Hava Durumu

Elon Musk ve Jeff Bezos iddiası! Rezalet patladı

ABD'de sızdırılan ve vergi beyannamelerine dayanan araştırma, Jeff Bezos ile Elon Musk gibi dünyanın en zengin isimlerinin çok düşük gelir vergileri ödediğini ortaya çıkardı. ABD'deki en zengin isimlerin, çalışanlarından bile daha az gelir vergisi ödediği iddia ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2021 08:31
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2021 08:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Elon Musk ve Jeff Bezos iddiası! Rezalet patladı

ABD'de dünyaca ünlü milyarderlerin bazı yıllar hiç gelir vergisi ödemediği, bazı yıllar ise çok düşük gelir vergisi ödediği öne sürüldü. Merkezi New York'ta bulunan "ProPublica" adlı araştırmacı gazetecilik platformunun internet sitesi, dünyaca ünlü milyarderlerin gelir vergisi bildirimlerine ulaşıldığını bildirdi.

2018 YILINDAN BERİ... 

Siteden yapılan açıklamada Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un 2007 ve 2011 yıllarında, Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ın ise 2018 yılında hiç gelir vergisi ödemediği iddia edildi.

ProPublica, en zengin 25 Amerikalının çoğunun ortalama çalışanlardan daha az vergi ödediğini öne sürdü. Haberde, dünyanın en zengin ismi olan Bezos'un 2014-2018'de servet artışının 99 milyar dolar olmasına rağmen 4,2 milyar dolar gelir bildiriminde bulunarak, sadece 973 milyon dolar gelir vergisi ödediği iddia edildi.

SOROS DA DAHİL 

Yapılan açıklamada, Forbes 2021'in en zenginleri listesinde 59 milyar dolarlık servetiyle 20. sırada yer alan New York eski Valisi ve Bloomberg Üst Yöneticisi Michael Bloomberg'in de benzer şekilde son yıllarda gelir vergisi ödemediği öne sürüldü. Macar asıllı Amerikalı yatırımcı ve Açık Toplum Vakıflarının Kurucusu George Soros'un ise üç yıl boyunca gelir vergisi ödemediği iddia edildi.

Forbes 2021 en zenginler listesinde 6. sırada yer alan Warren Buffet'ın 2014-2018'de servetinin 24.3 milyar dolar seviyesinde artmış olmasına rağmen, toplam 125 milyon dolarlık gelir beyan ederek sadece 23.7 milyon dolar vergi ödediği öne sürüldü.

ProPublica, vergi beyannamelerini nasıl elde ettiğini açıklamazken, gelecek haftalarda daha fazla ayrıntı yayınlayacağını bildirdi.

FBI İNCELİYOR 

Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, gizli bilgilerin herhangi bir şekilde yetkisiz ifşasının yasadışı olduğu kaydedildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, sızıntıyı "yasadışı" olarak nitelendirdi ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile vergi dairesinin konuyu incelediklerini açıkladı.

Söz konusu haber üzerine harekete geçen Hazine Bakanlığı da, son yıllara yönelik vergi kayıtlarını incelemeye aldı. ABD Vergi Dairesi yetkilisi Charles Rettig ise, "Bu makaledeki bilgilerin kaynağının Vergi Dairesi'nden geldiği iddialarıyla ilgili bir soruşturma yürütüldüğünü doğrulayabilirim" dedi.

Haber, ABD'de zenginlerden alınan vergi oranı ve gelir eşitsizliği hakkında artan tartışmaların olduğu bir döneme denk geldi. ABD Başkanı Joe Biden, gelir adaletsizliğini dengeleme ve devasa altyapı yatırım projesine gelir toplama misyonunun bir parçası olarak en varlıklı Amerikalıların vergilerini artırma sözü vermişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.