.99'a indirdi. Banka, tutarı 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında bulunan konut kredileri için aylık faiz oranını da 180 ay vadeye kadar yüzde 1.19'a düşürdü.

Tüketici kredisi faiz oranlarını da düşüren Ziraat Bankası, azami 60 ay vade için maaş müşterilerine yüzde 1.49'dan, diğer müşterilere ise yüzde 1.59'dan tüketici kredisi kullandıracak.

Öte yandan kredi değerlendirme notu A olan firmalar, yüzde 17 faizle Ziraat Bankası'ndan kurumsal kredi kullanabilecek. Kurumsal kredi faizleri; kredi değerlendirme notu B olan firmalara yüzde 17.50'den, C olan firmalara ise yüzde 18'den uygulanacak. Yapılandırma ve 24 aydan uzun vadeli kredilerde ise azami faiz yüzde 19 olacak.

VakıfBank, konut kredisi aylık faiz oranını 500 bin TL ye kadar yüzde 0.99'a, bireysel ihtiyaç kredisi aylık faiz oranını ise VakıfBank maaş müşterileri için yüzde 1.49'a, diğer müşteriler için yüzde 1.59'a çekti. Banka, ayrıca, bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranını yüzde 1.78'den VakıfBank maaş müşterileri için yüzde 1.49'a, diğer müşteriler için yüzde 1.59'a indirdi.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Milli ekonomideki dengelenme süreciyle birlikte Merkez Bankası'nın politika faiz oranında 425 baz puanlık indirime gitmesi, bankaların borçlanma maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü. Biz de hızlı bir şekilde kredi faiz oranlarımızı güncelleyerek müşterilerimizin de bu olumlu havadan derhal faydalanmalarını temin ettik" açıklamasını yaptı.

Sektördeki diğer bankaların da kamu bankalarının başlattığı faiz indirimini takip etmesi bekleniyor. Değerlendirmesini aldığımız bir bankacı, piyasada hareket başlayabileceğini, özel bankaların faiz düşüşüne gideceklerini söyledi. Bankacı Merkez Bankası'nın faizi 4.25 puan indirmesinin borçlanma maliyetlerini düşürdüğüne dikkat çekti.

Konut alıcısını harekete geçirmek için büyük adım olan düşük kredi faizi hamlesinin kamu bankalarından gelmesi, konut sektörünü umutlandırdı. Ev sahibi olmak isteyenler, iki yıla yaklaşan sürede, yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle konut alma taleplerini erteliyordu.

Sektörde üretimine devam eden firmalar, bu sıkıntıyı zaman zaman yaptıkları kampanyalar ile aşmaya çalışmıştı. Konut alıcısı ise yüksek talebi olmasına rağmen bunu kredi faizleri nedeniyle hayata geçiremiyordu. Kamu bankalarının bu adımı, konut kredisi faiz oranını, ev sahibi olmak isteyenler için 'psikolojik sınır' olarak kabul edilen yüzde 1'in altına çekmiş oldu.

Faiz oranının 15 yıl vade ile oluşturulması ise alt ve orta-alt gelir grubundaki talebi harekete geçirecek. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, asıl konut ihtiyacının bu kesimde olduğunu belirtirken, 15 yıl vade seçeneğinin bu talebe yanıt vermesi açısından da önemli olduğunu söyledi.

Bu sayede aylık kredi taksitlerinin düşük seviyede kalacağını belirten Elmas şöyle konuştu: "Kamu bankalarının adımı çok teşvik edici. Konut sektörünün son bir yıldır ciddi anlamda durağanlaşan durumunu harekete geçirecektir. Vadenin 180 aya çıkmış olması ise daha alt gelir ve orta gelir grubunu alıma yönlendirecek. Çok iyi düşünülmüş bir hamle oldu. Bizler de konut üreten firmalar olarak bunu destekleyip, yeni ödeme sistemlerini hayata geçireceğiz."

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, uzun vadede düşük faiz politikasının istikrarlı bir ekonominin ve inşaat sektörünün önemli göstergelerinden olduğunu söyledi. Durbakayım şunları kaydetti:

Konut kredi faiz oranlarının 0,99'a çekilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, indirimin inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında etkili olacağını ifade etti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Merkez Bankası'nın çaktığı kıvılcımın Ziraat Bankası'nda karşılık gördüğünü aktararak, "Ziraat Bankası'nın konut kredi oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşürmesi sektörün uzun vadede destekleneceğini işaret ediyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta da bankanın düşük faiz vadesini 180 aya yani 15 yıla çıkarmış olması... Uzun vadede düşük faiz politikası, istikrarlı bir ekonominin ve inşaat sektörünün en önemli ipuçlarından biridir." diye konuştu.

