Hava Durumu

Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! Yeni EYT formülü masada

Milyonların gözü kulağı EYT ile ilgili yapılması planlanan düzenlemede. Emeklilikte Yaşa Takılanlara adeta ilaç olacak bu yöntemler masaya geldi. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan çalışanları ilgilendiren bu formüle göre erkekler 55, kadınlar ise 50 yaşında emekli olabilecek. Bu formül kabul edilirse emekli olmak isteyenlerde ayrıca 3600 prim günü şartı aranacak. İşte son EYT gelişmeleri...

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2021 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2021 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! Yeni EYT formülü masada

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsayacak sorusu yeniden gündeme geldi. 

Prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaşa takılan binlerce EYT'linin gözü çıkarılacak olan yasaya çevrildi. Peki EYT kimleri kapsayacak? Son durum nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için ilaç gibi düzenleme 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiği çalışma için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hazırlıklarını tamamladı.  EYT için 5 formülün öne çıktığı görülüyor. EYT çalışmasıyla birlikte en az emeklilik bekleyen bir vatandaşın en az 2 yıl kazancı olacak.

EYT için Almanya ve Finlandiya modelleri de inceleniyor. Almanya ve Finlandiya modelinde uygulanan formüle göre Belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor.

Emekli yaşına gelindiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Almanya'da kesinti oranı yıllık yüzde 2. EYT'liler prim ve sigortalık sürelerini tamamlayan ancak yaş kriterini nedeniyle emekli olamayanlardan oluşuyor.

2008 yılında yapılan yeni düzenleme ile kadınların ve erkekler arasında prim gün sayısı 7200'e yükseltilirken, emeklilik yaşın erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 oldu.

EYT kavramı ile 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile Türkiye'nin gündemi girdi. Yasa çıkmadan önce bu tarihten önce sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanlar yaşa takılmaksınız emekli olabiliyordu. Bu tarihten sonra ise emekli olmak için şartlar değişmiş, sigortalılık süresi, pirim ödeme ve yaş şartının sağlama koşulu getirilmişti.

Yine bu yasa kapsamında emekli olmak için aranan sigortalılık süresi erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl, prim ödeme hem kadın hem de erkekler için 5000 bin yaş ise kadın için 58, erkek için 60 idi. Yaş kriteri getirilmeden önce 20 yaşında sigortalı olan bir kadın 40 yaşında bir erkek ise 45 yaşında emekli olabiliyordu.
 
EYT KİMLERİ KAPSAYACAK? 

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
 

İlgili video:

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.