Hava Durumu

En son 2004 yılında yeryüzüne çıkmıştı! Bu böceği yiyen bile var

En son 2004 yılında yeryüzüne çıkan 'Brood X' türü böcekler son günlerde tekrar gündeme geldi. 17 yıl sonra üremek için yeryüzüne çıkan böceklere dair ilginç son dakika gelişmeleri yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2021 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2021 19:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
En son 2004 yılında yeryüzüne çıkmıştı! Bu böceği yiyen bile var

Dağlık Karabağ'daki savaş öncesinde de Türkiye'nin askeri İHA ve SİHA alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdiği, çok sayıda savunma endüstrisi analisti tarafından dile getirilmişti.

Kuzey Amerika'ya özgü bir tür ağustos böceği olarak bilinen kırmızı gözlü, kanatlı siyah böcekler (cicada), 17 yıl aradan sonra çiftleşmek için tekrar yeryüzüne çıktı. Çıkar çıkmaz da binlerce insanın kabusu oldu. Bunlardan biri de gazeteci Manu Raju.

CNN International muhabiri Manu Raju, canlı yayında zor anlar yaşadı. Canlı yayın sırasında önce böceğin ceketinden yukarı doğru tırmandığını fark etmeyen Raju, "Aman Tanrım, bu bir ağustos böceği mi" dedi.

Raju, kamera arkasındaki ekibe, "Üzerimde daha fazla var mı? Peki ya saçımda var mı?" diye sordu. "Bu hayvanlar nereden geliyor böyle?" diyerek tepkisini dile getiren gazeteci, daha sonra çekime devam etti.

Görüntüleri kişisel Twitter hesabından da paylaşan tecrübeli gazeteci Raju, videoya "Canlı yayın sırasında davetsiz bir misafirim oldu" notunu düştü.

En son 2004'te yeryüzüne çıkan "Brood X" türü böcekler, üremek için yeryüzüne çıktığı ABD'nin yaklaşık 15 eyaletinde meraklılarının ilgisini çekiyor.

Amerikalı böcek bilimcilere göre, dünyada yaklaşık 3 bin ağustos böceği türü bulunuyor ancak sadece 7 türü periyodik aralıklara 13 ya da 17 yılda bir yeryüzüne çıkıyor.

Bu türlerin hemen hemen hepsi, Kuzey Amerika'nın orta kesimlerinde ve doğu yakasında ortaya çıkıyor, hayatlarının çoğunu yer altında geçiriyor, bitki köklerindeki sıvıları emerek besleniyor.

Böcek bilimciler, bu böcek türünün 17 yıl boyunca kış uykusunda olmadığını, oldukça yavaş büyüdüklerini söylüyor.

Bu böcekler genelde sürü şeklinde ortaya çıkıyor ve diğer canlılara yem olmamak için akşam saatlerini tercih ediyor.

Ağaçlara ya da dikey yerlere tırmanan kırmızı gözlü böcekler, yerden ayrılır ayrılmaz kabuklarını bırakmaya başlıyor.

Bazıları karınca, kuş, kedi, köpek gibi hayvanlara yem oluyor, ağaçların tepesine ulaşabilenler ise çiftleşiyor.

Yeryüzünde kaldıkları 4 ila 6 haftalık sürede çiftleşen bu böcekler, yumurtalarını ağaç dallarına bırakıyor.

Çiftleşen ağustos böcekleri yaşam döngülerini tamamlayıp ölürken yumurtalardan çıkan larvalar da ağaç dallarından düşüp toprakla buluşuyor, yer altına döndükten sonra 17 yılın ardından çiftleşmeye hazır yetişkinler olarak yeniden yeryüzüne çıkıyor.

Yağ oranı düşük, protein oranı ise yüksek olduğu belirtilen ağustos böceklerini yiyenler de var.

Ağustos böceğinin görüldüğü eyaletlerden Maryland'de bir şekerleme şirketi, bu böcekleri çikolatayla kaplayarak satıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.