Faiz indiriminin konut fiyatlarında revizyon yapılmadan önce gelmesinin diğer önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Durbakayım, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi birçok konut üreticisi geçen yıldan bu yana konut fiyatlarında büyük bir revizyona gitmedi. Düşük maliyetlerle yaptıkları/devam ettikleri projelerdeki cazip fiyatları müşterilerine sunmaya devam ediyor. Fiyat revizyonu için herkes yılın son çeyreğini bekliyor. Buna ek olarak alternatif yatırım araçlarında da gayrimenkul lehine bir hareket gözlemleniyor. Dövizdeki düşüş eğiliminin devam etmesini, mevduat faizlerine de gözle görülür bir gerileme olmasını bekliyoruz. Yani tüketici açısından mükemmel bir zemin hazırlanmış oldu. Beklentimiz bu kıvılcımın özel bankalar nezdinde de destek görmesi ve sektörü aydınlatacak bir meşaleye dönmesi yönündedir. Ayrıca kredi faizlerinin sıfır konut dediğimiz ilk satışlara uygulanması da biz konut üreticileri için önem arz etmektedir. Nitekim inşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazın aşılmasında bu durum büyük önem arz etmektedir."

 "Sektörde beklenen hareket gerçekleşecektir"
 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu da kamu bankalarının konut faiz oranını, psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşürmesinin uzun zamandır sektör temsilcilerinin beklediği bir karar olduğunu belirterek, tahminlerinin yüzde 1,30 bandına kadar düşebileceği yönünde olsa da kararın kendileri için şaşırtıcı ve sevindirici olduğunu söyledi.

Uzun zamandan beri konut alıcılarının konut alımından ziyade kiraya yönlendiğini ve parasını mevduatta değerlendirdiğini gözlemlediklerini kaydeden Erkurtoğlu, "İnanıyoruz ki bu kararla birlikte sektörde beklenen hareket gerçekleşecektir. Yine vadelerin de 180 aya kadar uzaması, konut alımını kolaylaştıracaktır. Konut fiyatlarının stabil seyrettiği ve hatta bazı lokasyonlarda ucuzladığı bir dönemde, konut alıcıları için bir fırsat oluştu diyebiliriz." şeklinde konuştu.

"Konut satışında yine Avrupa birincisi oluruz"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal ise, "Konut satışında ikinci yarıda toparlanma ile yine Avrupa birincisi oluruz." dedi. 

Akbal, özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomilerin toparlandığını aktararak, ilgili merkez bankalarının bir bir faiz indirimleri yaptığını ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde parasal bolluk açıdan tekrar bir yukarı yönlü ivme olacağını söyledi.

Bu sebeple gelişmekte olan ülkelerle rekabet açısından da ekonominin daha canlı olması gerektiğine işaret eden Akbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftaki 425 baz puanlık faiz indirim kararının hem bu global resim açısından hem de iç piyasanın canlanması açısından önemi vardı. Ziraat Bankası'nın konut kredi faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına yüzde 0,99'a çekmesi, Vakıfbank'ın yine benzer adım atması bu açıdan pası gole çevirmek oldu. Diğer bankalarımızın da bu anlamda gol atmasını, tüketicinin yükünü hafifletmesini önemli buluyorum. Bu genel resme döner ise konut satışlarımızda ikinci yarıda bir toparlanma göreceğimiz aşikar. Toplam konut satışlarımız geçen yıl ocak-hazirana kıyasla yüzde 25 düşmüştü. Bunu toparlar isek ki ikinci yarıda aylık bazda konut satışları daha fazla oluyor, 1 milyonun epey üzerinde bir satışla ve yine Avrupa birincisi olarak seneyi kapatmış oluruz."

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da Merkez Bankası'nın faiz hamlesi ile birlikte hem üreticilerde hem tüketicilerde bir indirim beklentisi oluştuğunu belirterek, "Ziraat Bankası'nın ve Vakıfbank'ın konut kredi faiz oranlarını psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına çekmesi oldukça sevindirici bir haber. Bunun bankacılık sektöründe benzer yansımaları olur ise konut talebinin ciddi anlamda canlanacağını düşünüyorum." diye konuştu.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.