Sağlığımız için çözüm, ekmeği bırakmak değil. Ekmeği kontrollü bir şekilde bırakmak. Ekmek yemeyi tamamen bırakmak bir hayli iddialı olacaktır. Ekmek yemeyi neden tamamen bırakmamalısınız? Anattık.
Haber Giriş Tarihi: 03.04.2021 18:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kilo vermek isteyen birini gördüğünüz anda ilk ne söylüyorsunuz? 'Ekmeği bırak'... Ama bu aklı vermeden önce tekrar düşünmelisiniz. Çünkü ekmeğe sandığımızdan çok ihtiyacımız var.
Su kütlesi kaybı
Karbonhidrat tüketimini azalttığında gözlemleyeceğin ilk şey, ne kadar hızlı kilo verdiğin olacaktır. İlk bakışta bunun bir mucize olduğuna bile inanabilirsin. Ama kaybolan şey asla yağ kütlen değil, sudur. Vücutta glikojen olarak depolanan karbonhidratların her bir gramı, kendi ağırlığının 3-4 katı su tutmakta. Yani, karbonhidrat alımı durdurulduğunda vücut glikojen stoklarını kullanmaya başlıyor ve böylece su kaybetmiş oluyor.
Kalp krizi ve diyabet riski artar/azalır
Tüketmeyi bıraktığın tahılın cinsi oldukça büyük farklılıklar yaratıyor. Örneğin, 2014 yılında PLOS ONE'da yayımlanmış olan bir çalışmaya göre, işlenmiş karbonhidratlar vücuttaki yağ asitlerinin seviyelerini artırarak kalp krizi ve tip 2 diyabet riskini artırıyor. Aynı zamanda, American Heart Association'a göre, tam tahıllılar kandaki kolesterol seviyesini iyileştirerek kalp hastalıkları, felç, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Hastalıklar
Karbonhidratlar beynin ana enerji kaynağıdır. Kişi karbonhidrat alımını azalttığında, glikojen stokları azalmaya başlar ve beyin yakıtsız kalır. Nefes kötüleşir, ağız kuruluğu yaşanır, yorgunluk ve tükenmişlik belirtileri belirir. Tüm bunların sonucunda da grip rahatsızlığı yaşanabilir.
Enerji seviyen düşer
Tam tahıllılar demir, magnezyum ve B vitamini gibi, vücudun enerji seviyesini koruyabilmek için ihtiyaç duyduğu birçok şeyi barındırır. Birçok insanın halihazırda magnezyum yoksunluğu çektiği düşünülürse, ekmek tüketmeyi bırakınca hücrelerin yeterli desteği göremeyebilir.
Kabızlık
Lif açısından oldukça zengin olan tam tahıllılar, sindirim sistemine de oldukça yardımcı. Lif, kan şekeri seviyesini düzenlerken obezite riskini düşürüyor ve seni kronik hastalıklardan da koruyor.
Antrenmanlarında düşüş
Egzersizlerin için bedenin birincil enerji kaynağını karbonhidratlar oluşturuyor. Eğer karbonhidrat alımı seviyeni düşürecek olursan, antrenmanlarındaki enerji seviyen de düşecektir.
Mutluluk
İster tam tahıllı ister işlenmiş olsun, karbonhidrat alımı düştüğünde serotonin seviyen yükselecek ve kendini daha mutlu hissedeceksin.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ekmek yemeyi tamamen bırakırsak ne olur?
Sağlığımız için çözüm, ekmeği bırakmak değil. Ekmeği kontrollü bir şekilde bırakmak. Ekmek yemeyi tamamen bırakmak bir hayli iddialı olacaktır. Ekmek yemeyi neden tamamen bırakmamalısınız? Anattık.
Kilo vermek isteyen birini gördüğünüz anda ilk ne söylüyorsunuz? 'Ekmeği bırak'... Ama bu aklı vermeden önce tekrar düşünmelisiniz. Çünkü ekmeğe sandığımızdan çok ihtiyacımız var.
Su kütlesi kaybı
Karbonhidrat tüketimini azalttığında gözlemleyeceğin ilk şey, ne kadar hızlı kilo verdiğin olacaktır. İlk bakışta bunun bir mucize olduğuna bile inanabilirsin. Ama kaybolan şey asla yağ kütlen değil, sudur. Vücutta glikojen olarak depolanan karbonhidratların her bir gramı, kendi ağırlığının 3-4 katı su tutmakta. Yani, karbonhidrat alımı durdurulduğunda vücut glikojen stoklarını kullanmaya başlıyor ve böylece su kaybetmiş oluyor.
Kalp krizi ve diyabet riski artar/azalır
Tüketmeyi bıraktığın tahılın cinsi oldukça büyük farklılıklar yaratıyor. Örneğin, 2014 yılında PLOS ONE'da yayımlanmış olan bir çalışmaya göre, işlenmiş karbonhidratlar vücuttaki yağ asitlerinin seviyelerini artırarak kalp krizi ve tip 2 diyabet riskini artırıyor. Aynı zamanda, American Heart Association'a göre, tam tahıllılar kandaki kolesterol seviyesini iyileştirerek kalp hastalıkları, felç, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Hastalıklar
Karbonhidratlar beynin ana enerji kaynağıdır. Kişi karbonhidrat alımını azalttığında, glikojen stokları azalmaya başlar ve beyin yakıtsız kalır. Nefes kötüleşir, ağız kuruluğu yaşanır, yorgunluk ve tükenmişlik belirtileri belirir. Tüm bunların sonucunda da grip rahatsızlığı yaşanabilir.
Enerji seviyen düşer
Tam tahıllılar demir, magnezyum ve B vitamini gibi, vücudun enerji seviyesini koruyabilmek için ihtiyaç duyduğu birçok şeyi barındırır. Birçok insanın halihazırda magnezyum yoksunluğu çektiği düşünülürse, ekmek tüketmeyi bırakınca hücrelerin yeterli desteği göremeyebilir.
Kabızlık
Lif açısından oldukça zengin olan tam tahıllılar, sindirim sistemine de oldukça yardımcı. Lif, kan şekeri seviyesini düzenlerken obezite riskini düşürüyor ve seni kronik hastalıklardan da koruyor.
Antrenmanlarında düşüş
Egzersizlerin için bedenin birincil enerji kaynağını karbonhidratlar oluşturuyor. Eğer karbonhidrat alımı seviyeni düşürecek olursan, antrenmanlarındaki enerji seviyen de düşecektir.
Mutluluk
İster tam tahıllı ister işlenmiş olsun, karbonhidrat alımı düştüğünde serotonin seviyen yükselecek ve kendini daha mutlu hissedeceksin.
Kaynak: Posta
En Çok Okunan Haberler
Monica Lewinsky, İstanbul'a geliyor
Başkan Yayla, yeni yol haritasını anlattı
Mimarlar Odası’ndan Mimar Sinan’ı anma semineri
Turkcell 30’uncu yılını kutluyor
11 ilde "Mahzen-28" operasyonu: 41 gözaltı
Derbinin tarihi belli oldu
Alfatlı'dan Bursa Emniyet Müdürü'ne ziyaret
Ergin Ataman'ın acı günü
Bakan Bayraktar: 3 bin 225 maden ruhsat sahası denetlendi